Ochtendritueel voor de kickstart van een superproductieve dag, altijd!

Wat is het eerste wat je doet als je ’s ochtends wakker wordt? 10 tegen 1 dat je als vast ochtendritueel direct naar je telefoon grijpt. En in minder dan 2 minuten heb je al je inboxes gechecked: van Instagram en Snapchat tot al je mailboxen, whatsapp en wat er verder nog maar op je scherm verschijnt.

Gevolg: voordat het zeven uur is, ben je al gestressed en onder de douche ben je druk bezig met het formuleren van antwoorden op die niet zo leuke berichtjes, of juist het bedenken van spitsvondigheden als reactie op een FB-post van een ex. Berichten (altijd urgent), vragen, verzoeken, deadlines, agenda-uitnodigingen… het komt tegelijk je hersenen binnen. Toegegeven, ook als je een uur later kijkt is het nog steeds een belasting, maar die eerste 10 minuten van de dag zijn het meest bepalend voor het zetten van de toon voor de hele dag. Wat zou er gebeuren als je die 10 minuten voortaan anders besteedt? Probeer het eens. Zo kun je ervoor zorgen dat je dag een topdag wordt.

Advertentie  1. Zoek eerst je kleren uit en ga dan douchen
  2. Word bewust wakker
  3. Neem tijd voor ontbijt
  4. Maak je hoofd leeg
  5. Pomp je zelf op
  6. Yes – check nu je mobiel (wakker en vol energie)

1 – Eerst je kleren uitzoeken

Meestal doe ik dat zelfs al de avond van tevoren (en ik moedig mijn kinderen aan om dit ook te doen). Scheelt een hoop keuzestress ’s ochtends of teleurstelling, omdat een kledingstuk nog in de was zit.

Tip! Bedenk 's avonds op weg naar huis wat je de volgende dag aan wilt. Dat bespaart je serieus tijd.

2 – Word bewust wakker

In plaats van direct naar je mobiel te grijpen, kun je ook rustig wakker worden. Even blijven liggen en nadenken is heerlijk. Ik heb mijn wekker altijd op twee tijden staan. De eerste om me wakker te maken en de tweede om op te staan. In de tussentijd droom ik weg of maak ik serieuze plannen voor de dag. Het gebeurt maar zelden dat ik weer in slaap val, maar ook dat is niet erg. Als dan het alarm weer gaat, weet ik dat het tijd is om op te staan en dat doe ik dan ook direct. Je kunt er voor kiezen om je plannen voor de dag op te schrijven, maar dat is niet zo mijn ding.

3 – Neem tijd voor je ontbijt

Ontbijten is om vele redenen goed voor je. Je hebt echt maar een paar minuutjes nodig en het grote voordeel is dat je niet de hele ochtend honger hebt (of voor de eerste de beste verleiding onderweg bezwijkt).

4 – Maak je hoofd leeg

Als je tijd hebt, ga dan even rustig aan tafel zitten met de krant – digitaal of papier – en een kopje thee. Probeer ook iets grappigs te lezen. Want er is niks beter dan lachend de dag beginnen.

5 – Pomp jezelf op

Terwijl je je aankleedt, ontbijt of opmaakt, kun je wat inspiratie zoeken. Instant energie krijg je van die echte oneliners die je overal op het internet tegenkomt. Gebruik je tablet voor een kort filmpje waar je net die ene wijsheid vanaf haalt, die je dag weer leuk maakt. En om te voorkomen dat je bij het aanzetten toch in de stress schiet (ondanks dat je je telefoon nog niet bekeken hebt), verban je alle notificaties (door ze echt te blokkeren – omdat het kan).

Tip! Kom je echt niet op gang, probeer dan eens groene koffie of groene thee.

6 – Yes – check nu je mobiel (wakker en vol energie)

Onderweg naar mijn werk, begin ik berichten te checken. Niet in de auto natuurlijk, maar wel lopend over de parkeerplaats en wachtend op de lift. Ga je met het openbaar vervoer? Des te beter om dan pas alles af te gaan werken. En bedenk dat het echt niet allemaal in 1x hoeft. Het kan echt wel wachten (en anders bellen ze maar). Willem Alexander heeft je echt niet gebeld vannacht!

Er zijn natuurlijk dagen dat je niet vooruit te branden bent. Laat naar bed bent gegaan of misschien gewoon doodop bent. Dat je geen tijd hebt voor koffie en een andere oppepper kunt gebruiken.

Geef als eerste een reactie on "Ochtendritueel voor de kickstart van een superproductieve dag, altijd!"

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.