Slaaptekort is funest… je gaat eerder dood

slaaptekort
Shares

Wist je dat slechts één uur slaaptekort per nacht je levensverwachting kan verkorten en de oorzaak kan zijn van hart- en vaatziekten, hartaanvallen en kanker? Je raakt sneller betrokken bij een auto-ongeval en je focus is gewoon minder. Wanneer je moeite hebt om in slaap te komen of wanneer je niet meer in slaap valt als je ’s nachts wakker wordt, moet je daar echt iets aan doen, bijvoorbeeld door anders te gaan eten. Deze 9 etenswaren helpen je om te slapen:

  1. Pindakaas
  2. Yoghurt
  3. Hummus
  4. Warme melk
  5. Bananen
  6. Kalkoen
  7. Aardappelen
  8. Amandelen
  9. Zure kersen

Wat is de beste snack tegen slaaptekort?

Stressvolle, drukke dagen en de constante prikkeling door allerlei apparaten en schermpjes maken het lastig om je voor de buitenwereld af te sluiten en naar bed te gaan. In plaats dan maar naar de oxazepam te grijpen, zou je een van deze eenvoudige, natuurlijke manieren kunnen proberen die je helpen om in slaap te vallen en waarvan je niet groggy en sloom wakker wordt. Serotonine is het toverwoord als het om slapen gaat. Er bestaat een verband tussen tryptofaan en koolhydraten en het vrijkomen van dit ‘gelukshormoon’ in je hersenen. Neem ongeveer een uur voor je gaat slapen een snack of lichte maaltijd van een beetje koolhydraten met wat eiwitten voor een boost van je serotoninegehalte.

Advertentie1 – Pindakaas

Een tip uit mijn studententijd. Neem als je heel hard moet leren voordat je gaat slapen een geroosterde boterham met pindakaas. Houd het wel bij eentje, want het is wel calorierijk. Extraatje is dat er ook nog eens omegavetzuren in zitten. Goed voor je geheugen.

2 – Yoghurt

Fantastische keuze: het bestaat van nature al uit 50% eiwit en 50% koolhydraten.

3 – Hummus

Pasta van kikkererwten. Samen met wat pitabrood is het een perfecte mix van eiwitten uit de kikkererwten en koolhydraten uit het brood.

4 – Warme melk

Géén bakerpraatje of iets uit oma’s tijd. Warme melk helpt echt. Het bevat tryptofaan voor de aanmaak van serotonine én niet is rustgevender dan op je gemak kleine slokjes van een warme drank nemen.

5 – Bananen

Bron van tryptofaan, melatonine, seratonine en magnesium. Allemaal voedingsstoffen die je helpen om te slapen. Bevatten bovendien van zichzelf al koolhydraten, maar de combinatie met pindakaas en toast is een klassieker met nog wat extra.

6 – Kalkoen

Is een goede bron van tryptofaan, het aminozuur dat nodig is om serotonine aan te maken. Net als ander gevogelte overigens dat evengrote hoeveelheden bevat. Een boterham met kalkoen of kip doet wonderen voor je nachtrust.

7 – Aardappelen

Het klink misschien wat vreemd, maar wat aardappeltjes als snack voor je gaat slapen zouden je kunnen helpen om in slaap te vallen. Aardappelen bevatten beide: koolhydraten en tryptofaan.

8 – Amandelen

Ongezouten en ongebrand zijn ze het beste. Bevatten tryptofaan én magnesium. Lekker een handje voor je naar bed gaat.

9 –  Zure kersen

Zeg maar het type dat gebruikt wordt voor een kersenvlaai. Bevatten melatonine, dat helpt om de slaap te reguleren.

Serotonine: hoe maak je dat eigenlijk?

Voor een maximale productie van serotonine heb je twee dingen nodig: tryptofaan en koolhydraten. Tryptofaan is een aminozuur dat nodig is om serotonine te maken en het zit in eiwitrijke voeding. Eet je echter uitsluitend eiwitten, dan gaan alle verschillende aminozuren die daarin zitten concurreren met tryptofaan om door je hersenen te worden opgenomen en het resultaat is dan dat het tryptofaangehalte daalt. Door het eten van koolhydraten komt er insuline vrij in je bloedbaan. Insuline zorgt ervoor dat het teveel aan koolhydraten, aminozuren en vetzuren worden omgezet of opgeslagen. Op die manier worden alle aminozuren door je lichaam opgenomen of gebruikt, behalve tryptofaan, waardoor dat wel door je hersenen wordt opgenomen.

Shares

1 Comment on "Slaaptekort is funest… je gaat eerder dood"

  1. Ik heb al deze dingen al jaren geprobeerd en het lijkt wel of ik er wakkerder van word

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Shares