Top-10 van meest gevaarlijke geneesmiddelen voor huisdieren

Middeltje tegen hoofdpijn, koorts, gewrichtspijn? Veel onschuldig lijkende medicijnen die we dagelijks innemen kunnen vervelende bijwerkingen zoals nierfalen en leverschade veroorzaken. Ook kunnen ze een ramp zijn voor je huisdier. Huisdieren breken medicijnen anders af dan mensen. Zelfs schijnbaar goedaardige vrijverkrijgbare medicijnen kunnen bij hond of kat ernstige vergiftigingsverschijnselen veroorzaken met de dood als gevolg. Wees extra op je hoede met deze top-10 van gevaarlijke geneesmiddelen voor huisdieren:

 1. Niet-steroïde anti-ontstekingsmiddelen (NSAID’s)
 2. Paracetamol
 3. Antidepressiva
 4. ADD/ADHD-medicatie
 5. Benzodiazepines en slaapmiddelen
 6. Anticonceptiepillen
 7. ACE-remmers
 8. Bètablokkers
 9. Schildklierhormonen
 10. Cholesterolverlagende middelen

Voorkom dat je huisdier vergiftigd wordt door medicijnen

Dierenartsen krijgen regelmatig huisdieren op het spreekuur die vergiftigd zijn door medicijnen die voor mensen bestemd zijn. De gevolgen kunnen zeer ernstig zijn. Je zult niet de eerste zijn bij wie de hond het pillendoosje dat op het aanrecht bleef staan kapot kauwde of die per ongeluk een medicijn voor de hond verwisselde met een medicijn dat voor jezelf was. Veel vergiftigingsverschijnselen van huisdieren kunnen met deze eenvoudige tips voorkomen worden:

Advertentie • Geef je huisdier nooit medicijnen zonder te overleggen met je dierenarts.
 • Laat geen losse pillen achter in een plastic- of ziplock zakje.
 • Houd medicijnen altijd buiten het bereik van je huisdier. Berg ze op in een hoge kast of lade waar ze niet bij kunnen.
 • Sommige huisdieren kunnen je pillendoos als een kauwspeeltje zien. Berg ook je pillendoos goed op.
 • Bewaar je eigen medicijnen nooit in de buurt van de medicijnen voor je huisdier. Dierenartsen ontvangen regelmatig eigenaren met hun huisdier die per ongeluk hun eigen medicijn aan hun huisdier hebben gegeven.
 • Hang altijd je tas op. Nieuwsgierige huisdieren zullen de inhoud willen verkennen en het simpel opbergen van je tas kan helpen om blootstelling aan potentieel gevaarlijke medicatie te voorkomen.

Vooral deze 10 medicijnen zijn schadelijk voor je huisdier:

1 – Niet-steroïde anti-ontstekingsgeneesmiddelen (NSAID’s)

Op de eerste plaats staan de niet-steroïde anti-ontstekings geneesmiddelen (NSAID’s) zoals ibuprofen, diclofenac en naproxen. Hoewel deze medicijnen veilig zijn voor mensen  kunnen zelfs één of twee pillen ernstige schade aan een huisdier veroorzaken. Honden, katten en andere kleine huisdieren zoals fretten en hamsters kunnen ernstige maag- en darmzweren en nierfalen ontwikkelen als ze deze opeten. Enkele voorbeelden: Advil, Aleve, Diclofenac, Ibuprofen, Nurofen, Naproxen.

2 – Paracetamol

Paracetamol is een veelgebruikte pijnstiller. Hoewel dit medicijn zeer veilig is, zelfs voor kinderen, is dit niet voor huisdieren en vooral niet voor katten. Bij katten kan paracetamol de rode bloedcellen beschadigen en daardoor het vermogen om zuurstof op te nemen beperken. Bij honden leidt paracetamol tot leverfalen en in hoge doseringen net als bij katten tot rode bloedcel beschadiging. Symptomen van paracetamolvergiftiging bij een huisdier zijn ademhalingsproblemen, donker gekleurde urine, diarree en braken. Merknamen: Paracetamol, Panadol.

Hoewel een medicijn veilig kan zijn voor kinderen, wil dit niet zeggen dat het veilig is voor je huisdier.

3 – Antidepressiva

Hoewel antidepressiva voorgeschreven worden bij huisdieren kan een overdoses tot ernstige neurologische problemen zoals coördinatiestoornissen, tremors en epileptische aanvallen leiden. Sommige antidepressiva hebben een stimulerend effect, wat leidt tot een gevaarlijk verhoogde hartslag, bloeddruk en lichaamstemperatuur. Vooral katten lijken te genieten van de smaak van Efexor. Slechts één pil kan al ernstige vergiftigingsverschijnselen veroorzaken. Enkele voorbeelden: Efexor, Cymbalta, Prozac, Lexapro.

4 – ADHD- en ADD-medicatie

Medicijnen die bedoeld zijn voor de behandeling van ADHD (attention deficit hyperactivity disorder)  en ADD (attention deficit disorder) bevatten krachtige stimulantia zoals amfetaminen en methylfenidaat. Zelfs een minimale inname van deze pillen kunnen levensbedreigend zijn voor je huisdier. Ze kunnen  epileptische aanvallen, een verhoogde lichaamstemperatuur en hartproblemen veroorzaken, bijvoorbeeld Ritalin, Concerta.

