Hoe de groenlipmossel aan zijn wat merkwaardige naam komt, is duidelijk als je naar de foto kijkt. Deze van oorsprong Nieuw-Zeelandse schelpdieren smaken niet alleen goed, maar ze kunnen ook helpen bij tal van klachten:
- Ontstekingen van gewrichten
- Huid, haar en nagels
- Ontstekingen
- Voeding
- Botten en tanden
- Zenuwstelsel
- Hart
De Maori in Nieuw-Zeeland beschouwden het al als het ultieme gezondheidsvoedsel en nu heeft wetenschappelijk onderzoek aangetoond dat groenlipmossel onze gezondheid op verschillende manieren kan verbeteren, en met name goed is voor de gewrichten.
Advertentie
1 – Ontstekingen van gewrichten
Groenlipmossel heeft aangetoond bij zowel artrose als reumatoïde artritis verlichting te geven. Artrose is een slijtage ziekte die optreedt naarmate we ouder worden en het wordt veroorzaakt doordat het kraakbeen in de gewrichten slijt en langzamerhand ruw wordt – in plaats van het gladde oppervlak dat normaal is en nodig om vrij en pijnloos te kunnen bewegen. Reumatoïde artritis is een chronische ontstekingsziekte die in het algemeen de gewrichten symmetrisch aantast – dezelfde vingers aan beide handen bijvoorbeeld. De oorzaak is onbekend, maar het staat wel in verband met auto-immuunziekten waarbij antilichamen het lichaamseigen weefsel aanvallen.
2 – Huid, haar en nagels
De omega-3 vetzuren ondersteunen de gezondheid en uiterlijk van huid, haar en nagels. Hieraan dragen 2 glycosamineglycanen in groenlipmossel ook bij, waardoor de zichtbare tekenen van het ouder worden duidelijk afnemen. Zij ondersteunen collageen en elastinevezels waardoor deze gezond en elastisch blijven.
3 – Ontstekingen
Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat GLM-extract verlichting kan geven bij een hele reeks ontstekingsziektes. Zo toonde een onderzoek in 2002 onder 46 astmapatiënten een duidelijke vermindering van het typische hijgen en het ongemak overdag aan. Wellicht kan GLM ook verlichting geven bij ontstekingen in de darm, zoals de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa. De inname van GLM lijkt in tegenstelling tot geneesmiddelen weinig bijverschijnselen te geven. Slechts af en toe treden er maagklachten op, extra winderigheid of vochtophoping. Uit verder wetenschappelijk onderzoek zal moeten blijken of het daadwerkelijk zo effectief is bij astma of darmontstekingen, maar als u last hebt van artritis is de groenlipmossel het proberen waard.
4 – Voeding
Essentiële vetzuren, eiwitten en koolhydraten in groenlipmossel dragen allemaal bij aan een gezond dieet en een verbetering van je algehele conditie. Hierdoor verbetert je uithoudingsvermogen en energieniveau en vullen eventuele tekorten aan.
5 – Botten en tanden
Doordat groenlipmossel je weefsels sterker maakt, is er minder druk op botten en tanden en krijgen deze de steun die zij nodig hebben om sterk te blijven.
6 – Zenuwstelsel
Wanneer je zenuwstelsel beter functioneert door extra omega-3 vetzuren, werken je organen beter, kunnen spieren zich beter herstellen en ook andere weefsel verbeteren sneller.
7 – Hart
De omega-3 vetzuren zijn goed voor je hart- en bloedstelsel, waardoor de doorbloeding naar en van het hart beter wordt en de gezondheid van de bloedvaten wordt bevorderd.
Wat zit erin?
De meeste GLM-supplementen worden gemaakt van gevriesdroogde mosselen, maar er zijn ook producenten die zich richten op een aantal chemische ingrediënten. De mosselen bevatten glycogeen (suikers), lipiden (vetten) en de stoffen chondroïtine en glucosamineglycanen. De vetten zijn voornamelijk omega-3 essentiële vetzuren.
Het schelpdier kwam in de jaren ’60 onder de aandacht van wetenschappers toen zo’n beetje alle oude volksgeneeswijzen onderzocht werden op zoek naar een geneesmiddel tegen kanker. Uit dit onderzoek bleek dat het een sterke remedie tegen ontstekingen is en in de jaren ’70 werd het geadviseerd bij artritis.
Hoeveel heb ik nodig?
Er is niet echt een vaststaande dosering en de aanbevelingen variëren van 500 tot 3000 mg per dag, verdeeld over twee tot drie doses.
Wanneer je onder doktersbehandeling staat, zwanger bent of borstvoeding geeft, raadpleeg dan voor gebruik van een supplement altijd een arts. Stop onmiddellijk met het gebruik wanneer je vermoedt dat er bijwerkingen optreden en raadpleeg een dokter.
Geef als eerste een reactie on "Ontstekingen de baas met groenlipmossel"