Soms word ik er wel een beetje moe van: het ene dieet, spreekt het andere soms compleet tegen. Koolhydraatarm, eiwitrijk, paleo, vegetarisch of helemaal plantaardig, glutenvrij… Volgens mij is er niet één waarheid en moet jij iets kiezen waarbij jij je het lekkerst voelt. Ik ga hier dan ook niet een dieet promoten, maar ik heb wel een aantal tips gevonden om je ontbijt – in lijn met het dieet van jouw voorkeur – gevarieerd in te vullen.
- Eiwitten en vetzuren: smørrebrød
- Vegetarisch: quinoa pap
- Paleo: pannenkoeken van amandelmeel
- Koolydraatarm: shakshuka
- Glutenvrij: yoghurt met granola
- Plantaardig: avocado op toast
Als kind had ik altijd een boterhammetje met pindakaas als ontbijt, maar toen dat ging vervelen – ik denk dat ik in de hoogste klas van de middelbare school zat of zo – besloot ik deze maaltijd maar helemaal te skippen. Fout! Pas een flink aantal jaren later, toen ik zwanger was, heb ik het ontbijt weer in ere hersteld. Voor mij is het nu volle yoghurt of kwark ’s ochtends (met een theelepeltje magnesium) gemengd met iets van ontbijtgranen en soms wat fruit. Ik ben echt helemaal om en geloof dat ontbijten noodzakelijk is, elke dag! De ontbijttips die ik hier verzameld heb, zijn voor iedereen lekker en passen in verschillende diëten.
Advertentie
1 – Eiwitrijk Smørrebrød
Een Scandinavisch gerecht met stevig bruin brood op volkoren (wasa) crackers, besmeerd met roomboter, kruidige crème fraîche of geitenkaas en vervolgens belegd met gerookte zalm of gravad lax, haring of gerookte forel (uit blik) en vervolgens een heleboel groeten, zoals komkommer, bietjes, tomaten, radijs en uien. Een beetje dille doet de rest. Perfecte omega-3 start van de dag.
2 – Voor vegetariërs: quinoa pap
Quinoa wordt vaak gebruikt in hartige gerechten, maar is ook heel lekker als ontbijtgraan. Boordevol eiwitten, die vegetariërs goed kunnen gebruiken! Wij vonden dit recept van pap voor bij het ontbijt. Het bevat ca. 11 gram eiwit.
Dit heb je nodig voor 2 personen:
500 ml melk (of water); 125 gram quinoa; 1 tl citroenrasp en wat citroensap; geraspte gemberwortel (ca 1 cm); 1 kaneelstokje; naar keuze hennepzaad of zonnebloempitten
Zo maak je het:
Doe ingrediënten behalve de zaden met de melk (of het water) in een pan en breng aan de kook. 20 minuten zachtjes koken. Verdeel over twee diepe borden of bakjes en strooi er de zaden of pitten over.
Drink er een smoothie bij van 1 klein bakje aardbeien en 2 schoongemaakte perziken met kleine stukjes van 1 peer (niet mee blende!).
3 – Paleo pannenkoekjes met fruit
Ik houd nu eenmaal heel erg van koolhydraten, dus paleo is niet echt mijn ding. Toch kan ik wel begrijpen dat je er iets in ziet en deze pannenkoekjes van amandelmeel sla ook ik niet af. Lekker als ontbijt, maar ook als snack om mee naar school of werk te nemen niet te versmaden. Weinig suiker en voedzaam door de eieren. Fruit erbij en je hebt een goed vullend begin van de dag.
Dit heb je nodig:
3 grote eieren; 1 tl water; 1 tl vanille-extract; 2 tl honing; 200 gram amandelmeel; snufje zeezout; mespuntje bakpoeder en kokosolie.
Zo maak je het:
Klop in een grote kom eieren, water, vanille en honing en als dit goed gemengd is, voeg dan amandelmeel, zout en bakpoeder toe en verwerk tot een glad mengsel. Verwarm de kokosolie in een kleine koekenpan niet te heet en bak hierin de pannenkoekjes aan beide zijden goudbruin. Gebruik per stuk 1 eetlepel beslag.
4 – Koolhydraatarm met Israëlische shakshuka
Eet je koolhydraatarm en elke dag weer maar eieren met spek en misschien een stuk kaas eten als ontbijt? Dan is shakshuka een lekker en kruidig alternatief. Het is een vegetarisch gerecht uit het Midden-Oosten met eieren en je kunt het eigenlijk wel bij elke maaltijd eten. In Israël is dat vaak bij het ontbijt. Maak het voor een snel ontbijt alvast ’s avonds klaar en zet het in de koelkast.
5 – Glutenvrij: yoghurt met granola
Een supersnel ontbijt, zonder gluten maak je met volle of Griekse yoghurt, drie eetlepels granola en klein rood en donker fruit. Granola is een glutenvrij alternatief voor muesli of cruesli en zeker net zo voedzaam. Dit ontbijt heeft veel vezels en is rijk aan eiwitten.
6 – Plantaardig: avocado op toast
Toast is licht verteerbaar en daarom prima als ontbijt, maar margarine, jam en pindakaas voegen niet echt veel toe. Een lekker en voedzaam alternatief voor wie puur plantaardig wil eten, is avocado, geprakt op je toast of cracker met wat zout, peper en een paar druppeltjes limoensap. Erg lekker en zo’n goede start van dag omdat er in een halve avocado maar liefst 4,5 gram vezels zitten.
Heb je ze allemaal geprobeerd? Ik hoor graag wat jouw favoriet is!
Geef als eerste een reactie on "Paleo, glutenvrij, vegetarisch… Wie weet het nog? 6 tips voor je ontbijt"