De EFSA (European Food Safety Authority) heeft in een onderzoek deze zomer vastgesteld dat de gemiddelde dagelijkse inname van magnesium 120 mg is en dat is (ook weer gemiddeld) zo’n 200 mg per dag te weinig. Volwassen mannen hebben 350 mg nodig en vrouwen ongeveer 300 mg. Een magnesiumtekort heeft tal van gevolgen voor het functioneren van je lichaam. Ik wil me in deze blog focussen op wat dit doet met de calciumopname en de verstijvende gevolgen voor onder meer je spieren, zenuwen en bloedvaten.
Magnesium is de regelaar
Magnesium is belangrijk ter ondersteuning van de opbouw van botten, tanden, spieren en weefsels. Maar, was dat niet calcium dat we zo hard hiervoor nodig hebben? En dat we daarom dus veel zuivel moeten eten en drinken? Ja, het klopt wat ons altijd voorgehouden is, dat we calcium nodig hebben voor sterke botten, gezond kraakbeen en goed functionerende gewrichten. Wat velen niet weten, is dat calcium niet opgenomen kan worden om door onze weefsels gebruikt te worden als er onvoldoende magnesium aanwezig is. Magnesium regelt het calciumgehalte.
Ons lichaam is erop gericht – en kan heel goed – iedere dag al het aanwezige magnesium opgebruiken. Dat is niet verwonderlijk als je bedenkt dat het mineraal bij de activering van zo’n 800 enzymen betrokken is. Het resultaat is wel dat we dan niet meer in staat zijn om al het aanwezige calcium effectief op te nemen. Gevolg: ongebruikt calcium ‘drijft’ als het ware in onze cellen en weefsels en hoopt zich uiteindelijk op op plekken waar het niet nodig is en niet gebruikt kan worden.
Advertentie
Tegengestelde werking van calcium en magnesium:
- In rust bevindt calcium zich buiten de cel en magnesium binnen.
- Calcium prikkelt de zenuwen, zorgt voor activatie, terwijl magnesium kalmerend werkt.
- Om je spieren aan te spannen heb je calcium nodig en magnesium zorgt voor ontspannen.
- Calcium zorgt voor stevige botten, terwijl magnesium zorgt dat ze soepel en flexibel blijven.
- Voor de bloedstolling zorgt calcium en magnesium voorkomt dat er klontering in de bloedstroom ontstaat.
Calciumoverschot dodelijk
Wanneer niet-beschikbare calcium zich gaat ophopen, kan dit leiden tot (pijn)klachten in je gewrichten, zoals knie- en heupproblemen, en afbraak van kraakbeen. Ook kan calcium in je zenuwen en bloedvaten – ook die in je hersenen – gaan klonteren, zich ophopen en uiteindelijk door calcificatie voor verstijving zorgen. Dit kan dodelijk zijn, omdat het bijvoorbeeld een hartaanval of een beroerte tot gevolg kan hebben. In ieder geval kan het diverse klachten veroorzaken die pas weer overgaan als er voldoende magnesium beschikbaar is om de overmaat aan calcium in balans te brengen.
Stramme spieren
Maar wat heeft dat met stramme spieren te maken hoor ik je denken? Simpel: ook je spiercellen kunnen verstijven. Wanneer je intensief beweegt of sport gebruik je magnesium vooral voor het direct vrijmaken van energie uit vetten en koolhydraten. Als je dat niet aanvult is er geen magnesium meer om de absorptie van calcium mogelijk te maken en ontstaat er een calciumoverschot. Te veel calcium kan zich ook in je spiercellen gaan ophopen. Je hebt calcium in je cellen nodig om je spieren aan te kunnen spannen. Magnesium regelt dat het naar binnen kan stromen. Voor de ontspanning is echter weer magnesium nodig; calcium wordt uit de cel gepompt zodat de spier kan ontspannen. Magnesium bestuurt deze pompfunctie. Als we te weinig magnesium in de cellen hebben, blijft er meer calcium in de cel achter waardoor er geen ontspanning plaatsvindt. Je spieren blijven gespannen of verkrampen en er kan, zeker bij het ouder worden, verkalking van de spieren optreden. Stijve, stramme spieren zijn het gevolg. Wanneer je direct na het sporten in je hersteldrankje magnesium doet, vul je je voorraad voldoende aan om je spieren te herstellen en ontspannen en uiteindelijk soepel te houden.
Geef als eerste een reactie on "Onderzoek: magnesiumtekort… daar word je stijf van."