Onderzoek naar griep: kan vitamine C het virus aan?

Toen een aantal jaren geleden de Mexicaanse griep de wereld in z’n greep hield, werd massaal Tamiflu ingeslagen. Voor niks. Om twee redenen: de pandemie bleef gelukkig uit en inmiddels zijn er tal van onderzoeken geweest waaruit de werking ervan op z’n minst in twijfel wordt getrokken. En nu heeft de Gezondheidsraad haar advies ook bijgesteld over de verstrekking, omdat alleen risicopatiënten baat kunnen hebben bij het middel. Maar waar laat dat ons, gewone stervelingen, dan? Ik dook in de onderzoeken die er gedaan zijn naar vitamine C en kwam tot de ontdekking dat er meerdere micronutriënten zijn die virussen te lijf kunnen gaan:

  1. Vitamine C
  2. Zink
  3. Vitamine D

Virus? Bind de strijd aan

1- Vitamine C

Ten tijde van de tamiflu-hype, kwamen er al berichten naar buiten dat vitamine C op z’n minst dezelfde virusremmende werking zou hebben (om het zekere voor het onzekere te nemen, slik ik sinds die tijd 1000 mg per dag). Het blijkt uit die onderzoeken dat met name de combinatie met andere stoffen, zoals L-lysine, groene thee, proline, N-acetylcysteïne en selenium antiviraal is. Vitamine C werkt, net als tamiflu, doordat de stof neuraminidase wordt geblokkeerd. Deze stof wordt door virussen geproduceerd en is essentieel voor hun vermenigvuldiging. Dit is ook een reden, waarom bijvoorbeeld mensen die regelmatig last hebben van een koortslip baat kunnen hebben bij een combinatie van L-lysine en vitamine C.

Advertentie



2 – Zink

Ook zink, 50-100 mg per dag, heeft een antivirale werking omdat het de competitie met het virus aangaat (en wint) op bezetting van de receptoren op je cellen. Als een virus zich niet kan hechten, kan het ook niet vermenigvuldigen en dan stop de infectie. Met name zuigtabletten kunnen bij een opkomende keelpijn het doorzetten van de infectie tegengaan. Zodra het over is, stop je gewoon weer. Dit onderzoek gaat hier dieper op in.

3 – Vitamine D

Hierbij zou ik ook zeggen: zorg voor voldoende vitamine D. Uit onderzoek onder 19.000 personen is gebleken dat degenen met de laagste vitamine D concentraties zo’n 40% vaker recent een luchtweginfectie hadden gehad. Vitamine D wordt in je huid aangemaakt onder invloed van zonlicht, maar in de herfst en winter lopen we het risico op een tekort, omdat je toch zeker een half uur per dag in de zon moet zijn (met – een deel van – je huid ontbloot).

Geef als eerste een reactie on "Onderzoek naar griep: kan vitamine C het virus aan?"

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.