Oma’s middel tegen hooikoorts (en 9 andere tips)

Shares

Volgens mijn oma zou het volgende huismiddeltje bij de verschijnselen van hooikoorts helpen: kook de schil van een grapefruit en een citroen 10 minuten in een pan met deksel. Zoet met honing en neem hiervan driemaal daags een theelepel.

Net als heel veel andere middeltjes uit de eerste helft van de vorige eeuw (en waarschijnlijk nog vele honderden jaren daarvoor ook), zit er wel een kern van waarheid in. Immers, ook nu nog wordt lokaal (!) geproduceerde honing als een van de beste remedies om hooikoorts of pollinosis te voorkomen gezien. Het principe is simpel: deze honing komt van bloemen en bloeiende bomen uit de buurt en zo kom je heel gedoseerd in contact met deze pollen wanneer je dagelijks wat honing eet. Op die manier word je langzaam gesensibiliseerd en loop je minder kans op gesnotter, rode ogen en niesbuien. Krijg jij in het voorjaar ook opeens last van allerlei verschijnselen als reactie op pollen die in de lucht zweven? Probeer dan mijn oma’s middeltje of een van deze andere tips:

Advertentie  1. Voorkom je klachten
  2. Zorg dat je vrij kunt ademen
  3. Wees er snel bij
  4. Ga voor de oosterse aanpak
  5. Probeer licht (in je neus)
  6. Kies je vakantie slim
  7. Neem extra vitamine C
  8. Blijf in conditie
  9. Ga niet wrijven

Welk middel tegen hooikoorts kies jij?

1 – Voorkom je klachten

Gebruik mijn oma’s middel tegen hooikoorts met honing, liefst van een imker bij jou uit de buurt of ga stuifmeelkorrels of bijenpollen gebruiken. Lekker door de yoghurt of nagerechten. De groep van de zogenaamde cromonen leggen een soort beschermlaagje op je slijmvlies en kunnen zo een aanval voorkomen. Je moet ze wel iedere dag gebruiken. Bescherm jezelf als de pollen in de lucht zijn met een grote zonnebril en eventueel een vette crème onder je neusgaten. Kam ’s avonds je haar eerst uit zodat pollen niet op je kussen terechtkomen (of wissel regelmatig je kussensloop).

2 – Zorg dat je vrij kunt ademen

Gebruik bij gezwollen neusslijmvliezen de homeopathische neusspray. Deze maakt direct contact met je neusslijmvlies en geeft verlichting bij zulke verschijnselen, zodat je snel weer vrijer kunt ademen. Een neusspray is ook handig voor onderweg. Neem af en toe een stoombad of sauna met eucalyptus en je kunt snel weer vrijer ademen.

3 – Wees er snel bij

Bij een onverwachte hooikoortsaanval helpen anti-histaminica mits je er wel snel bij bent. Deze blokkeren het vrijkomen van stof histamine bij een allergische reactie, uit de zogenaamde mestcellen in je bloed. Deze kunnen werken bij een aanval, maar beter nog als je ze in de hele hooikoortsperiode ieder dag inneemt.

4 – Ga voor de oosterse aanpak

Denk ook eens aan acupunctuur. Het beste is het om hiermee zo vroeg mogelijk (in februari/maart) te beginnen; weken voor de verschijnselen zich aandienen.

5 – Probeer licht (in je neus)

Een snelle en veilige manier om hooikoorts te verminderen is fototherapie, waarbij je gebruikmaakt van een compacte lichtbron met twee uiteinden die je eenvoudig in je neusgaten plaatst.

6 – Ga slim op vakantie

Kies als vakantiebestemming een plaats waar weinig stuifmeel voorkomt: aan zee, bij grote meren of in de bergen. Of plan je vakantie buiten de bloeiperiode. Reis bij voorkeur met het vliegtuig of per boot.

7 – Neem extra vitamine C

Vitamine C is een sterke antioxidant die zorgt dat vrije radicalen, die de cellen  beschadigen, geen kans krijgen. Hierdoor bouw je weerstand op tegen invloeden van buitenaf.

8 – Blijf in conditie

Blijf sporten en bewegen om je conditie (en je weerstand) op peil te houden. Kies hiervoor wel het juiste moment, zoals vlak na een regenbui. Dan is de concentratie stuifmeel in de lucht het laagst.

9 – Ga niet wrijven

SAC (seizoensgebonden allergische conjunctivitis) zie je nogal eens als een verschijnsel bij hooikoorts. In ons land zijn pollen (stuifmeelkorrels) van grassen de grootste boosdoeners, gevolgd door de pollen van de berk en els. De klachten treden alleen op wanneer die planten in bloei staan waar men allergisch voor is. Ga beslist niet in je ogen wrijven als deze branderig aanvoelen en jeuken na contact met pollen, maar gebruik dan de oogdruppels. Meerdere malen per dag druppelen verzacht de prikkeling en geeft de ogen een fris gevoel.

Shares

Geef als eerste een reactie on "Oma’s middel tegen hooikoorts (en 9 andere tips)"

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Shares