Suikerdip… suiker high? 9 tips bij hypoglykemie

hypoglykemie
Shares

Sleep je je het ene moment met moeite voort en hol je jezelf daarna weer finaal voorbij? Dan zou dat weleens aan je bloedsuikergehalte kunnen liggen. En dan aan een te laag niveau of te wel hypoglykemie. Je komt ‘s morgens uitgeput je bed uit, maar na een opppertje van ontbijt met koffie en iets zoets stuiter je weer rond. Hyperactief bijna, maar zeker geen ADHD. Heb jij ook zo’n ontregelde en te lage glucosespiegel? Deze tips helpen je om meer balans in je suikerspiegel te krijgen:

  1. Zet volkorengranen op het menu
  2. & regelmatig peulvruchten
  3. Combineer vers fruit met andere voedingsmiddelen
  4. Eet voedzame maaltijden
  5. Focus op eiwitten
  6. Mijd koffie en zwarte thee
  7. Schrap alle suikers
  8. Wees zeer matig met alcohol
  9. Vul vitamines en mineralen aan

Wat is hypoglykemie?

Glykemie is de aanduiding voor de hoeveelheid glucose (suiker) in je bloed. Deze concentratie behoort min of meer constant te zijn, de hele dag. Als dat niet zo is krijg je klachten, zoals vermoeidheid wanneer het gehalte te laag is. Glucos is namelijk brandstof voor veel cellen. Ook voor je hersenen. Het mooie van glucose is, dat het geen reststoffen achterlaat bij de energieproductie (verbranding). Je alvleesklier (pancreas) produceert insuline wanneer de bloedglucosespiegel stijgt. De insuline koppelt zich aan de bloedglucose en zorgt ervoor dat deze daadwerkelijk in de cellen terechtkomt. Bij hypoglykemie produceert de alvleesklier te veel insuline en daardoor wordt het gehalte aan glucose in je bloed te laag. Eigenlijk is hypoglykemie het tegenovergestelde van diabetes, waarbij te weinig insuline wordt geproduceerd.

AdvertentieWaardoor wordt het veroorzaakt?

Als je te vaak te veel snelle koolhydraten consumeert, raakt je alvleesklier ontregeld. Deze blijft insuline produceren, ook als het niet nodig is. Hypoglykemie kan ook veroorzaakt worden door stress. In dat geval is het de adrenaline uit de bijnieren die de alvleesklier aanzet tot het aanmaken van te veel insuline. De alvleesklier probeert door middel van deze overproductie zo veel mogelijk bloedglucose naar de cellen te vervoeren om deze te helpen weerstand te bieden tegen de stress – met hypoglykemie als onbedoeld gevolg.

Wat merk je?

Omdat je lichaam ontregeld raakt, treden er allerlei klachten op bij hypoglykemie, ook psychische, die van persoon tot persoon kunnen verschillen. Veel voorkomen: duizeligheid, verminderde concentratie, vergeetachtigheid, overmatig transpireren, stemmingswisselingen, honger, slecht zien en hartkloppingen. Heel vaak jagen mensen met hypoglykemie anderen tegen zich in het harnas met hun gedrag, zonder dat ze dat willen.

Wat is de oplossing?

De klachten ontstaan bij het eten van snelle koolhydraten (suikers) die de bloedglucosespiegel snel doen stijgen, niet bij de langzame koolhydraten, die geleidelijker omgezet worden. Snelle koolhydraten zitten in suiker (ook vruchtensuikers), alcohol, gewone pasta, witbrood en witte rijst. Met name de suikers in frisdranken en snoep zijn snelle energieleveranciers die bij overmatig gebruik het lichaam kunnen overbelasten, met hypoglykemie als gevolg. Voedingsrichtlijnen kunnen je klachten verlichten, maar de gevoeligheid voor hypoglykemie kan nog jaren blijven bestaan. Vraag om advies bij een ervaren diëtiste of voedingskundige als je denkt dat je hypoglykemie hebt.

9 tips tegen hypoglykemie

1 – Volkorengranen

Zet regelmatig volkorengranen, zonder toevoegingen, op het menu. Volkorengranen bevatten langzame koolhydraten. Dus: ongezoete muesli, écht volkorenbrood, volkoren deegwaren, zilvervliesrijst.

2- Peulvruchten

Kikkererwten, bonen, kapucijners en linzen leveren complexe koolhydraten en geven een langdurig verzadigd gevoel, zodat je niet in de verleiding komt te gaan snoepen.

3 – Vers fruit met andere voedingsmiddelen

Fruit is gezond, maar bevat wel heel veel snelle koolhydraten (fruitsuikers), zodat je bloedglucosegehalte omhoog schiet. Combinatie met andere voedingsmiddelen zorgt ervoor dat je suikergehalte niet te veel gaat schommelen. Vermijd overrijpe bananen en druiven, omdat deze heel veel suikers bevatten.

4 – Voedzame maaltijden

Veel mensen hebben er baat bij om meerdere momenten per dag te eten, maar als je hypoglykemie hebt, kun je beter je alvleesklier wat ontzien. Wanneer je voldoende voedzaam eet, heb je geen tussenmaaltijden met koolhydraten nodig en overvraag je je pancreas niet. Zelfs langzame koolhydraten kunnen beter vermeden worden. Eet op tijd om een te grote daling te voorkomen.

5 – Eiwitten

Voor een langdurig verzadigd gevoel moet je eiwitrijke producten nemen: eieren, noten, zure zuivelproducten zoals karnemelk, kwark, yoghurt of een eiwitshake.

6 – Koffie en zwarte thee

De cafeïne in koffie en thee stimuleert je bijnieren om adrenaline aan te maken, waardoor je alvleesklier meer insuline gaat produceren om glucose de cellen in te transporteren (voor meer energie). Hierdoor daalt onbedoeld je bloedsuikerspiegel. Vermijd deze dranken dus zoveel mogelijk. Groene thee is een prima alternatief.

7 – Suikers

Frisdrank, snoep en geraffineerde zetmeelproducten zijn allemaal uit den boze. Schrap ze vandaag nog! Pas ook op met producten die kunstmatige toevoegingen bevatten. Deze vormen een extra belasting voor je lichaam. Kies liever noten als snack.

8 – Alcohol

Wees zeer matig met alcohol, dat je bloedglucose verlaagt, en eet er iets bij (noten) om dat effect te dempen. Zorg voor een goed functionerende lever, waardoor je alcohol sneller kunt afbreken.

9 – Vitamines en mineralen

Bij stressgerelateerde hypoglykemie kan het raadzaam zijn om supplementen te slikken met vitamine B voor je energiehuishouding, zink om de celgroei te ondersteunen, chroom voor een evenwichtige glucosespiegel en magnesium dat ontspannend is voor spieren en zenuwen.

Shares

Geef als eerste een reactie on "Suikerdip… suiker high? 9 tips bij hypoglykemie"

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Shares