Nu geen smoesjes meer om te stoppen met roken

Je kunt het bijna niet gemist hebben: oktober is de maand waarin rokers worden aangespoord om 28 dagen niet te roken… en dan natuurlijk te stoppen. Stoptober noemen ze dat. Als je tot 23% (cijfers van 2014) rokers in ons land behoort, heb je vast wel wat aan deze tips:

 1. Drink veel water
 2. Vermijd geraffineerde koolhydraten
 3. Relax!
 4. Denk al die positieve effecten
 5. Bestrijd de ‘behoefte’
 6. Extra vitamine C
 7. Detox je lichaam
 8. Gebruik je longen om te sporten
 9. Probeer acupunctuur… of andere technieken
 10. Het is een bevrijding. Houd het vol, ook na oktober!

Roken is niet alleen vies voor je omgeving. Het is ook heel slecht voor je. Ik hoorde laatste dat ongeveer de helft van de rokers z’n pensioen niet haalt. Als dat geen reden genoeg is om direct met stoptober mee te gaan doen…

AdvertentieRoken heeft een verwoestende werking op een groot aantal organen.

Roken heeft een verwoestende werking op een groot aantal organen.

Stoppen met roken? 10 tips voor stoptober

1 – Drink veel water

Futloosheid is een veel gehoorde klacht bij wie gestopt is met roken. Help je lichaam reinigen en de vetstofwisseling op gang brengen voor nieuwe energie door veel te drinken. Water met citroensap of groene thee. Je zult merken dat je lichaam zich herstelt en na een half uurtje voel je die oppepper.

2 – Vermijd geraffineerde koolhydraten

Witte suiker, snoep, chips, bier, witbrood, witte rijst en witte pasta bevorderen de omzetting van voedsel in vetten, in plaats van deze te gebruiken voor energie. Bovendien kan het ook nog zorgen voor meer trek in een sigaret. Koffie geeft je ook een energiek gevoel, maar wees voorzichtig. Het is niet echt nieuwe energie, maar cafeïne stimuleert je bijnieren om adrenaline te produceren wat voor de ‘kick’ zorgt.

3 – Relax!

Van de uitspraak: “Even rustig bijkomen met een sigaretje,” klopt niks. Nicotine is juist een stimulerende stof, geen ontspannende. Stop je met roken, dan haal je ook die stress weg. Blijf je je gejaagd voelen, dan kan een ontspannend bloesemremedie helpen. Vier druppeltjes op je tong kan helpen om de balans te herstellen. Passiebloem is ook een goede rustgever.

4 – Denk al die positieve effecten

 • Hartslag en bloeddruk dalen al 20 minuten na je laatste sigaret.
 • Ongeveer na acht uur zijn de concentraties nicotine en koolmonoxide in je bloed gehalveerd.
 • Na etmaal is koolmonoxide helemaal weg.
 • Als er 2 dagen verstreken zijn, is ook de nicotine verdwenen. Je smaak en reuk zijn nu al enorm verbeterd.
 • Binnen een halve week gaan ook je longen het al merken: ademhalen is makkelijker en je hebt direct ook meer energie.
 • Een jaar later heb je je risico op een hartaanval gehalveerd.
 • Na 5 jaar zijn bij de meeste mensen de longen weer zonder rookaanslag.

5 – Bestrijd de ‘behoefte’

Volgens de deskundigen verdwijnt de behoefte aan een sigaret na 12 weken. Tot die tijd kunnen tal van natuurlijke of homeopathische middelen je helpen bij het stoppen met roken door deze behoefte tegen te gaan. Omdat iedereen anders is, moet je even zoeken naar voor jou het juiste middel.

 • Avena Sativa bevat vitamine B dat stress tegen kan gaan en waar hersenen en zenuwstelsel baat bij hebben. Je kunt beter weerstand bieden tegen de trek.
 • Nux vomica vooral voor als je snel prikkelbaar bent door het stoppen. Ook ondersteunt het de ontgifting
 • Plantago major vermindert je tabaksverslaving, doordat je er een afkeer van sigaretten door krijgt.
 • Staphysagria kan helpen als je emotionele problemen ondervindt, omdat door het stoppen gevoelens van boosheid, neerslachtigheid of irritatie naar boven kunnen komen.

6 – Extra vitamine C

In combinatie met gezond eten, kan extra vitamine C je helpen om sneller van je ontwenningsverschijnselen af te zijn. Vermijd snoep en koek (zie punt 2), maar neem lekkere rauwkost, noten en zaden. Dit helpt als je net gestopt bent en moet wennen aan ‘niks’ in je mond. Blijf dit volhouden en dan zal ook het zo gevreesde aankomen geen kans krijgen.

7 – Detox je lichaam

Geen sigaretten – geen toxines. Gebruik de gelegenheid om je hele lichaam eens goed te ontgiften. Spoel alle gifstoffen weg en ondersteun je leverfunctie – dit is de grootste ontgifter van je lichaam – met mariadistel.

8 – Gebruik je longen om te sporten

Aan de ene kant helpt dit om een goed gevoel te hebben, want door sporten komt serotonine vrij in je hersenen wat een prettig gevoel geeft. Aan de andere kant helpt goed diep doorademen ook om alle vuiligheid uit je longen te werken. Nog een pluspunt: je denkt minder aan die sigaret!

9 – Probeer acupunctuur… of andere technieken

Sommige ex-rokers zweren erbij dat acupunctuur hen van hun nare gewoonte heeft afgeholpen. NLP is een andere techniek, waar je baat bij zou kunnen hebben.

10 – Het is een bevrijding. Houd het vol, ook na oktober!

 

Geef als eerste een reactie on "Nu geen smoesjes meer om te stoppen met roken"

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.