In de zomer staat traditioneel de komkommer centraal in de nieuwskolommen, maar deze week was dit de vlierbes! Het zou namelijk een goed idee zijn om als je lange afstanden gaat vliegen vlierbessen te eten. Maar liefst 20 tot 30% van de luchtpassagiers zou last hebben van verkoudheid of griep en hiervoor wordt al eeuwenlang de vlierbes gebruikt.
Geprikkeld door dit bericht en het onderzoek dat hieraan klaarblijkelijk ten grondslag ligt, verdiepte ik me in de vlier. Zo kwam ik eerst nogal wat bijgeloof tegen met de vlier in de hoofdrol. In 400 voor Christus roemde de Griekse geneesheer Hippocrates al de genezende kracht van deze algemeen voorkomende boom door het zijn medicijnkastje te noemen. De vlierbomen werden bij boerderijen vaak naast het raam gezet om kwade geesten buiten de deur te houden en de goede juist aan te trekken. Zelfs tegenwoordig willen sommigen een vlierboom niet omhakken, uit vrees voor ‘Moeder Vlier’.
Advertentie
Het Australische onderzoek onder vrijwilligers richtte zich op vliegtuigverkoudheid en ter voorbereiding op een vlucht van minstens zeven uur kregen de vrijwillige deelnemers tien dagen voor de vlucht en vijf dagen erna 2-3 capsules met 300 milligram vlierbessenextract. Hoe langer de vlucht, hoe meer. Een controlegroep kreeg placebo’s. De onderzoekers ontdekten dat je niet minder kans loopt op een verkoudheid, maar dat deze milder verloopt (minder symptomen dus) en korter duurt. Bijwerkingen werden niet gevonden, maar wel een onverwacht positief effect namelijk dat de vlierbessen-groep eerder herstelden van de stress en vermoeidheid die de dagen voor de vlucht veroorzaakten dan de controlegroep. Een effect dat waarschijnlijk wordt veroorzaakt doordat de vlierbessen het glucosegehalte verhoogt, zodat je energiepeil sneller aangevuld wordt en de hersteltijd na fysieke inspanning korter wordt.
Vlierbloesem
Behalve de vlierbes, heeft ook de vlierbloesem bij bijvoorbeeld zomerverkoudheid een positieve werking. Zo zou het de lichaamstemperatuur verhogen, waardoor het eigen immuunsysteem actiever wordt in het bestrijden van de infectie.
Geef als eerste een reactie on "Onderzoek toont nut aan van vlierbes bij vliegtuigverkoudheid"