Onderzoek: de gevaren van zoethout misbruik (ja dat kan!)

zoethout
Shares

Dranken met zoethout zijn populair in warme klimaten, met name tijdens de Ramadan. Een interessant onderzoek toont de gevaren aan van een te grote inname. Net als met de meeste dingen, is ook té veel zoethout (of drop) niet goed. 3 gram per dag wordt nog als okay gezien, maar daarboven niet. Door het eten of drinken van een grote hoeveelheid drop of zoethoutthee, kun je vocht vasthouden en kan je bloeddruk hoger worden. Deze effecten verdwijnen weer als je stopt met het eten van zoethout. 

Het lijkt erop dat zoethout, of in ieder geval de actieve stoffen in zoethoutwortelextract, een op aldosteron gelijken effect hebben. Dit hormoon wordt gemaakt in de bijnieren. Voor een echt goede opname moet het zoethout met speeksel worden vermengd, daarom zijn het doorgaans kauwtabletten. Het wordt ook wel het universele kruid genoemd vanwege de enorme range aan therapeutische eigenschappen:

Advertentie



  1. verzachtend bij aften
  2. ontstekingsremmend
  3. anti-stress
  4. aanpak eczeem zonder bijwerkingen
  5. voor je luchtwegen en meer

Een belangrijk ingrediënt van zoethout is glycyrrhinezuur, dat 50 tot 170x zoeter is dan suiker. Het is dus geen wonder dat zoethoutwortelextract voorkomt voor in allerlei producten, zoals drop en zoethoutthee.

1 – Aften en andere aandoeningen van je spijsvertering

Echt, bij zweertjes in je mond of aften kan zoethout verlichting brengen. Het helpt om het genezingsproces te versnellen en nieuw opkomende zweertjes te stoppen. Zoethout wordt algemeen gebruikt in de Chinese geneeskunst omdat het flavonoïden bevat, die helpen bij de bestrijding van de bacteriën die zowel mond- als maagzweren veroorzaken. Als je liever niet met zo’n eind hout in je mond loopt: zoethout is er ook in tabletvorm. De werking bewust op extra aanmaak van maagsap, zonder dat het zuurder wordt, en de aanmaak van een beschermende en verzachtende slijmvlieslaag.

2 – Ontstekingsremmend

Zoethout heeft ontstekingsremmende eigenschappen en is daarom erg nuttig. Hippocrates roemde de plant al vanwege de heilzame eigenschappen bij astma, keel- en borstklachten. Het zorgt voor versterking van het immuunsysteem, heeft ontstekingsremmende eigenschappen, en steunt beperken weefselschade en bevorderen van het genezingsproces.

 3 – Anti-stress

Last van spanningen voor een belangrijke gebeurtenis? Kauw op een stokje zoethout. Dit bevat glycyrrhizine dat helpt om het stresshormoon cortisol af te breken, zodat u zich rustiger en energieker voelt. Ook wordt het door effect op de bijnieren en in verband gebracht zijn met de regulering van de bloedsuikerspiegel.

4 – Eczeem

Zoethout is een populair middel uit de kruidengeneeskunde bij eczeem. Het glycyrrhinezuur, dat in de zoethoutwortel zit, kan de irritatie en jeuk van eczeem verminderen. De actieve stoffen hebben een steroïde-achtige werking, zonder de nare bijverschijnselen.

5 – Luchtwegen en nog vééél meer

Zoethout is een prima middel om je luchtwegen verlichting te geven. Ook wordt het gebruikt voor virusinfecties, artritis, cholesterolgehalte, depressiviteit, urinewege, lever, de overgang en vruchtbaarheid. Niet voor niets wordt het dus een universeel kruid genoemd. Vind je de stokjes niet lekker? Dan kun je ook kauwtabletten nemen.

Voor risicogroepen, zoals kinderen, zwangere vrouwen en mensen met een hoge bloeddruk, is het beter om niet te vaak of te veel drop of zoethoutthee te nemen.

Shares

1 Comment on "Onderzoek: de gevaren van zoethout misbruik (ja dat kan!)"

  1. Hans de Jonckheere | 18 juni 2020 at 7:19 PM | Beantwoorden

    Het verhaal klopt niet helemaal.
    De stof glycyrrhizine verhoogd juist de cortisol !!
    Daarom werkt het ontstekings remmend en verminderd de klachten van eczeem

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Shares