Winter. Het jaargetijde van verkoudheid, hoesten, koorts en griep. Maar waarom? Niet omdat je kou zou vatten als je je sjaal vergeet om te doen. Dat is een fabeltje. Verkoudheid en griep worden veroorzaakt door bacteriën en virussen. In de winter verspreiden ze zich snel, omdat we vaker binnen zijn en anderen ons dus sneller aan kunnen steken. Echinacea versterkt je weerstand, maar er zijn meer natuurlijke middelen effectief voor ons immuunsysteem. 14 tips voor een gezonde winter:
- Versterk je immuunsysteem
- Echinacea
- Vitamine C
- Cat’s Claw
- Probiotica
- Zink
- Bij de eerste verschijnselen
- Zink (zuigtabletten)
- Vlierbes
- Knoflook
- Bijenpropolis
- Eucalyptus
- Nux Vomica
- Canadese Geelwortel
- Snel weer beter!
- Siberische ginseng
- Reishi en shii-take
Rode bieten Staan bekend om hun gunstige effect op de spijsvertering en de lever. Ze bevatten onder andere het anti-oxidant anthocyanide en kunnen als sap versterkend werken en het immuunsysteem ondersteunen.
Bij de eerste tekenen van verkoudheid rennen we meestal direct naar de apotheker, maar er zijn ook natuurlijke oplossingen om verkoudheid buiten de deur te houden of ervoor te zorgen dat je er sneller vanaf bent. Volgens veel natuurgeneeskundigen dragen onze winterse eetgewoonten en ons algehele gebrek aan beweging ook nog een steentje bij. Als we veel stilzitten en zwaarder voedsel eten, worden extra afvalstoffen door de longen afgevoerd in de vorm van slijm. Dit slijm is een uitstekende voedingsbodem voor virussen, bacteriën en schimmels.
Advertentie
Een goede multivitamine met mineralen biedt veel bescherming en versterkt het immuunsysteem. Onderzoek onder 96 ouderen heeft aangetoond dat zij die één jaar lang multivitamines innamen een sterker afweersysteem hadden, beter reageerden op de griepprik en 50 procent minder last hadden van infectieziekten dan zij die het niet innamen.
Gelukkig kunnen we ons tegen winterkwalen weren. Het geheim van een gezonde winter ligt in een immuunsysteem dat draait op volle sterkte. Verander aan het begin van de winter eerst je eetpatroon. Dit is makkelijker dan je denkt, aangezien moeder natuur voor de koude wintermaanden heel wat weerstandversterkend voedsel in de aanbieding heeft. Neem veel volkorenproducten, noten, fruit, knolgroenten en gevogelte en maak een keuze uit het ruime aanbod van natuurlijke immuunversterkers.
Versterk je immuunsysteem
1 – Echinacea
Hiervan is aangetoond dat het het aantal witte bloedlichaampjes (die indringers in het lichaam bestrijden) en hun activiteit verhoogt. Het lijkt ook de aanmaak van interferon, een lichaamseigen virusafwerende stof, te vergroten. Gebruik driemaal daags 400 mg bij verkoudheid en griep. Eén keer per dag voor minder ernstige infecties of ter ondersteuning van het immuunsysteem in het algemeen.
2 – Vitamine C
Deze afweerversterkende stof is goed tegen virussen en bacteriën. Virussen kunnen niet overleven in cellen die veel vitamine C bevatten, en dus krijg je minder snel klachten. Onderzoek onder schoolkinderen en studenten laat zien dat vitamine C de kans op een verkoudheid met wel 30 procent kan verminderen. De Europese aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) voor vitamine C is 60 mg, maar om je tegen verkoudheid te beschermen wordt minimaal 500 mg aanbevolen. Verhoog je dosis bij de eerste symptomen om de ergste verkoudheid te voorkomen.
3 – Cat’s Claw
De wortel en schors van deze Zuid-Amerikaanse liaan bevatten krachtige alkaloïden, die het immuunsysteem kunnen versterken door de witte bloedcellen te helpen in hun strijd tegen infecties. Vraag je huisarts om advies voordat je Cat’s Claw gebruikt, vooral wanneer u zwanger bent, borstvoeding geeft of onder medische behandeling bent.
4 – Probiotica
Deze vriendelijke bacteriën vergroten de aanmaak van de afweerstof IgA, die het lichaam beschermt tegen luchtweginfecties. Probiotica scheiden ook natuurlijke antibiotica uit en kunnen de aanmaak van interferon stimuleren. Onderzoek bij kinderen tussen de één en zes jaar die iedere dag een yoghurtdrank met probiotica kregen, liet zien dat zij 16 procent minder vaak ziek thuis bleven dan kinderen die het niet dronken. Het aantal kinderen met luchtweginfecties daalde ook. Probioticacapsules zijn vaak beter dan yoghurtdrankjes omdat er geen suiker (waar darmbacteriën gek op zijn) aan toegevoegd is.
