In deel 1 deelde ik mijn ervaringen van mijn bezoek aan haptotherapeut
Roel Klaassen. Een hoop geren en gevlieg in mijn dagelijks leven, zorgt toch wel voor de nodige disbalans en daarom was ik benieuwd of Roel mij verder kon helpen. Roel: “Je lichaam geeft vaak via signalen aan hoe het met je gaat en de kunst is om die te leren verstaan.”
6. Hoe pak ik die signalen dan op?
Door te voelen, er vervolgens over na te denken en tot slot er naar te handelen. De drie-eenheid voelen, denken, handelen in balans brengen (zie ook deel 1 van dit interview).
Advertentie
7. Heb je een algemeen advies om beter in je vel te zitten?
Er is geen standaardrecept dat altijd werkt. Ik geloof dus wel dat voelen, denken en handelen in balans moeten zijn. Probeer goed naar je gevoel te luisteren en het ‘open en sluit’-principe wat vaker toe te passen: merk je dat je blij wordt van waar je mee bezig bent? Dan ben je op de goede weg. Ben je juist verkrampt, in elkaar gekropen en veel aan het piekeren? Dan is dat een signaal dat je het anders moet aanpakken.
8. Hoe weet ik of haptotherapie werkt?
We kijken bij de haptotherapie naar de klacht en het onderliggende probleem. Die klacht kan op elk vlak liggen: fysiek, mentaal, of relationeel. Na een aantal behandelingen zul je de verschillen zeker gaan merken. Wat deze verschillen is individueel, maar wordt ‘voelbaar’ gaandeweg in het traject.
9. Op welk moment is de behandeling afgerond?
Er komt in de behandeling een moment dat we – het liefst in samenspraak – besluiten om even te stoppen met de sessies. We moeten beiden voelen dat het moment ook het juiste is, maar ik kan je nu nog niet aangeven wanneer dat moment komt. Dit proces is namelijk niet uit te drukken in tijd. Gemiddeld genomen duurt het wel langer dan andere therapieën, omdat het een persoonsgerichte therapie is en geen klachtgerichte. En dan duurt het altijd wat langer.
10. Tot slot de kosten. Worden die vergoed door de zorgverzekering?
Voor een sessie van 60 minuten wordt € 102,50 in rekening gebracht. Haptotherapie valt bij de meeste zorgverzekeringen in het aanvullende pakket en een deel van de kosten wordt dan vergoed. Dit verschilt per verzekeraar, dus dat moet je vooraf even nagaan.
De sessie is sneller gegaan dan gedacht en het is tijd om af te ronden. Het blijft dit keer alleen bij een praatsessie, want er is geen tijd meer om op de behandeltafel te liggen voor belevingsgerichte activiteiten. Jammer, want juist de positieve werking van aanraking kan helpen om meer met je gevoel in contact te komen.
Wellicht is dit iets voor de volgende keer, of toch maar niet? Wil ik dit traject wel in? Ik weet het eerlijk gezegd nog niet.Het kompas met het verstand komt gelijk weer om de hoek kijken en roept keihard: “Dit gaat tijd en geld kosten en je weet niet of het bij jou gaat werken…?”
Aan de andere kant. Wat is er nu mooier dan om meer vanuit je gevoel te gaan leven en alles wat van buitenaf wordt opgelegd eens minder de rode draad in mijn leven te laten zijn. Hoe staat het er eigenlijk bij jullie voor?
Misschien dat ik volgende week toch nog maar eens een belletje ga plegen…
Benieuwd of Roel Klaassen iets voor jou zou kunnen betekenen? Kijk dan even op zijn website of maak direct een afspraak via: 0299 684 348 of info@roelklaassen.nl.
Geef als eerste een reactie on "Tien vragen aan de haptotherapeut (deel 2)"