Wanneer in het voorjaar de grote tennistoernooien gespeeld worden, krijg je vanzelf zin om de tennisbaan op te gaan. Het is overigens ook een goede voorbereiding om naar topwedstrijden te kijken. Ik las een tijdje geleden dat wanneer je naar een bepaalde sport kijkt, je hersenen die bewegingen opslaan en je zo ook op een bepaalde manier traint. Het klinkt als slapend rijk worden, maar het werkt echt! Toch is het denk ik wel verstandig om nog een paar ‘opfris’lessen te nemen, want een goede techniek helpt om veel leed te voorkomen. Tennissers lopen vooral kans op blessures aan:
- Rug
- Knieën
- Polsen
- Ellebogen
- Schouders
- Enkels
Vermijd vaak voorkomende blessures
Jaarlijks ontstaan er zo’n 130.000 tennisblessures. Bovenaan de lijst van dit zogenaamde Wimbledon-syndroom staan rug- en knieblessures. Deze gewrichten hebben de zwaarste last te dragen. Ook toptennissers, neem Andy Murray, hebben last van dergelijke blessures. Ze worden op de voet gevolgd door pols- en schouderklachten, maar deze zijn vaak te wijten aan een slechte techniek. Daar kun je aan werken! Blessures voorkomen en je spel verbeteren? Veel hangt af van je techniek.
Advertentie
Tips & trucs voor tennisblessures
1-Rugblessures
Door al het draaien en buigen op de baan kunnen je rugspieren verkrampen tijdens een wedstrijd. Steeds maar weer bukken om de bal op te rapen kan het probleem verergeren. Versterk je rug met bijvoorbeeld Pilates-oefeningen om blessures te voorkomen. Lage rugspieren kun je prima ontspannen door op de grond te gaan liggen (kussentje onder je hoofd) en je onderbenen volledig op de zitting van een eetkamerstoel te laten rusten. Je maakt dan als het ware twee hoeken van 90 graden. Houd dit een kwartier of langer vol voor optimale ontspanning.
2-Knieblessures
Alleen al vanwege hun positie tussen je boven- en je onderbeen zijn je knieën in feite bij iedere sport kwetsbaar. Verdraaiingen komen vaak voor als je lichaam de ene kant op draait en je benen de andere. Bovendien is de belasting soms heel zwaar. Als je naar voren springt kan je knie tot zesmaal je lichaamsgewicht te dragen krijgen. Omdat tennis voor 80% om voetenwerk draait, kun je blessures voorkomen door dij- en bilspieren te versterken en een goede warming-up te doen. Voor de aanmaak van kraakbeen, dat in je gewrichten zit, is glucosamine noodzakelijk. Veel atleten gebruiken het daarom ter bescherming van hun knieën.
3-Polsblessures
Bij een enkelhandige backhand ontstaan blessures meestal als je je pols buigt en daarbij ook kracht zet. Wanneer je – omdat je techniek nu eenmaal niet die van Federer is – een andere snelle beweging maakt om de bal nog net te raken, kun je je pols overbelasten en zo een verstuiking of verrekking oplopen. De beste tip is om les te nemen om je slag te verbeteren.
4-(Tennis)elleboog
Ook deze pijnlijke en vaak langdurige klacht wordt veroorzaakt door een slechte backhand. De pees in de elleboog wordt uitgerekt en kan in de loop van de tijd wegslijten zodat onherstelbare schade ontstaat. Bij een dubbel handige backhand kan het heel goed zijn dat je linkerelleboog overbelast raakt. Vaak door een verkeerde beweging in combinatie met overbelasting. Gebruik je hele arm en lichaam bij de backhand. Als het al te laat is, neem dan visolie. Dit heeft een ontstekingsremmend effect en vermindert de pijn van een tennisarm.
5-Schouderblessures
Slagen boven je hoofd (smashen, serveren) kunnen bij een slechte warming-up schouderblessures veroorzaken. Als je bij het smashen je schouder te ver naar voren brengt, kun je je pezen overstrekken. Met de volgende truc kun je zelf bepalen of je nog mag tennissen: strek je arm boven je hoofd. Voel je een stekende pijn? Dan moet je rust houden, les nemen of advies vragen om je service te verbeteren.
6-Enkelblessures
Ook je enkels kunnen, net als je knieën snel verdraaien, vooral als je vermoeid bent aan het einde van de partij. Je verliest dan een beetje de controle over je voetenwerk en kan gemakkelijker struikelen en je enkelbanden overstrekken. L-carnitine helpt om energie te laten vrijkomen uit voedsel en uit vetweefsel. Het geeft een energiestoot zodat je prestaties verbeteren en je minder snel vermoed raakt. Sterkere beenspieren kweken helpt om je enkels te ontzien. Je kunt ook tijdens de wissels je enkels een paar keer ronddraaien (linksom en rechtsom)
Blessure, spierpijn, kramp, blaren?
Als je je blesseert tijdens een wedstrijd koel dan meteen met een ice-pack en neem rust. Na een dag of drie zou er duidelijk verbetering moeten zijn. Zo niet, ga dan naar de huisarts of sportfysiotherapeut. Om spierherstel na de wedstrijd te bewerkstelligen, heeft je lichaam na een wedstrijd zink, onder andere aanwezig in pompoenpitten, nodig omdat het helpt bij de celreparatie. Magnesium helpt om kramp te voorkomen omdat het je spieren ontspant. De truc is wel dat je daarbij voldoende drinkt in de periode voor de wedstrijd, want uitdroging kan ook tot kramp leiden. Tennissen in de zon is heerlijk, maar vooral door zweten loop je meer kans op blaren. Een truc om dit te voorkomen is twee paar sokken aantrekken, maar let er wel op dat je tenen niet knel komen te zitten. Aloë vera helpt geïrriteerde plekken te verzachten als je schoenen toch ergens knellen.
Geef als eerste een reactie on "Tips & trucs bij tennisblessures"