Onlangs las ik weer een onderzoek waaruit bleek dat de spermakwaliteit drastisch aan het afnemen is. Onvruchtbaarheid is al lang geen vrouwenzaak meer. De slechte spermakwaliteit heeft een direct verband met het dalende geboortecijfer en dat wordt steeds verontrustender. Ongeveer 20 jaar geleden zaten er 60 miljoen zaadcellen in een milliliter sperma en dat is nu gedaald met eenderde tot 40 miljoen. En terwijl het aantal minder wordt, neemt het aantal abnormale zaadcellen (dubbele kop of dubbele of gebroken staart) toe. Als dat zo doorgaat – we hebben het hier over gezonde mannen – is dat over 20 jaar zo weinig dat het aantal zaadcellen niet voldoende meer is om op een natuurlijke manier een kind te verwekken. Steeds meer onderzoek laat zien dat sommige voedingsstoffen kunnen helpen om mannelijke onvruchtbaarheid tegen te gaan. Onze top 5:
- Zink
- Carnitine
- Q10
- Foliumzuur
- Selenium
Niet alle problemen zullen hiermee uit de weg geholpen worden. Was het maar waar. Lang werd het dragen van strak ondergoed als oorzaak aangegeven en luidde het simpele advies om wijde boxershorts te dragen. Ook laptops en mobieltjes die te dicht bij de ballen komen, zijn niet de schuldigen. Andere externe factoren kunnen dat wel zijn, zoals alcohol, roken en chemische stoffen in de omgeving. Daarnaast wordt er de laatste tijd steeds vaker aan gedacht dat chemische stoffen die de moeder binnenkrijgt en doorgeeft aan het kind in de baarmoeder van invloed kunnen zijn. Veel stoffen zitten in ons kraanwater en zijn dus moeilijk te vermijden. De zaadballen zullen zich daardoor in de baarmoeder al slechter ontwikkelen.
Advertentie
Wil je zwanger worden of ben je het al? Stap direct samen met je partner over op het filteren van kraanwater.
In tegenstelling tot eicellen bij vrouwen, die het hele leven meegaan, worden de zaadcellen continu geproduceerd. Gemiddeld duurt dit 42 tot 76 dagen. In principe betekent dat wanneer je nu begint met goede voedingskeuzes dit effect heeft op de spermakwaliteit over 3 maanden.
5 voedingsstoffen die de kwaliteit van sperma vergroten (en je dus vruchtbaarder maken)
1 – Zink
Een tekort aan zink wordt vaak in verband gebracht met een laag volume en een slechte kwaliteit van het zaak, doordat dan het aantal vrije radicalen toeneemt. Deze zijn schadelijk voor alle cellen dus ook voor zaadcellen. Dit zie je met name bij rokers en mannen die regelmatig blootgesteld worden aan schadelijke stoffen. Zink kan een verbetering in het aantal zaadcellen laten zien van meer dan 70%. Voordelen van zinksuppletie zijn:
- verbetering van de beweeglijkheid
- minder DNA-schade
- hoger vruchtbaarheidscijfers
- minder abnormale cellen
- vermindering van het aantal antilichamen tegen sperma wat de kwaliteit vermindert
2 – Carnitine
Zaadcellen moeten meer afstand afleggen dan welke andere cel in ons lichaam ook en hiervoor is veel energie nodig. Carnitine brengt vetrijke verbindingen naar alle energieproducerende cellen waar ze gebruikt worden om méér energie te maken voor de zaadcellen om deze naar hun doel te katapulteren: de bevruchting van de eicel. Onderzoek toont aan dat bevruchtingscijfers van mannen met slechte zaadkwaliteit toenemen als zij carnitine gaan nemen.
3 – Q10
Co-enzym Q10 zoals de naam volledig luidt, wordt in alle lichaamscellen gebruikt voor de energievoorziening. Dit levert brandstof voor de beweeglijkheid van de zaadcellen en is belangrijk voor goed DNA in de zaadcellen wat essentieel is voor de bevruchting en de gezondheid van de groeiende embryo.
4 – Foliumzuur
Dit is typisch een supplement dat aan vrouwen wordt geadviseerd als ze zwanger zijn of willen worden om allerlei afwijkingen aan de neurale buis (voorloper van het zenuwstelsel) in de foetus te voorkomen, maar het blijkt ook belangrijk te zijn voor goed zaad. Foliumzuur (vitamine B11) is betrokken bij de aanmaak van rode bloedcellen en het goed verlopen van DNA-replicatie. Dit is een onderdeel van het voortplantingsproces bij zowel mannen als vrouwen. Een lage concentratie B11 wordt in verband gebracht met een slechte spermakwaliteit. Omgevingsfactoren spelen hier ook weer een rol (toxines, alcohol, nicotine en insecticides). Foliumzuur is ook verantwoordelijk voor het juiste aantal chromosomen in ei- en zaadcellen. Dit voorkomt miskramen en geboortedefecten.
5 – Selenium
Vaak zie je bij mannen met een lage spermacount een tekort aan het antioxidant selenium. Dit mineraal is nodig in iedere fase van de ontwikkeling van de zaadcellen en beschermt de cellen tijdens de groei tegen beschadiging, houdt de celmembraan intact en voorkomt het oxideren van vetzuren, het voornaamste bestanddeel van zaadcellen.
Geef als eerste een reactie on "Spermakwaliteit wordt heel snel steeds slechter. Dit zijn 5 tips om een reageerbuisbaby nog even uit te stellen."