Af en toe kom ik, al surfend op gezondheidssites, iets tegen dat ik toch wel wil delen, zoals de bespreking en duiding van dit onderzoek. Het wordt als volgt onderbouwd: in je lever worden toxines afgebroken, ontgift zeg maar. Vervolgens komen deze niet-schadelijke stoffen in je darmen waar door darmbacteriën schadelijke stoffen gevormd worden. Met allerlei nare gevolgen. Niet iedereen heeft hier last van. Het blijkt dat je met je voeding veel ellende kunt voorkomen.
De grootste ellende is wel dikkedarmkanker, een welvaartsziekte die vooral de westerse wereld treft. In Afrika bijvoorbeeld, komt het zelden voor. Ook veel minder dan bij mensen van Afrikaanse afkomst die in de VS wonen, zo bleek uit een Amerikaans onderzoek. Zelfs nu ze niet langer hun traditionele eetgewoonten hanteren boordevol vezels, vers fruit en veel groente. Toch komt het 50x minder voor en het is waarschijnlijk dat dit samenhangt met de lage inname van dierlijke vetten en eiwitten. De vraag is dus: waarom juist dit het risico op kanker vergroot?
Advertentie
Giftige gassen: schadelijk voor je darmen
De verklaring ligt er waarschijnlijk in, dat niet alle dierlijke eiwitten verteerd worden en uiteindelijk in je darmen achterblijven. En je weet wat er met ei(wit) gebeurt op den duur: dat gaat rotten. Tijdens het rottingsproces – onder invloed van bacteriën – komen waterstofsulfide (H2S), een sterk ruikend gitig gas, en ammonia (NH3) vrij. Iedere keer dat we dierlijke eiwitten eten. Ammonia vernietigt je cellen, verandert je DNA, stimuleert heftige groei van cellen, kan virusinfecties verergeren en bevordert de groei van tumorcellen. Ga je over op een plantaardig dieet, dan zal binnen een week de enzymactiviteit die verantwoordelijk is voor de productie van ammonia in de dikke darm, zeer sterk verminderen (tot wel 30%). Vegetariërs vinden vaak dat vleeseters vies ruiken. Misschien dat de verklaring hierin kan worden gevonden. Het blijkt dat na een maand vlees-vrij eten, deze giftige activiteit 70% minder geworden. Bovendien treden er nog meer effecten op wanneer je overgaat op veel groente eten. Van broccoli is bijvoorbeeld bekend dat het er enzymen inzitten die de ontgiftende werking van je lever kunnen versterken.
Actievere celdeling
Om wetenschappelijk de activiteit van cellen aan te tonen, werden biopten genomen uit de dikke darm van verschillende etnische groepen in de VS en in Afrika. Je kunt aan een cel zien of deze bezig is met de celdeling of mitose, doordat er dan kleine zwarte stippen zichtbaar zijn onder een lichtmicroscoop. Dit zijn de verdikte chromosomen die zich gaan verdubbelen ter voorbereiding op de celdeling. Hoe meer zwarte stippen, hoe meer celdelingsactiviteit en dus kans op het ontstaan van tumoren. Het verschil blijkt enorm te zijn. Bovendien zag men bij de verschillende in de VS wonende ethnische groepen ook veel meer andere darmproblemen dan bij de Afrikanen, die in het algemeen een veel gezondere dikke darm hadden.
Geef als eerste een reactie on "Onderzoek naar darmkanker: rottende eiwitten en vergiftigende enzymen"