Er is nu ook slecht nieuws voor de gematigde drinkers onder ons. Zelf vinden ze deze gewoonte vaak volstrekt normaal. Velen denken dat het zelfs goed kan zijn voor hun gezondheid. Vanaf nu is het excuus om dagelijks te drinken misschien niet meer zo vanzelfsprekend. Het grote Britse “Whitehall-II” onderzoek toont aan dat de functie van je hersenen afneemt door het langdurig, matig consumeren van alcohol. Gelukkig is dit proces wel omkeerbaar. Voorkom hersenschade door alcohol:
- Onthouding of vermindering van alcohol
- Gezonde voeding
- Goede nachtrust
- Beweging
- Train je brein
Whitehall-II toont aan dat:
Men dacht dat gematigd drinken beschermend voor de hersenen zou zijn en dat alleen zwaar drinken hersenschade zou aanrichten. Voor het eerst heeft men aangetoond dat het deel van de hersenen dat verantwoordelijk is voor het geheugen en ruimtelijke ordening, de hippocampus, ook bijzonder kwetsbaar is voor langdurig gematigd drinken.
Advertentie
- weinig drinken (5-6 glazen alcohol per week) geen beschermende invloed heeft op de hersenen.
- matig drinken (11-16 glazen alcohol per week) de kans op het ontwikkelen van Hippocampusatrofie 3x groter maakt in vergelijking met niet drinkers.
- het zwaar drinken (meer dan 24 glazen alcohol per week) leidt tot het hoogste risico op hersenschade. Niet alleen aan de hippocampus, maar ook aan de integriteit van de witte stof in de hersenen. Deze stof is van cruciaal belang voor het efficiënt cognitief functioneren. Men ziet onder andere een snellere afname in taalvaardigheid.
Hippocampusatrofie is een vorm van hersenbeschadiging waarbij het volume van de hippocampus afneemt. Dit veroorzaakt geheugenverlies en desoriëntatie, de klassieke symptomen van de ziekte van Alzheimer en dementie.
Zo voorkom je hersenschade door alcohol:
1 – Onthouding
De meeste cognitieve effecten van alcohol kunnen vermoedelijk omkeerbaar zijn bij geheelonthouding. Drink je langdurig grote hoeveelheden alcohol, dan krijgen je hersenen niet de kans te herstellen. Hoor je bij de gematigde drinkers. Probeer dan in ieder geval een aantal dagen per week geen alcohol te drinken.
2 – Gezonde voeding
Voeding is erg belangrijk voor gezonde en het goed functionerende hersenen. De onderstaande voedingsstoffen, vetten en vitaminen mag je zeker niet in je dagelijkse voeding missen:
- Omega-3 vetzuren zorgen voor een goede werking van de neurotransmitters zodat ze op een efficiënte manier blijven functioneren. De DHA- en EPA-vetzuren hebben veel invloed op het leervermogen en geheugen. Omega-3 vetzuren zitten vooral in vette vis zoals zalm, makreel en paling, visolie en lijnzaadolie.
- Vitamine B6 is een co-enzym dat nodig is voor de aanmaak van neurotransmitters als dopamine, serotonine en melatonine.
- Vitamine B12 ondersteunen de overdracht tussen de zenuwcellen.
- Foliumzuur reguleert de homocysteine spiegel in het bloed. Teveel van deze stof beschadigd de hersencellen.
- Vitamine C en Vitamine E helpen je hersenen beschermen tegen mogelijke celschade door vrije radicalen.
- Groene thee bevat bioactieve stoffen die de neuronen beschermen.
- Lecithine is rijk aan choline dat de prikkeloverdracht tussen zenuwcellen ondersteunt.
- Volkoren koolhydraten voor voldoende energie.
3 – Goede nachtrust
Een tekort aan slaap heeft een negatieve invloed op onze hersenfunctie. Slaap je een aantal nachten slecht, dan merk je dit meteen aan je energieniveau en concentratie. Tijdens het slapen herstellen de hersenen van de schade die door vrije radicalen wordt aangebracht. Ook worden er dan afvalstoffen verwijdert. Krijg je onvoldoende nachtrust omdat je moeilijk in slaap valt, dan kun je dit onder andere ondersteunen met extra magnesium.
4 – Beweging
Probeer minimaal 30 minuten per dag te bewegen. Beweging houdt je hersenen namelijk in conditie. Het veroorzaakt de afgifte van stoffen die essentieel zijn voor de ontwikkeling, groei en het functioneren van de hersencellen. Deze stoffen stimuleren de aanmaak van nieuwe hersencellen, nieuwe verbindingen tussen de hersencellen en de aanmaak van nieuwe bloedvaatjes voor de toevoer van voeding en zuurstof naar de hersencellen. Het is ook aangetoond dat lichaamsbeweging tijdens het leren ervoor zorgt dat je de stof beter opneemt.
5 – Train je brein
Om je brein gezond te houden, helpt het om spelletjes en denkopdrachten te doen. Op deze manier train je het geheugen en worden de verbindingen tussen de neuronen versterkt. Maak regelmatig een puzzel, kruiswoordraadsel of sudoku of ga een nieuwe uitdaging aan door bijvoorbeeld een andere taal te leren.
6 – Detox je lever
Alcohol is een enorme aanslag op het functioneren van je lever, waar de afbraak van gifstoffen, medicijnen, vetten en alcohol plaatsvindt. Mariadistel ondersteunt de reinigende werking van lever. Hierdoor wordt het sneller afgebroken en uitgescheiden via darmen en nieren. Zo voorkom je hersenschade door alcohol.
Geef als eerste een reactie on "Iedere dag een wijntje? Pas op, want ook dan kun je hersenschade door alcohol oplopen"