Suikerverslaving? Dit zijn goede redenen om ervan af te komen

suikerverslaving

Het lijkt erop dat suiker inmiddels staatsvijand nummer 1 geworden is. En terecht. Suikerverslaving neemt steeds grotere vormen aan en we krijgen wel 13 tot 20 theelepels (van 5 gram) per dag binnen. Nog veel meer dan vet of cholesterol staat suiker, dat in vrijwel alle bewerkte voeding zit, onze gezondheid in de weg. Onderzoek toonde aan dat door suiker te verminderen, maar het aantal calorieën en de opname van eiwitten en vet hetzelfde te houden, er schokkende snel zeer grote verbeteringen in de gezondheid te zien waren. Dus ook als je niet wilt afvallen, dan is dit wat je ervoor terugkrijgt:

  1. Lagere bloeddruk, minder hart- en vaatziekten
  2. Verlaging triglyceriden- en LDL-cholesterolgehalte
  3. Scherper brein, minder kans op dementie en depressiviteit
  4. Jongere, zuivere huid
  5. Verlaging insuline- en glucoseghalte
  6. Voorkomt leververvetting
  7. Minder gaatjes en betere adem
  8. Meer energie
  9. Minder trek en vreetbuien
  10. Betere weerstand

Waarom is suiker verslavend?

Wanneer je suiker eet komt er dopamine, de stof in je hersenen die je een goed gevoel geeft, vrij.  En juist omdat je hierdoor een gevoel van euforie krijgt, is suiker zo verslavend. Alleen wanneer je te veel suiker eet, stopt dit mechanisme en dit betekent dat je meer en meer suiker nodig hebt om datzelfde gevoel toch te krijgen. Sommige onderzoeken laten zien dat dit hetzelfde effect heeft als een cocaïneverslaving. Kortom: ook tegen suiker kun je beter ‘nee’ zeggen.

Advertentie10 goede redenen om van je suikerverslaving af te komen

1- Lagere bloeddruk, minder hart- en vaatziekten

Het is duidelijk dat je van te veel suiker ook te veel calorieën binnenkrijgt en dat je dus dikker wordt. Dit is niet de enige reden waarom je bloeddruk te hoog wordt. Maar ook als je niet (te) zwaar bent, kan een teveel aan suiker een stijging van je bloeddruk veroorzaken. Met alle nare gevolgen van dien. Stijgt je bloeddruk, dan moet je hart harder werken om toch voldoende bloed rond te pompen. Uiteindelijk kan dit aan schade veroorzaken aan je hart en bloedvaten en leiden tot ziektes van hart en bloedvaten, hartaanvallen, beroertes, nierbeschadiging en andere serieuze problemen met je kransslagaderen. Het blijkt dat je meer kans loopt op een hartaanval wanneer je (veel) toegevoegde suikers eet. Want daar gaat het om. Natuurlijke suikers, zoals die in fruit en groente voorkomen, zijn geen probleem. Maar juist de geraffineerde suikers wel. Vooral frisdranken bevatten veel suikers en het moet niet moeilijk zijn om direct hiermee te stoppen.

2 – Verlaging triglyceriden- en LDL-cholesterolgehalte

Het is gebleken dat etenswaren met veel toegevoegde suikers het HDL(goed)-cholesterolgehalte verlagen en het triglyceriden- en LDL(slecht)-cholesterolgehalte verhogen. Cholesterol heb je nodig om kleine beschadigingen in de wanden van je bloedvaten te repareren, maar een teveel leidt tot problemen: LDL-cholesterol en triglyceriden (slechte vetten) hopen zich op in de bloedvaten, waardoor deze uiteindelijk dichtslibben of zelfs verkalken.

3 – Scherper brein, minder kans op dementie en depressiviteit

Van jongs af aan worden we gewaarschuwd voor de verwoestende effecten van suiker op ons tandglazuur, maar nog beangstigender is de wetenschap dat suiker de scherpte van je brein kan opslurpen. Suiker vermindert het vermogen om te leren en kan het eiwit, het zogenaamde BDNF, dat nodig is voor de werking van geheugen en reactievermogen, aantasten. Eet je minder suiker, dan loop je minder kans op Alzheimer en dementie omdat een dieet met veel suiker de productie van dit BDNF (brain-derived neurotrophic factor) vermindert. BDNF is een nutrofine en komt vooral voor in bepaalde delen van je hersenen (hippocampus, cortex en prosenecepahlon). Het is noodzakelijk voor het in stand houden van neuronen. Een laag gehalte van dit eiwit wordt in verband gebracht met dementie en Alzheimer. Om goed te functioneren hebben je hersenen baat bij een evenwichtige toevoer van onder meer glucose en insuline. Wanneer je suiker binnenkrijgt, bijvoorbeeld met frisdrank, koek of snoep, zorgt insuline ervoor dat dit opgenomen kan worden door je cellen. Als je hersenen echter worden blootgesteld aan een piek in je bloedsuikergehalte, wordt insuline minder effectief (en wordt er dus minder glucose opgenomen). Uiteindelijk kan dit leiden tot depressiviteit en angstgevoelens.

