Tien vragen aan de haptotherapeut (deel 1)

Ongetwijfeld ben ik niet de enige, maar als mij wordt gevraagd hoe het met mij gaat dan komen er drie woorden uit: “Druk, druk, druk”. Werken, sporten, een sociaal leven en uiteraard wil mijn vriendin ook af en toe nog wat leuks doen samen.

Daarbij merk ik steeds vaker dat die fysieke en mentale belasting hun tol beginnen te eisen. Tijd om pas op de plaats te maken! Gek van alle vermoeidheidsklachten, stress en andere fysieke ongemakken besloot ik na een tip van een goede vriend een afspraak te maken met een haptotherapeut. Een hapto…wat?? Ja, je leest het goed: een haptotherapeut.

AdvertentieWat een haptotherapeut doet, wist ik eigenlijk niet zo goed, maar nadat ik op het internet wat informatie had opgezocht besloot ik – gewapend met 10 vragen – af te reizen naar Middenbeemster, naar de praktijk van haptotherapeut Roel Klaassen, sinds 1992 actief op het gebied van haptonomie, haptotherapie, coaching, trainingen en topsportbegeleiding.

Voelen, denken, handelen

Ik was reuze benieuwd of hij mij zou kunnen helpen een balans te vinden tussen mijn fysieke en mentale belasting aan de ene kant en rust aan de andere kant. En wellicht kon hij mij een aantal handvatten bieden om mij meer met mijn gevoel in contact te laten komen… Na een intake-sessie waarbij ik uit de doeken doe waar ik zoal mee worstel, ben ik toch allereerst benieuwd wat een haptotherapeut precies doet en of haptotherapie wel iets voor mij is.
Roel: “Een haptotherapeut probeert je in contact te laten komen met je gevoelssignalen en de drie-eenheid van voelen, denken en handelen in balans te brengen. Ook in die volgorde wat mij betreft, maar niet omdat het een belangrijker is dan het ander. Biologisch en evolutionair gezien was alles wat met voelen te maken heeft eerder aanwezig dan het cognitieve. En alles wat eerder ontwikkeld is, gaat in snellere systemen: het gevoel gaat dus in snelheid voor het denken uit. Heb je denken als kompas in je leven, dan is dat verstandig, maar het is niet hetzelfde als waar je gelukkig van wordt… Daar speelt het gevoel een belangrijke rol bij.
Ik merk in jouw geval dat je nu heel erg cognitief bezig bent en heel erg ‘in je hoofd’ zit. Bedachtzaam is misschien nog wel een beter woord. En dat je voor de kwaliteit van leven en je eigen geluk ook best wat losser zou kunnen worden. Daar zou ik je natuurlijk graag bij willen helpen.

1. Voor wie is haptotherapie bedoeld?

Voor iedereen die kampt met a-specifieke klachten – waarvoor de medische wereld geen duidelijke oorzaak kan vinden – van lichamelijke, psychische of sociale aard. Daarnaast is haptotherapie ook voor mensen die kampen met een verslaving. Tijdens de therapie staat het behandelen van het probleem onder de klacht centraal. En dat probleem ligt vaak in een disbalans van de drie-eenheid van voelen, denken en handelen.

2. En voor wie absoluut niet?

Voor mensen die kampen met specifieke klachten. Een haptotherapeut moet het domein waarbinnen hij kan werken goed kennen. Een belangrijke taak hierbij is om lichamelijke en/of psychische klachten goed te herkennen en in te schatten of het verstandiger is om eerst een dokter of psycholoog in te schakelen. Er zijn namelijk bepaalde klachten of stoornissen die niet door een haptotherapeut behandeld kunnen en mogen worden.

3. Met dagelijks ‘moeten’ bewegen ben ik benieuwd of je mij kunt vertellen of ik (sport)verslaafd ben?

Nee, dat kan ik zo niet zeggen. Wel merk ik dat je behoorlijk de neiging tot dwangmatigheid hebt.

4. Heb je een tip hoe ik met dat dilemma van dwangmatig sporten om kan gaan?

Sport je doelgericht, bijvoorbeeld om af te vallen of voor spieropbouw; of sport je alleen omdat je het lekker vindt? Maar bovenal: wat vind je leuk om te doen? Vooral dat laatste is heel belangrijk en dan kan het helpen door meer in contact te staan met je gevoel. Door met mij aan de slag te gaan en te leren ervaren geef je jouw gevoelskant de kans om te groeien. En dan kan het mogelijk ook zo zijn dat zodra jij je als persoon meer ontwikkelt, je ook minder afhankelijk wordt van de externe waardering die ik nu nog bij je signaleer.

5. Zou dat de reden zijn dat ik moe wakker word? Of heeft dat met voeding of stress te maken?

Daar kan ik je niets over zeggen. Behalve het feit dat het altijd weer kwaaltjes zijn die niet goed herstellen en dus steeds terugkeren. En dus ook een bepaalde betekenis hebben. Je lichaam geeft vaak via signalen aan hoe het met je gaat en de kunst is om die op te pikken.

Benieuwd hoe ik deze signalen volgens Roel het best zou kunnen oppakken en zijn antwoorden op mijn andere 5 vragen? Dat lees je in deel 2 dat op 4 september wordt geplaatst.

 

Geef als eerste een reactie on "Tien vragen aan de haptotherapeut (deel 1)"

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.