5 – Zink
Dit mineraal komt in vrijwel alle cellen voor en speelt een rol bij de aanmaak van cellen. Zink versterkt je immuunsysteem wanneer het op volle kracht moet werken. Wordt vaak in combinatie met vitamine C genomen.
Bij de eerste verschijnselen
Als je, ondanks alle pogingen om uw immuunsysteem op peil te houden, toch met een schorre keel en een dichte neus wakker wordt, kom dan snel in actie. Juist de eerste symptomen moeten snel bestreden worden.
6 – Zink
Een zuigtablet met zink stimuleert ook de immuuncellen in de keel en helpt goed tegen hoesten, keelpijn en een verstopte neus. In een onderzoek onder 100 mensen met de eerste symptomen van verkoudheid, waren de mensen die om de twee uur een zuigtablet met zink namen drie dagen eerder van hun verkoudheid af dan zij die een placebo kregen.
7 – Vlierbes
Het extract van deze bessen bevat natuurlijke antivirale stoffen die de ernst en de duur van luchtweginfecties kunnen verminderen. Onderzoek wijst uit dat, in negen van de tien gevallen, vlierbesextract griepklachten sterk verzacht. De griep duurde twee tot drie dagen korter dan bij hen die het extract niet namen.
8 – Knoflook
Populair huismiddel. Knoflook bevat een aantal stoffen die virussen en bacteriën remmen, en die het immuunstelsel activeren. Dit ingrediënt kunt u in uw winterkost goed gebruiken.
9 – Bijenpropolis
Zit vol bioflavonoïden, die een antibacteriële werking hebben en infecties helpen tegengaan.
10 – Eucalyptus
Dit natuurlijke ontsmettingsmiddel kan ook helpen om verstoppingen in de neus, borst en keelholten te verlichten. Eucalyptus gaat goed samen met essentiële oliën van den en pepermunt. Voeg twee tot vier druppels toe aan een grote kom kokendheet water, leg een handdoek over uw hoofd en adem in. Begin de dag hiermee. ’s Avonds kunt u zes druppels in een warm bad doen. Of doe een paar druppels op een zakdoekje en leg dit onder uw hoofdkussen om ’s nachts beter te kunnen ademen.
11 – Nux vomica
Een homeopathisch middel dat goed werkt tegen verkoudheid met kriebelhoest.
12 – Canadese Geelwortel
Werd door de Noord-Amerikaanse Indianen gebruikt voor de luchtwegen en is nog steeds populair in de VS. Helpt om vrijer te ademen bij verkoudheid.
Snel weer beter!
Tijd om ziek te zijn, hebben we eigenlijk niet. Laat staan om te herstellen. Maar in de herstelperiode worden je krachten juist weer opgebouwd zodat je niet direct door het volgende virusje wordt gegrepen. Doe het rustig aan en eet veel warme, makkelijk verteerbare voeding vol voedingsstoffen, zoals soepen en bouillons. Kruid ze met verwarmende cayennepeper, knoflook, gember en kurkuma. Deze kruiden helpen om die laatste restjes verkoudheid kwijt te raken. Voor een extra oppepper kun je het volgende proberen:
13 – Siberische ginseng
Deze wortel is een zogenaamde adaptogeen en helpt je lichaam om zich aan te passen aan allerlei stressvolle situaties, waaronder ziektes. Ginseng is ook een goede immuunversterker en het geeft energie. Russisch onderzoek toont aan dat mensen die regelmatig ginseng innemen 40 procent minder last hebben van verkoudheid, griep en andere infecties, en dat ze tweederde van het aantal dagen ziekteverlof opnemen in vergelijking met mensen die het middel niet gebruiken. Het is uitstekend om u er weer bovenop te helpen.
14 – Reishi en shii-take
Deze oosterse paddenstoelen zijn ook adaptogenen en worden van oudsher gebruikt om het immuunsysteem te versterken en de energie aan te vullen. Snijd ze in plakjes en doe ze door een roerbak- of stoofgerecht of door de soep. Grill ze samen met gewone champignons met wat boter en serveer ze op een geroosterd broodje.
Geef als eerste een reactie on "Niet alleen echinacea versterkt je weerstand – 14 tips voor een gezonde winter"