5 – Benzodiazepines en slaapmiddelen

Deze medicijnen zijn ontworpen om angst te verminderen en om mensen beter te laten slapen. Bij huisdieren kunnen ze echter het tegenovergestelde effect hebben. Ongeveer de helft van de honden die slaapmiddelen inslikken worden nerveus in plaats van rustig. Deze medicijnen kunnen ernstige lusteloosheid, coördinatiestoornissen en een vertraagde ademhalen veroorzaken. Bij katten kunnen sommige vormen van benzodiazepinen leverfalen veroorzaken als ze worden ingenomen. Denk aan Xanax, Clonazepam.

6 – Anticonceptiepillen

Deze zitten vaak in een verpakking die honden onweerstaanbaar vinden. Gelukkig leiden kleine innames van deze medicijnen meestal niet tot problemen. Vrouwelijke huisdieren die niet gesteriliseerd zijn hebben een verhoogd risico op bijwerkingen van oestrogeenvergiftiging, maar ook pillen op basis van progesteron kunnen – vooral als de hele strip wordt verorberd – gevaarlijk zijn.

7 – ACE-remmers

ACE-remmers worden vaak gebruikt om een hoge bloeddruk te behandelen. Hoewel een overdosering een lage bloeddruk en duizeligheid kan veroorzaken is deze groep medicijnen meestal vrij veilig voor huisdieren tenzij ze nierfalen of een hartaandoening hebben, zoals Captopril, Benazepril, Fosinopril.

8 – Bètablokkers

Bètablokkers worden gebruikt om een hoge bloeddruk te behandelen maar in tegenstelling tot ACE-remmers kunnen kleine innames van deze geneesmiddelen bij huisdieren een ernstige vergiftiging veroorzaken. Een overdosis kan levensbedreigende verlagingen van de bloeddruk en een langzame hartslag veroorzaken. Voorbeelden hiervan zijn Bisoprolol en Metoprolol.

9 – Schildklierhormonen

Huisdieren – vooral honden – krijgen bij schildklierproblemen ook medicatie voorgeschreven. Interessant is dat honden bij de behandeling hiervan een hogere dosering nodig hebben dan mensen. Als honden per ongeluk schildklierhormonen binnenkrijgen, leidt dit zelden tot problemen. Grote acute overdoseringen kunnen bij katten en honden leiden tot spiertrillingen, nervositeit, hijgen, een snelle hartslag en agressie. Een voorbeeld is Thyrax.

10 – Cholesterolverlagende middelen

Deze populaire medicijnen, vaak “statines” genoemd, worden veel gebruikt. Hoewel huisdieren meestal geen hoog cholesterol krijgen, kunnen ze toch per ongeluk pillen binnenkrijgen. Gelukkig leidt dit alleen tot braken en diarree. Enkele statines : Lipitor, Zocor en Crestor.

Wees voorzichtig met het opbergen van je medicijnen en geef je hond of kat alleen medicatie die door een dierenarts is voorgeschreven of die speciaal voor huisdieren ontwikkeld zijn. Bel onmiddellijk je dierenarts als je huisdier een van de bovenstaande medicijnen heeft ingeslikt.

8 Reacties op "Top-10 van meest gevaarlijke geneesmiddelen voor huisdieren"

 1. Mijn hond heeft 1 ADD pil ingeslikt maar de hond is aan de grote kant, is dit erg

 2. Mijn geliefde kat heeft naar het lijkt een ‘verloren’ oxicodon pil van 20 mg vertraagd werkend ingeslikt. Waarom doet dat beest het? En na misschien twee dagen is het nog steeds niet echt in orde: hij loopt alsof er echt een drol dwars zit. Weet iemand iets over een laxeermiddel? Iemand andere ideeën om het beestje er weer overheen te helpen? Ik voel me zo vreselijk schuldig dat ik kennelijk slordig ben geweest met mijn pillen als ik dit geliefde katje zo ziek zie. Wees gewaarschuwd. Ik ga vanaf nu alleen maar pillen uitpakken boven een werktafel en als ik er één laat vallen, blijf ik zoeken tot hij terecht is. De meest geliefde kat ooit wil ik nooit meer zo ziek zien!

  • Mark, Je poes heeft een stof ingenomen dat lijkt op heroine. Misschien inderdaad extra maatregelen nemen zodat je huisdieren veilig blijven. gr David

 3. onze hond heeft waarschijnlijk tamsulosine hci sin 0.4 mg ingeslikt
  wat moet ik er mee ik weet niet of het waar is

 4. Ik heb een halve pil zopiclon laten vallen in de keuken. 3,75 mg. Nergens meer terug te vinden! Hebben voor de zekerheid alles nog gestofzuigd in de hoekjes enzo maar nog steeds dat halve tabletje niet terug gevonden.. op wat voor symptomen moet ik letten stel dat onze hond (+- 47 kilo) dit ineens wel vind en opeet?

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.