Onderzoek: eet (nog) meer groente en fruit

Shares

We zijn allemaal opgegroeid met de schijf van vijf: eet elke dag uit ieder vak en het komt wel goed met je. Dat was in de praktijk óf niet voldoende óf niet haalbaar. Later kwam daar het advies van 2 ons groente en 2 stuks fruit nog bij. Inzichten wijzigden en dit bleek zelfs niet genoeg. Met name de hoeveelheid groente zou volgens een Brits onderzoek flink opgeschroefd moeten worden naar 375 gram. Maar hoe doe je dat? Mijn tips:

  1. Schep kleur op je bord
  2. Eet je groente vers
  3. Vermijd suiker
  4. Ga voor een lage GI
  5. Word visfan
  6. Varieer met vlees

Goede voeding: de basis voor je gezondheid

Doe bij die 375 gram groente nog eens 3 ons (voor het gemak 3 stuks) fruit en je maakt volgens de onderzoekers 42% minder kans om voortijdig te overlijden – met name kanker is hierbij de doodsoorzaak – dan mensen die dit niet doen. De noodzaak is er dus echt, maar slechts 5% van de Nederlanders haalt het oorspronkelijke advies. Dus hoeveel zullen dit er zijn als dit advies verhoogd wordt? Met de tips die ik je kan geven kom je al een heel eind, zonder als een konijn door het leven te hoeven gaan.

Advertentie



6 tips op weg naar gezonde voeding

1-Schep kleur op je bord

Zorg dat je bij elke maaltijd zoveel mogelijk kleur op je bord hebt. Hiermee heb je bijna gegarandeerd ook heel veel verschillende voedingsstoffen. Met name groentes zijn heel kleurrijk en die moet je echt in grote hoeveelheden binnenkrijgen. Kies voor stevig fruit. Hoe steviger, hoe minder water en dus meer voedingsstoffen en vezels.

2-Eet je groente vers

Er is helaas een daling te zien in de verkoop van verse kookgroenten, zoals bloemkool en spruitjes, terwijl deze juist zo goed zijn. Gooi het kookvocht niet weg! Bloemkool in een laagje water is natuurlijk niet lekker, maar je kunt het heel goed gebruiken als basis voor een saus bij de groente of voor groentesoep. Regelmatig een knisperend verse salade is natuurlijk ook goed.

3-Vermijd suiker

We kunnen het niet vaak genoeg zeggen: geraffineerde suikers zijn slecht voor je lichaam. Helemaal vermijden zal er niet in zitten, omdat het aan zoveel producten toegevoegd wordt, maar probeer er op te letten zelf niks suikerigs waar het duidelijk van is uit te kiezen. Je lichaam is er gewoon niet voor gemaakt om suiker goed te verwerken.

4-Ga voor een lage GI

De glycemische index (GI) geeft aan of het voedingsmiddel ‘langzame’ of ‘snelle’ koolhydraten bevat. Deze laatste zorgen ervoor dat je bloedsuikerspiegel enorm piekt en vervolgens weer bijna net zo snel instort. Hierdoor voel je je moe. Een hoge GI vind je in witbrood, aardappels, witte rijst en tafelsuiker. Volkorenbrood, fruit en groenten hebben een lage GI. Hiervan ben je langer voldaan en blijft je bloedsuikerspiegel evenwichtig.

5-Word visfan

Met name de vettere soorten (zalm, tonijn, haring) zitten barstensvol essentiële vetzuren die je nodig hebt voor tal van processen in je lichaam. Zo spelen ze een rol bij een goede hersenfunctie, maar ook bij een gezonde huid. Kortom: twee keer per week vis op het menu is niet alleen erg lekker, maar ook heel gezond.

6-Vleesvariatie

Ook vlees bevat vitamines, mineralen en eiwitten die we gewoon nodig hebben. Let wel op een variatie in soort en herkomst (rund, lam, varken etc.) van het vlees en kies ook regelmatig voor kip. Op deze manier krijg je van alles wat binnen.

Het onderzoek vind je hier.

Shares

Geef als eerste een reactie on "Onderzoek: eet (nog) meer groente en fruit"

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Shares