Ook je hart heeft een evenwichtige darmflora nodig

darmflora
Tips & Trucs... voor een evenwichtige darmflora

Meer dan 100 miljard bacteriën zitten er in en op ons lijf. Het gaat om schadelijke én nuttige bacteriën. Zolang hier een goed evenwicht tussen is, is er niets aan de hand. Treden er veranderingen op in de darmflora dan kan dit leiden tot kleine ontstekingen, waardoor de darmen uiteindelijk kunnen gaan lekken. Is dit langdurig het geval, dan neemt de kans op hart- en vaatziekten toe. Met deze simpele tips werk je aan een gezonde darmflora.

Dit moet je doen:
 Eet veel vezels en geen geraffineerde suikers.
Prebiotica eten (onverteerbare koolhydraten).
Eet gefermenteerde voeding (probiotica).
Beweeg voldoende.
En dit niet:
x Veel rood vlees, eieren en zuivel.
x Overgewicht.
x Stress.
x Overmatig gebruik van antibiotica.

8 tips voor een evenwichtige darmflora

De laatste jaren zijn wetenschappers er achter gekomen dat de gezondheid van ons hart en bloedvaten voor een groot gedeelte bepaald wordt door de bacteriën die in onze darm leven, de darmflora. Bij een verstoring van het evenwicht tussen ‘nuttige’ en ‘schadelijke’ bacteriën kunnen de darmen gaan lekken. Hierdoor ontstaan ontstekingsreacties. Wanneer dit langere tijd duurt, neemt de kans op hart- en vaatziekten toe. De kwaliteit en diversiteit van onze darmflora wordt voor een groot deel beïnvloed door onze leefstijl. Bepalend is wat we eten en drinken, of we zwaarlijvig zijn, hoeveel we bewegen, hoeveel stress we hebben, of we roken en of we antibiotica- en andere medicijnen gebruiken. Gelukkig kunnen, in veel gevallen, eenvoudige levensstijl-veranderingen al gunstige effecten hebben op de bacteriën in onze darmen. Met deze adviezen ondersteun je een gezonde darmflora en een sterk hart:

Advertentie



1 – Veel vezels en weinig suikers

Een voedingspatroon met veel geraffineerde suiker en weinig vezels bevordert de groei van schadelijke bacteriën en andere micro-organismen. Dit kan leiden tot een lekkende darm en (chronische) ontstekingen. Eet voldoende (biologische) vezelrijke groente en fruit zoals frambozen, doperwten, broccoli, kikkererwten, linzen, volkoren granen en avocado’s. De vezels bevorderen de groei van de nuttige darmbacteriën. Eet daarnaast zo min mogelijk geraffineerde suiker.

2 – Prebiotia

Prebiotica zijn niet-verteerbare voedingsstoffen die de groei en/of activiteit van bepaalde nuttige bacteriën zoals lactobacillus en bifidobacterium bevorderen. Voorbeelden hiervan zijn knoflook, uien, prei, asperges en haver.

3 – Probiotica

Gefermenteerde voeding bestaat uit voeding die al door bacteriën of gisten bewerkt zijn, ook wel probiotica genoemd. Veel van deze voeding is rijk aan de melkzuurbacteriën lactobacillus en bifidobacterium. Deze zijn goed voor de darmflora. Voorbeelden van gefermenteerde voeding zijn tempé, kefir, yoghurt en zuurkool.

4 – Eet niet te veel rood vlees

Onderzoekers hebben een verband ontdekt tussen veel rood vlees eten en hart- en vaatziekten. In rood vlees zit carnitine. Wanneer bacteriën deze stof afbreken kom de stof trimethylamine-N-oxide vrij. Deze stof vergroot de kans op het dichtslibben van de hart- en bloedvaten (artherosclerose).

5 – Beweeg voldoende

Bewegen vergroot de diversiteit van de darmflora. Daarnaast is voldoende bewegen zowiezo goed voor je hart en bloedvaten. Probeer minimaal een half uur per dag (het liefst intensief) te bewegen. Met voldoende beweging verlaagt de bloeddruk, verbetert de bloedcirculatie, vertraagt het proces van arterosclerose en het is goed voor je cholesterol. Onderzoek toont aan dat er bij voldoende beweging minder ontstekingsstoffen in ons lichaam aanwezig zijn.

6 – Houd je gewicht op peil

De darmflora van dikke mensen bestaat over het algemeen uit minder bacteriën en minder verschillende soorten. Overgewicht gaat vaak samen met darmklachten en het is niet goed voor het hart en de bloedvaten. Een toename van buikvet is een belangrijke risicofactor voor hart- en vaatziekten, hoge bloeddruk en vermoeidheid.

7 – Vermijd stress

Langdurige stress is niet goed voor de darmflora. Probeer op tijd en voldoende rust te nemen en te ontspannen. Stress verhoogt de bloeddruk, het cholesterolgehalte en het zorgt ervoor dat er meer ontstekingsstoffen ontstaan. Door deze reacties beschadigen de vaatwanden en dat versnelt het proces van artherosclerose.

8 – Wees voorzichtig met antibiotica

Bij een ernstige bacteriële infectie worden antibiotica voorgeschreven. Een nadeel hiervan is dat het middel geen onderscheid maakt tussen ‘goede’ en ‘slechte’ bacteriën. Dit kan leiden tot een verstoorde darmflora waardoor er allerlei schimmelinfecties en aandoeningen kunnen optreden. Ook kan een antibioticakuur een lekkende darm veroorzaken. Zorg na een antibioticakuur voor probiotica – in je voeding, of supplement. Let erop dat ze bacteriestammen bevatten die bestand zijn tegen maagzuur. Deze belangrijke probiotische stammen hebben wetenschappelijk aangetoonde gezondheidseffecten: Lactobacillus rhamnosus, Lactobacillus acidophilus, Bifidobacterium lactis , Lactobacillus rhamnosus en Lactobacillus reuteri.

De darmen hebben een totaal oppervlak dat groter is dan een tennisveld. Dit betekent dat er heel veel ontstekingsstoffen vrij kunnen komen.

Lekkende darmen, wat zijn dat eigenlijk?

Bij een lekkende darm laat de darmwand gifstoffen, onverteerde voedselstukjes en schimmels door. Het immuunsysteem komt hierdoor in actie en daardoor komen er schadelijke ontstekingsstoffen (cytokinen) vrij. Wanneer dit langdurig gebeurt kan dit hart- en vaatziekten veroorzaken en uiteindelijk kan dit zelfs leiden tot hartaanvallen en beroertes.

Geef als eerste een reactie on "Ook je hart heeft een evenwichtige darmflora nodig"

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.