Tien tips voor nieuwe energie

energie
Shares

Druk, druk, druk. We rennen ons de hele dag een slag in de rondte. Om van alles te doen en maar niks te hoeven missen. En dan ’s avonds nog sporten om vervolgens op de bank bij te komen en een paar afleveringen van je favoriete serie te kijken. En hoe het komt weet ik niet, maar bij mij is dit er altijd eentje te veel waardoor ik te laat ga slapen en de volgende dag mijn energiepeil tot een minimum is gedaald. Om daar voor eens en altijd een eind aan te maken en altijd genoeg energie te hebben, heb ik de volgende tips gevonden die mij echt helpen!

  1. Goed slapen
  2. Kies voor een lage GI
  3. Snack verstandig, eet wat noten
  4. Kick af van de cafeïne
  5. Masseer je hoofd
  6. H2O en O2
  7. Controleer je ijzerpeil
  8. Guarana
  9. Word een yogi (een beetje dan)
  10. Gebruik de kracht van bloemen

Deze tips kun je eigenlijk op elk tijdstip van de dag (en nacht) wel gebruiken. Niet allemaal tegelijk natuurlijk, maar voor elk moment is er wel eentje om niet meer zo duf en lusteloos te zijn, maar juist bruisend van de energie

AdvertentieTips om de hele dag te bruisen:

 1-Goed slapen

Dit helpt echt om weer een energiek en fris gevoel te krijgen. Recent onderzoek heeft aangetoond dat Nederlanders eigenlijk best genoeg nachtrust krijgen, maar dat de perceptie anders is. Honderdduizenden geven aan dat zij – gemiddeld drie nachten per week – slecht slapen. Valeriaan en kamille zijn kruiden die je helpen om te ontspannen. Ook een paar druppels lavendelolie op je kussen kan zorgen voor een goede nachtrust. Ontspanningsoefeningen, bijvoorbeeld me concentreren op buikademhaling als ik ’s nachts word, helpen om  de slaap weer te vatten. Blijf in ieder geval rustig en word niet boos!

2-Kies voor een lage GI

Het is heel herkenbaar dat je soms een enorme ‘zoetbehoefte’ kan hebben wanneer je vermoeid bent of geen fut hebt. Dit komt omdat voedingsmiddelen die veel suiker bevatten de aanmaak van endorfines, serotonine en adrenaline bevorderen. Dit geeft een kortetermijnopleving van je energieniveau, maar vervolgens daalt dit enorm, waardoor je met een gestrest en vermoeid gevoel achterblijft. Ik kies liever voor volkorenproducten, groente en fruit (de meeste soorten). Die hebben een lage glycemische index (GI) en bieden een langzame energieafgifte. Ook goed tegen het middagdipje!

3-Snack verstandig, eet wat noten

Suikerdipjes – een daling van de glucosespiegel in het bloed – kunnen je moe en humeurig maken. Deze probeer ik te voorkomen door overdag verstandig te snacken: noten met gedroogd fruit en zaden bevatten veel energieverhogende vitamines en mineralen, zoals ijzer, zink, magnesium en vitamine C.

4-Kick af van de cafeïne

Koffie, thee, chocola, sommige soorten frisdrank en energiedrankjes bevatten (veel) cafeïne, dat je bloedsuikergehalte in de war stuurt en waardoor je je vermoeid voelt. De meeste kruidenthee is cafeïnevrij. Het houdt je vochtgehalte op peil en is een bron van energie. Als ik toch een extra oppeppertje wil, kies ik voor iced tea van groenethee-extract. Het is aangelengd met water in een handomdraai klaar, smaakt lekker en geeft me energie.

5-Masseer je hoofd

Om spanning weg te werken, voor helder denken en een extra oppepper is een zelf massage van je hoofd de instant oplossing. Dit kan bijvoorbeeld door je hoofd in het gebied tussen je oren stevig te masseren. Een andere goede plek is wat ook wel als derde oog wordt aangeduid: midden tussen je wenkbrauwen. Masseer dit rustig met je vingertoppen om energie vrij te maken. Druk ter afsluiting op je handrug in het gebied tussen je duim en je wijsvinger om alle vermoeidheid uit je kaken, schouders en nek te laten wegvloeien (doe dit niet als je zwanger bent).

6-H2O en O2

Een van de meest simpele tips, las ik een aantal jaren geleden al. Het behoort tot mijn favorieten. Deze instant energietip werkt altijd en overal: stop met waarmee je bezig bent, drink een glas water, ga naar buiten voor frisse lucht en ga wandelen. Zelfs al is het maar twee minuten, dan zul je het positieve effect hiervan direct merken. Hydratatie, zuurstof en ontspanning zijn de sleutelwoorden om vermoeidheid aan te pakken.

7-Controleer je ijzerpeil

Regelmatig moe, zwak of gewoon afgedraaid? Dit kan een teken zijn van bloedarmoede, iets waar ongeveer 15% van de vrouwen onder de vijftig jaar last van heeft. Meer ijzerrijk voedsel, zoals eieren, gedroogde abrikozen of groene bladgroente, of een supplement nemen, verzekert je ervan dat je geen tekort hebt. Vitamine C kan de hoeveelheid ijzer die je lichaam opneemt verdubbelen. Dus neem een glas vruchtensap of wat groene groente bij je ijzerrijke voeding. Een supplement met vitamine C kan ook helpen om meer energie te krijgen.

8-Guarana

Guarana is een rode bes waarvan het zaad gebruikt wordt. Je wordt vaak in energiedrankjes gebruikt. Je komt het zelfs in kauwgom tegen (best lekker!). Het werd oorspronkelijk door de Amazone-indianen gebruikt als oppeppend drankje en je komt nu nog steeds tegen als frisdrank in Brazilië. Goed voor je geheugen, je humeur en helderheid.

9-Word een yogi (een beetje dan)

De brug is een opwekkende yogahouding die me weer helemaal oplaadt. Hij gaat als volgt: je gaat op je rug liggen met de knieën gebogen en hielen opgetrokken tegen je billen. Met je armen langs je zij til je voorzichtig onderrug en billen van de grond op een inademing. Houd een paar ademhalingen vast en laat dan op een uitademing je ruggengraat weer op de grond zakken. Herhaal dit enkele keren, trek dan je knieën tegen je borst. Houd dit een paar ademhalingen vast en laat los.

10-Gebruik de kracht van bloemen

Voor verschillende soorten van vermoeidheid of landerigheid gebruik ik soms aromatische oliën of bloesemremedies voor een verkwikkend en stimulerend effect. Welke je toepast, hangt af van waar je behoefte aan hebt. Hornbeam (haagbeuk) zorgt ervoor dat je helder denkt en bij een zogenoemd maandagochtendgevoel verdrijft het de lusteloosheid en geeft het een kick waardoor je overal weer zin in hebt. Als je echt uitgeput bent kan zomereik of oak je er bovenop helpen. Spanning vermindert en je energie kan weer volop stromen. Ben je volledig door je energiereserves heen? Probeer dan Olijf (Olive) om weer lekker op krachten te komen.

Shares

Geef als eerste een reactie on "Tien tips voor nieuwe energie"

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Shares