Soja en mannen: gaan die twee wel samen?

Regelmatig laait het debat op over soja: is het nu gezond of niet? Moet je sojamelk aan je baby geven of blijf je er liever verre van? Krijgen mannen borsten van soja? En natuurlijk: helpt het je zonder noemenswaardige klachten door de overgang? Nog een interessante vraag voor onze lezers: wat is de relatie tussen soja-eiwitten, gewichtstraining en testosteron?

Bij 2 porties per dag is soja gezond (meestal)

Inmiddels is er behoorlijk wat onderzoek geweest naar of soja gezond is of niet. De stoffen die hier met name bekeken worden zijn isoflavonen, oestrogeenachtige stoffen die bij vrouwen de overgang zouden verlichten, maar aan de andere kant ook zouden kunnen bijdragen aan de kans op borstkanker en bij mannen ook borstontwikkeling zouden kunnen veroorzaken. Het aantal onderzoeken is dus talrijk en inmiddels lijken deze effecten zich – bij een normale inname – niet voor te doen. Ook is er veel gepubliceerd over het feit dat soja de opname van mineralen zou beletten. Dat kan zo zijn, maar inmiddels is ook wel bekend dat dit niet meer is dan er mineralen in zitten. Algemeen geldt dus dat te veel soja niet goed is en het advies luidt om het bij 2 porties per dag te houden, behalve wanneer je schildklierproblemen hebt, dan luidt het advies om heel erg op te passen met soja en het zoveel mogelijk te vermijden.

Advertentie



Soja of weiproteïne in je shake?

In een onderzoek naar het effect van eiwit op het testosterongehalte kreeg een deel van de testgroep weiproteïne, een deel soja-eiwitten en een deel een placebo van koolhydraten. Alle drie leverden 80 kcal en werden 30 minuten voor de workout ingenomen. Vervolgens werd er op dezelfde manier getraind. Voor, tijdens en na die training werd het testosteron- en cortisolgehalte gemeten. De eerste bevordert opbouw van spieren, de tweede breekt juist spierweefsel af om te gebruiken als energiebron.

  • Effect op testosteron

Tijdens de workout waren de testosterongehaltes gestegen, zoals je ook zou verwachten. Ná de workout bleef bij zowel de weiproteïne als de placebo van koolhydraten het niveau lang hoog. Bij soja niet. Van 5 tot 30 minuten na de workout was het aanmerkelijk lager. Na 60 minuten waren de drie groepen weer (nagenoeg) aan elkaar gelijk. De onderzoekers hebben hiervoor wel een verklaring, maar deze moet nog in verdere onderzoeken getoetst worden. Volgens hen kun je dit niet toeschrijven aan de isoflavonen uit soja-eiwit. Eerdere onderzoeken hebben al aangetoond dat dit geen effect heeft op het testosterongehalte. Zij zoeken de verklaring in de hoeveelheid van het aminozuur leucine. Dit is in sojaproteïne veel minder dan in weiproteïne (bijna 40%).

  • Effect op cortisol

Er werd een interessante ontdekking gedaan bij de placebo van koolhydraten: deze blijken positief te zijn voor het laag houden van het cortisolgehalte. Hiermee voorkom je dus spierafbraak. Goed om te weten als je een eiwitshake (wat voor eentje dan ook) neemt: zorg voor wat koolhydraten. In dit onderzoek bleek een hoeveelheid die 80 kcal levert voldoende. Dat is ongeveer 20 gram – een boterham bevat 16 gram, een krentenbol 26 gram en een suikerklontje 5 gram.

Leucine lijkt het antwoord

De invloed op de output van je trainingen is nog niet bekend, maar voorlopig luidt het advies om wanneer je de voorkeur geeft aan soja-eiwitshakes je hier wat leucine aan toe moet voegen. En vergeet de koolhydraten niet!

Gebruik jij soja-eiwitshakes of liever weiproteïne?

 

Geef als eerste een reactie on "Soja en mannen: gaan die twee wel samen?"

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.