Tackel deze zeven symptomen van een zwakke leverfunctie

Hoe weet je dat je leverfunctie minder is? Waar moet je opletten? Je maag kan grommen, je hoofd doet pijn, maar je lever… Wat doet je lever om duidelijk te maken dat het niet goed gaat? Wat dacht je hiervan?

  1. Huidproblemen
  2. Obstipatie
  3. Laag bloedsuikergehalte
  4. Maagzuur
  5. Indigestie
  6. Voedselallergieën
  7. Vermoeidheid

Silymarine (uit mariadistel) helpt al eeuwenlang

Op het lijstje staan stuk voor stuk symptomen waarmee je lever aangeeft dat hulp nodig is. Van oudsher wordt mariadistel ingezet om ontsteking van je lever tegen te gaan, fibrose te voorkomen en zelfs leverschade door alcoholgebruik tegen te gaan. De werkzame stof hierbij is silymarine, een flavonoïde die is opgebouwd uit silybine, silydianine en silychrisine. Silymarine beschermt je lever doordat het ontstekingsremmend is, de productie van de antioxidant gluthation bevordert en de aanmaak van nieuwe levercellen stimuleert door de eiwit- en DNA-synthese te versnellen.

Advertentie



Dit doet de lever

Je lever is onmisbaar in het detoxen van je lichaam en onschadelijk maken van toxines, milieuvervuiling en andere schadelijke stoffen, zoals alcohol, maar ook geneesmiddelen. Is de hoeveelheid hiervan te groot, dan kunnen ze je lever behoorlijk beschadigen en de leverfunctie aantasten. Ze hebben daarmee ook invloed op de belangrijke processen die daar plaatsvinden. Deze processen zijn onder te verdelen in:

Hematologisch – de lever bevat een groot bloedreservoir en speelt een rol in de aanmaak van rode bloedcellen. Ook worden er in de lever eiwitten voor de bloedstolling gemaakt. Een verminderde leverfunctie kan leiden tot een langere stollingstijd.

Uitscheiding – een afbraakproduct van heamoglobine, afkomstig van rode bloedcellen, is bilirubine. Dot wordt door de lever aan de gal afgescheiden en verlaat daarmee het lichaam. Wanneer je lever niet goed functioneert, krijg je verhoging van het bilirubinegehalte in je bloed, waardoor je oogwit en je huid geel kleuren.

Stofwisseling – eiwitten worden afgebroken in aminozuren, die op hun beurt worden omgezet in de lever. Hierbij ontstaat ammoniak dat direct wordt omgezet in ureum om via de nieren het lichaam te verlaten. Ook gifstoffen worden in de lever omgezet. Het lichaam ziet geneesmiddelen ook als gif en soms worden deze in de lever onwerkzaam gemaakt. Om dit effect te ondervangen, is de dosering vaak veel hoger. Koolhydraten, vetten en eiwitten uit je voeding worden in je lever omgezet in kleinere moleculen. Deze komen hierna weer in de bloedsomloop en zorgen dat heel veel andere processen in je lichaam goed kunnen verlopen. Wanneer hier iets hapert, zul je dit merken door bijvoorbeeld een gebrek aan energie.

Zorg je goed voor je lever, dan ben je fitter, energieker en in een betere gezondheid.

Geef als eerste een reactie on "Tackel deze zeven symptomen van een zwakke leverfunctie"

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.