Een tekort zul je er niet snel van oplopen. Sterker nog: we moeten uitkijken om niet te veel omega-6 binnen te krijgen. Het zit namelijk in plantaardige oliën en wij eten echt heel veel voorbewerkt voedsel dat dit als ingrediënt heeft.
Het bekendste omega-6 vetzuur is ongetwijfeld linolzuur. Hieruit kan ons lichaam de andere omega-6 vetzuren gamma-linoleenzuur (GLA) en arachidonzuur maken. GLA zit ook in teunisbloemolie en borageolie en heeft onder meer een goede invloed bij eczeem en andere huidproblemen, en PMS. Natuurlijke bronnen van GLA zijn voornamelijk saffloer- en zonnebloemolie en arachidonzuur wordt vooral aangetroffen in vlees, eieren en zuivel.
Advertentie
Omega-6 vetzuren:
- Linolzuur (LA)
- Gamma-linoleenzuur (GLA)
- Dihomo-gammalinoleenzuur (DGLA)
- Arachidonzuur (AA)
Omega-6 vetzuren zijn meervoudig onverzadigde vetzuren die vooral voorkomen in plantaardige oliën. Het zijn (deels) essentiële vetzuren, wat inhoudt dat we ze niet zelf aan kunnen maken. Een gezonde voeding bevat doorgaans voldoende – vaak zelfs te veel – omega-6. Deze vetzuren hebben een aantal gezonde eigenschappen. Ze verminderen onder andere het risico op hart- en vaatziekten en allerlei aandoeningen zoals reumatische artritis, eczeem en astma.
2:1
We krijgen voldoende omega-6 vetzuren binnen via onze voeding. Sterker nog, let op dat je er niet te veel van binnen krijgt. In Nederland ligt de consumptie van de omega-6 vetzuren een stuk hoger dan wordt aanbevolen. Dit komt omdat er in ontzettend veel producten plantaardige oliën verwerkt worden. Ze worden veelvuldig gebruikt bij de bereiding van snoep, koekjes, gebak, snacks, margarine, bak- en braadproducten, frituurvet en gefrituurde snacks. Het is belangrijk erop te letten dat je niet teveel omega-6 vetzuren binnenkrijgt. In ons Westerse voedingspatroon consumeren we ongeveer 10 tot 20 keer meer omega-6 vetzuren dan omega-3 vetzuren. Een juiste verhouding van 2:1 tussen omega-6 en omega-3 zou veel beter zijn. Het is dus verstandig om minder omega-6 rijke voeding te eten.
Linolzuur
Linolzuur is een essentieel omega-6 vetzuur. Het zit voornamelijk in zonnebloem- en maïsolie. Ons lichaam maakt uit linolzuur gamma-linoleenzuur. Dit vetzuur is nodig voor de aanmaak van hormoonachtige stoffen, die belangrijk zijn voor de bloedstolling en immuun- en ontstekingsreacties. Ook is het goed voor het cholesterol. Dit komt omdat linolzuur het gehalte LDL-cholesterol. ook wel ‘slecht’ cholesterol, vermindert waardoor de kans op het dichtslibben van onze aderen afneemt en zo ook de kans op een hartinfarct of een beroerte.
Gamma-linoleenzuur
Gamma-linoleenzuur wordt in ons lichaam gevormd uit linolzuur. Het zit onder andere in teunisbloemolie en in borage olie. Met behulp van vitamine B3, B6 en C wordt GLA omgezet in prostaglandine E1 en E3 (PGE1 en 3). Deze hormoonachtige stoffen remmen ontstekingen die de oorzaak zijn van aandoeningen zoals reumatische artritis, astma en eczeem. Verder stimuleren ze onze afweer, remmen ze trombosevorming en verwijden ze de bloedvaten waardoor de bloeddruk afneemt.
Dihomo-gammalinoleenzuur
Dihomo-gammalinoleenzuur wordt gevormd uit gamma-linoleenzuur. Ook dit vetzuur heeft ontstekingsremmende eigenschappen. Dit komt omdat uit DGLA prostaglandine E1 gemaakt wordt.
Arachidonzuur
Arachidonzuur zit vooral in dierlijke vetten en het wordt gevormd uit linolzuur of uit gamma-linoleenzuur. Het heeft een rol in een aantal stofwisselingsprocessen en ontstekingsreacties.
Gezondheidsnadelen
Bij een tekort aan zink, magnesium en vitamine B6 kan ons lichaam geen linolzuur omzetten in gamma-linoleenzuur. Het wordt dan omgezet in arachidonzuur. Een nadeel van veel arachidonzuur is dat het ontstekingsreacties bevordert bij een tekort aan omega-3 vetzuren. Om dit te voorkomen kun je zorgen dat je voldoende omega-3 binnenkrijgt.
Geef als eerste een reactie on "Omega-6: vetzuren waar je genoeg van hebt"