4 – Een jonge, zuivere huid

Behalve voor je gezondheid, is het ook goed voor je huid om minder of geen suiker te eten. Te veel suiker maakt je huid vaal en bevordert rimpels. De oorzaak hiervan is een proces dat bekend staat als glycatie. Hierbij binden suiker zich in je bloed aan eiwitten. De verbindingen die op die manier ontstaan, zijn zeer schadelijk want ze beschadigen collageen en elastine, de eiwitvezels die je huid stevig en elastisch houden en schade aan deze vezels leidt tot een rimpelige en uitgezakte huid. Bovendien worden de antioxidantenzymen die van nature in je lichaam aanwezig zijn minder werkzaam, waardoor je hui veel kwetsbaarder is voor de schade die de zon kan veroorzaken. Wat je eet, is in het geval van suiker, direct zichtbaar aan hoe je (huid) eruit ziet. Ook hebben etenswaren met een een hoge glykemische index (veel suiker dus) effect op acne vanwege de verstoring van de hormoonbalans die dit veroorzaakt. Onstekingsreacties die met suiker worden geassocieerd worden ook in verband gebracht met andere huidproblemen, zoals psoriasis.

5 – Verlaging insuline- en glucosegehalte en minder kans op diabetes

Uit onderzoek blijkt dat 1 of 2 zoete drankjes per dag de kans op het krijgen van diabetes type 2 al met zo’n 25% verhogen. Wanneer je veel suiker consumeert, vergroot dit de insulineresistentie en kunnen fructose, glucose en alle andere vormen van suiker niet in de cellen komen. Het gevolg is dat ze achterblijven in de bloedstroom. Een hoog bloedsuikergehalte leidt uiteindelijk tot diabetes. Door minder suikerconsumptie, voorkom je dit zoveel mogelijk.

6 – Voorkomt leververvetting

Leververvetting is een onbekende, maar zeer veel voorkomende afwijking van je lever. Het kan worden veroorzaakt door alcoholmisbruik, omdat je daarmee je lever overbelast en deze vetten niet meer kan verwerken en gaat opslaan. Ook een overschot aan suiker kan ontsteking en beschadiging van je lever veroorzaken. Hoe? De insulinepiek die volgt op de consumptie van zo veel suiker heeft tot gevolg dat ook vet de levercellen binnengaat en de lever uiteindelijk vervet. Dit is een risicofactor voor diabetes, hartaanvallen en zelfs kanker.

7 – Minder gaatjes en betere adem

Van jongs af aan wordt ons al verteld dat suiker slecht is voor je tanden en dat het cariës (tandbederf en gaatjes) veroorzaakt. Dit is waarom: suiker is een goede en snelle voedingsbron voor bacteriën. Deze kunnen daardoor dus heel snel vermenigvuldigen en daardoor wordt er snel tandplaque gevormd. Hierdoor krijg je niet alleen gaatjes, je gaat er ook geweldig van uit je mond stinken. Vooral ’s ochtends als je wakker wordt, kan dit echt heel erg zijn (vraag maar aan degene die naast je ligt).

8 – Meer energie

Door veel suiker te eten, verminder je de activiteit van bepaalde cellen die er juist voor zorgen dat jij meer energie hebt. De zogenoemde orexine- of hypocretinecellen in de hypothalamus (een deel van je hersenen) die onder meer invloed hebben op je slaap-waakritme en je eetlust. Dit verklaart waarom je na het eten (van suikers/koolhydraten) vaak sloom en slaperig bent. Als de cellen goed werken, ben je actief en levenslustig.

9 – Minder vreetbuien

Door te veel suiker te eten wordt de productie van ghreline gestimuleerd. Dit is juist het hormoon dat je lichaam het seintje ‘honger’ geeft. Door minder zoetigheid te eten, heb je ook niet meer het gevoel dat je maag een soort bodemloze put is. Neem vooral niet-bewerkte volkorenproducten zonder zoetigheid. Daardoor minimaliseer je een snel trekgevoel en zit je langer vol. Wist je dat je van witte rijst ook langzame koolhydraten kunt maken?

10- Betere weerstand

Wanneer je te veel suiker eet en drinkt, heeft dit een negatief effect op je immuunsysteem. Een overmaat aan suiker verhindert de zogenaamde fagocytose door macrofagen. Dit is het proces waarbij deze cellen letterlijk virussen en bacteriën opeten.

En mocht je door dit alles niet zijn overtuigd, bedenk dan het volgende: voor de teelt van suikerriet is bijzonder veel water nodig wat slecht is voor het milieu.

Geef als eerste een reactie on "Suikerverslaving? Dit zijn goede redenen om ervan af te komen"

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.