Onderzoek: minder dan 6 uur slaap verhoogt je kans op infecties

minder dan 6 uur slaap

Baby’s, een partner die snurkt of tieners die veel te laat thuiskomen. Er is altijd wel iets dat je uit je slaap houdt. Gebeurt dat op zo’n regelmatige basis dat je chronisch slecht slaapt, dan kan dat van invloed zijn op je gezondheid. Het blijkt uit een onderzoek van de Universiteit van Californië dat minder dan 6 uur slaap je afweersysteem beïnvloedt, waardoor je T-cellen (bepaalde witte bloedlichaampjes) minder gaan werken en je vatbaarder wordt voor infecties. Hierbij alvast een aantal tips om beter te kunnen slapen:

  1. Valeriaan
  2. Siberische ginseng
  3. Ashwagandha
  4. Magnesium
  5. Lavendel

4 tips om beter te slapen

1 – Valeriaan

Heeft een ontspannend effect en is vaak de eerste stap die mensen zetten bij het bestrijden van slapeloosheid. Valeriaan verbetert de kwaliteit van de slaap en vermindert de tijd die het kost om in slaap te vallen. En, ook heel belangrijk, het geeft geen katergevoel de volgende ochtend. Over het algemeen wordt het alleen als kortetermijnoplossing gebruikt om stress en angsten terug te dringen, omdat het niet noodzakelijkerwijs de oorzaak van de slapeloosheid wegneemt.

Advertentie



2 – Siberische ginseng

Dit is een adaptogeen en heel geschikt voor stress op langere termijn veroorzaakt door bijvoorbeeld depressie, een verlies of chronische pijn. Siberische ginseng wordt al duizenden jaren gebruikt vanwege de rustgevende eigenschappen die het heeft.

3 – Ashwagandha

Ashwagandha behoort tot de adaptogenen en is effectiever voor gebruik op lange termijn omdat het je lichaam ondersteunt om met stress om te gaan.

4 – Magnesium

Slapeloosheid kan door een tekortaan magnesium veroorzaakt worden. Hierdoor verandert de elektrische activiteit in je hersenen met als gevolg dat je onrustig gaat slapen. Voldoende magnesium helpt je ontspannen waardoor je makkelijker in slaap kunt vallen.

5 – Lavendel

Een paar druppels lavendelolie op je kussen kan ook zorgen voor een goede nachtrust. De olie dampen in een aromabrandertje vult je kamer met een rustgevend aroma. Ontspanningsoefeningen, bijvoorbeeld concentreren op buikademhaling als je ’s nachts wordt, helpen om  de slaap weer te vatten. Blijf in ieder geval rustig en word niet boos!

Zzzzzz voor je gezondheid

Dat slaap goed voor je is en dat je iedere nacht voldoende slaap nodig hebt om je (geestelijk) goed te voelen wordt alom erkend, maar de relatie met vatbaarheid voor griep en verkoudheid was nog niet zo bekend en ook niet eerder op grote schaal onderzocht. Dit onderzoek werd van 2005-2012 gehouden onder ruim 22.000 volwassen (in de VS) en hen werd gevraagd om zelf bij te houden hoe lang ze sliepen en het optreden van griep- of verkoudheidsinfecties (ook long- en oorontsteking). Daarbij werd ook nog gevraagd of ze aan een echte slaapstoornis leden of dat dit een tijdelijk iets was. De meeste mensen (56%) slapen 7-8 uur per nacht en dat is prima. 23% slaapt 6 uur, 7% minimaal 9 uur en 14% minder dan 6 uur en deze zogenaamde kortslapers lopen de grootste gezondheidsrisico’s. Van hen rapporteerde 19% de afgelopen maand verkouden te zijn geweest en bij hen die een uurtje langer sliepen was dat 15%. Er lijkt dus verband te bestaan tussen hoe lang je slaapt en hoe vatbaar je bent voor infecties. Dat slaap voor je gezondheid net zo belangrijk is als goed eten, wordt in onze samenleving nogal eens vergeten. Productiviteit vinden wij veel belangrijker dan slapen. Pas als we alles wat we die dag moesten doen ook gedaan hebben, dan maken we tijd om te gaan slapen. Op de korte termijn lijkt dat een goed idee, maar op de lange termijn is dat het niet. Onderzoek van de Wereldgezondheidsorganisatie heeft uitgewezen dat mensen die minder dan zeven uur per nacht slapen tot 4x meer kans hebben op een beroerte en 2x meer op een hartaanval dan mensen met een goede nachtrust.

1 Comment on "Onderzoek: minder dan 6 uur slaap verhoogt je kans op infecties"

  1. Grappig dat iets wat ik al heel lang heb gedacht tóch de uitkomst blijkt te zijn van het hierboven beschreven onderzoek. Ik heb vaak geroepen dat mensen met te weinig slaap vatbaarder zijn voor infecties, maar werd vaak niet geloofd. Goed om het hier bevestigd te zien! Groetjes, Nikki

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.