Tips: 7x eerste hulp bij opkomende verkoudheid

Shares

Moe, lusteloos, snifferig. Aan het eind van de winter voelen we ons niet op ons best. Hoe dat kan? Vooral in lente en zomer bouwt je lichaam weerstand op, zonlicht stimuleert de aanmaak van vitamine D. In de herfst en winter drogen de slijmvliezen van de luchtwegen door verwarming en droge lucht uit, waardoor je natuurlijke weerstand vermindert. Deze is namelijk voor een deel gebaseerd op de aanwezigheid van trilharen en de slijmvliesbarrière. Hierin worden veel schadelijke deeltjes van buitenaf al gevangen of afgeweerd voordat ze het lichaam kunnen binnendringen. Daarnaast schakelen witte bloedlichaampjes eventuele indringers al voordat ze echte schade aanrichten uit. Je zult merken dat naarmate je weerstand beter is, je veel beter bestand bent tegen allerlei invloeden van buitenaf en je de winter veel prettiger doorkomt. Voel je toch een opkomende verkoudheid? Deze 7 tips helpen om er snel weer vanaf te zijn. 

  1. Echinacea
  2. Vlierbesextract
  3. Zink
  4. Astragalus
  5. Koningskaars
  6. Canadese geelwortel
  7. Pepermuntolie

Onze tips bij opkomende verkoudheid

1 – Echinacea

Dit bloeiende kruid uit Noord-Amerika wordt veel gebruikt om het immuunsysteem te versterken. Volgens sommig onderzoek bleek dat echinacea de kans op een gewone verkoudheid met maar liefst 58% kan verminderen en de duur van een opkomende verkoudheid met bijna 1,5 dag kan terugbrengen. Het onderzoek maakte gebruik van 14 eerdere klinische proeven en ongeveer 3000 patiënten. Dit soort onderzoek laat zien dat echinacea een effectief middel kan zijn, maar gebruik het wel op tijd: als je denkt het risico te lopen op een verkoudheid of zodra de eerste voortekenen zich aandienen.

Advertentie2 – Vlierbesextract

Werkt net als echinacea door het immuunsysteem te versterken. De gunstige eigenschappen van de vlierbes zijn al duizenden jaren bekend. In Oostenrijk heeft de vlier zelfs een vergelijkbare status als echinacea in de VS en sommige Europese landen.

3 – Zink

Voel je een keelpijn opkomen? Begin dan direct met zinksupplementen. Zo kan zink, bijvoorbeeld in de vorm van een zuigtablet, bij de eerste tekenen van een verkoudheid de duur ervan met de helft bekorten. Er is nog wel veel discussie over de precieze effecten van zink. Een aansprekende uitleg is dat zink de receptoren op de slijmvliescellen bezet waardoor de virusdeeltjes hier niet meer aan kunnen hechten en je cellen niet in kunnen, waardoor de infectie wordt afgeremd. Wat extra zink in je voedingspatroon is gemakkelijk te realiseren: je vindt het in rood vlees, vis, linzen en pompoenpitten.

4 – Astralagus

Een preventief middel uit de traditionele Chinese geneeskunde. Daar wordt het al duizenden jaren gebruikt om het immuunsysteem te beschermen en te versterken.

5 – Koningskaars

Als je verkoudheid zich heeft ontwikkeld tot een vastzittende hoest kan koningskaars (verbascum thapsus) een goed hulpmiddel zijn. Het bevordert de expectoratie (ophoesten van slijm uit de longen) en verzacht de symptomen.

6 – Kurkuma (geelwortel)

Dreigt je verkoudheid uit lopen op sinusitis dan kan Canadese geelwortel helpen omdat er berberine inzit, een antimicrobische stof die de bacteriën in je sinusholtes kan vernietigen. Kurkuma is sowieso een veelgebruikt supplement ter verbetering van de weerstand.

7 – Pepermuntolie

Om een verstopte neus vrij te maken doe je een paar druppels pepermuntolie in een grote kom heet water. Leun erover heen met een handdoek over je hoofd en inhaleer diep.


Shares

Geef als eerste een reactie on "Tips: 7x eerste hulp bij opkomende verkoudheid"

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Shares