Tegenwoordig wordt je geest continue geprikkeld. Tv-schermen, computers, smartphones en tablets laten je niet meer met rust. En dan hebben we nog niet eens gesproken over werkdruk en andere stressfactoren die het hedendaagse leven met zich mee brengen. Onze tien tips om spanning te verminderen:
- Help je lichaam met stressbestendigheid
- Wees vriendelijk voor je maag
- Eet volwaardig
- Vergeet niet te eten
- Ondersteun met B-vitamines
- Slaap zo goed mogelijk
- Ga sporten
- Doe wat aan een dipje
- Groene thee en extra vitamines
- Laat je masseren
1 – Help je lichaam met stressbestendigheid
In spannende tijden is het verstandig om wat trucs te leren om je lichaam en geest te kalmeren. Adaptogene kruiden, zoals ginseng is een kruid met een ‘adaptogene invloed’. Dit wil zeggen dat het je lichaam en geest helpt om spanningen te absorberen. Je krijgt meer ‘rek’ en kunt daardoor meer aan dan normaal. Spanning kan voor velen een negatieve werking op de geslachtsdrift hebben. Vrouwen kunnen baat hebben bij het Aziatische kruid Dong Quai, mannen bij de Ayurvedische kruiden tribulus, epimedium en muira puama.
Advertentie
2 – Wees vriendelijk voor je maag
Wanneer je nerveus bent kun je minder zin hebben om te eten. Soms kan ook je spijsvertering minder worden. Wees vriendelijk voor je maag.
3 – Eet volwaardig
Volwaardig eten is een ‘must’ omdat spanning je bloedsuikerspiegel uit balans haalt. Voedingsmiddelen en dranken met een ontspannende werking zijn o.a. haver (denk aan havermout in de ontbijtdrankjes), bruine rijst, tofu, vis, garnalen, lindebloesem-, melisse-, oranjebloesem-, kamille- en lavendelthee, honing, bananen, zaden en noten. De drie laatstgenoemden zijn ook ideaal als gezonde tussendoortjes of als je een ‘middagdipje’ hebt.
4 – Vergeet niet te eten
Vooral het ontbijt blijkt tijdens stressvolle periodes door mensen overgeslagen te worden. Het gevolg hiervan is dat je lichaam meer adrenaline (het stresshormoon) aan moet maken om de al opgeslagen suikers in het lichaam vrij te krijgen. Dus nog meer stress. Je hoeft niet veel te eten maar probeer ervoor te zorgen dat je minimaal zes keer per dag een gezond hapje neemt.
5 – Ondersteun met B-vitamines
In spannende tijden maken je bijnieren steeds meer adrenaline aan met als gevolg dat je weerstand omlaag kan gaan. Je kunt je bijnieren ondersteunen met een hoge dosering B-vitamines. Een goede multivitamine bevat ruim voldoende B-vitamines met daarbij andere stoffen die je afweersysteem helpen ondersteunen.
6 – Slaap zo goed mogelijk
Hoe beter je slaapt, hoe beter je voor de dag kunt komen. Valeriaan ondersteunt een goede nachtrust en magnesium helpt het lichaam kalmeren. Het heeft een spierontspannende werking en ondersteunt, samen met calcium het behoud van een goede bloeddruk. Calcium ’s ochtends en magnesium ’s avonds laat is de regel.
7 – Ga sporten
Sporten helpt je ontladen. Door minimaal 3 keer per week te sporten help je lichamelijke blokkades opheffen en geestelijke spanningen in ieder geval tijdelijk kwijtraken. Pilates en yoga zijn echte aanraders wanneer je voor het eerst na lange tijd wilt beginnen. Sporten bevordert ook een goede nachtrust en een relativerende kijk op zaken.
8 – Doe wat aan een dipje
Heb je een dipje? Dat kan ook de nodige onrust met zich meebrengen, waardoor je misschien wel slechter slaapt en meer spanning hebt. Een eeuwenoude kruidenremedie als sint-janskruid, kan je er weer bovenop helpen.
9 – Groene thee en extra vitamines
Tijdens stressvolle periodes wordt de aanmaak van ‘vrije radicalen’ gestimuleerd. Dit zijn stoffen die je afweer prikkelen en je lichaamscellen sneller doen verouderen. Je kunt deze helpen opruimen met goede dagdoseringen van alpha-liponzuur, groene thee, vitamine C en vitamine E.
10 – Laat je masseren
Niks ontspannender dan een massage door een professional. Beloon jezelf na een drukke dag met een uurtje op de massagetafel. Heerlijk!
Geef als eerste een reactie on "Tien tips om spanning te verminderen"