Ouderen vallen vaak, omdat artsen bij voorschrijven van slaapmiddelen geen rekening houden met leeftijd of gewicht of voedingsstatus. Dus wat denk je dat er gebeurt als oma achter het stuur kruipt? Slapeloosheid is een probleem voor senioren en het wordt alleen maar erger met het stijgen der jaren, maar niet alleen voor senioren.
Huisartsen schrijven massaal slaapmiddelen voor. Veel te veel en veel te vaak. Niks nieuws overigens, want 30 jaar geleden slikte mijn oma ook al iedere dag temesta. Met paracetamol die door haar huisarts per 1.000 of zo werden voorgeschreven (je moest toen per recept een bijdrage aan de apotheek betalen). Voor de grap noemde we haar een junkie, maar dat was natuurlijk niet ver van de waarheid. Veel beter is het om op een natuurlijke manier ervoor te zorgen dat je beter gaat slapen, door:
Advertentie
- Zwaar eten, suiker en opwekkende stoffen vermijden
- Strak slaap-waakritme
- Slaapschuld
- Fyto: goudpapaver, valeriaan, lavendel, hop, gentiaan
- Melatonine
- 5-HTP
- Magnesium
- Oogmasker
- Lezen (een echt boek)
Veel slaapchemicaliën zijn pas met de lunch uitgewerkt. Zeker wanneer de dosering niet is afgesteld op een oude dame van 45 kg.
En nu in de 21e eeuw krijgen onze ouders weer net zo makkelijk een slaappil van de dokter als onze grootouders 20 jaar geleden. Overigens niet alleen ouderen. Onlangs werd gepubliceerd dan maar liefst 1,7 miljoen Nederlands op recept slaapmiddelen krijgen (en dat is al een flinke daling sinds het niet meer in het basispakket zit). Grofweg een derde hiervan – 580.000 mensen – zijn boven de 65. Men slikt ongeveer 180 pillen per jaar. Dat betekent niet dat ze dus maar een half jaar slikken. Vaak gebruikt men (deed mijn oma ook al) een 1/2 of 1/4 pilletje per keer. Het grote nadeel van deze middelen is dat ze ’s ochtends vaak nog niet helemaal uitgewerkt zijn en dat vooral ouderen dan ook overdag het effect nog merken. Van de 7.000 meldingen van valpartijen in deze groep worden slaappillen als voornaamste oorzaak genoemd. Bovendien zijn ze zéér verslavend. Al na 2 weken kun je eraan verslaafd zijn. Leeftijd, gewicht, conditie, andere geneesmiddelen en voedingstoestand spelen een belangrijker rol. En daarbij komt ook nog eens dat geneesmiddelengebruik, net als alcohol en veel vet eten, een aanslag kan zijn op de conditie van je lever.
Natuurlijke remedies bij slapeloosheid
1 – Voeding
Eet geen zware maaltijden vlak voordat je naar bed gaat. Drink ruim voor je naar bed gaat geen koffie, thee of alcohol. Ook sigaretten zijn uit den boze. Drink een beker warme melk – het is geen sprookje: er zitten echt sufmakende stoffen in.
2 – Slaap-waakritme
Zorg voor een strak waak-slaapritme door op vaste tijden op te staan en ook op vaste tijden naar bed te gaan. Doe ontspanningsoefeningen of yoga en probeer problemen van je af te zetten. Doe bij voorkeur een uur voor je gaat slapen iets ontspannends, zoals buiten wandelen, seks of een warm bad.
3 – Bouw een slaapschuld op
Het klinkt misschien vreemd, maar slaapbeperking kan helpen bij slapeloosheid. Hierbij wordt de tijd die je in bed doorbrengt gedurende enkele dagen systematisch beperkt tot je redelijk vlot in slaap kunt vallen en het grootste deel van de nacht in slaap kunt blijven. Na een tijdje is je slaapklok opnieuw ingesteld en je brein opnieuw geprogrammeerd zodat het in slaap kan komen en blijven. Als je bijvoorbeeld negen uur in bed hebt gelegen waarvan je maar zeven hebt geslapen, begin je met twee uur later naar bed te gaan dan gewoonlijk maar wel op dezelfde tijd op te staan. Zodoende bouw je een slaaptekort op zodat je iedere nacht eerder in slaap zult vallen.
4 – Fyto
Goudpapaver heeft een natuurlijk verdovende werking. Je kunt het gebruiken bij inslaapproblemen, nachtmerries en doorslaapproblemen. Kalmeert bij angst en nervositeit. Het is een natuurlijk middel dag geen bijwerkingen heeft en niet tot afhankelijkheid leidt.
Valeriaan – kalmeert het centrale zenuwstelsel en geeft rust. Valeriaan zorgt voor makkelijker inslapen en een rustige slaap, maar verlengt de slaapduur niet.
Lavendel – kalmeert en ontspant. Doe een paar druppeltjes essentiële olie op uw kussen of verspreid het met een verstuiver of aromabrander door de slaapkamer.
Hop heeft een kalmerende werking en dit wordt toegepast voor het zenuwstelsel door stress, bijvoorbeeld door gedroogde verse hopbellen in een kussensloop te stoppen om beter te kunnen slapen. Hop is verwant aan cannabis, want ze behoren allebei tot de hennepfamilie. Beide bevatten drogerende stoffen en hebben taaie vezels.
Gentiaan geeft je ondersteuning bij onzekerheid en is ook ontspannend. Stimuleert spijsverteringsfuncties en metabolisme. Steuntje in de rug als je onzeker bent.
5 – Melatonine
Deze stof wordt door het lichaam aangemaakt tegen de tijd we gaan slapen – als het donker wordt – en via beïnvloeding van het slaapcentrum in de hersenen zorgt voor een verlaging van de lichaamstemperatuur. Hierdoor worden we slaperig. Een groot gevaar voor de productie is het blauwe licht van beeldschermen. Dat zorgt ervoor dat er minder geproduceerd en je dus geen slaap krijgt.
6 – 5-HTP
Of wel hydroxytryptofaan is een aminozuur en de voorloper van serotonine en melatonine. Het bevordert zo ontspanning voor het hoofd in stresssituaties, want serotonine is een neurotransmitter, die zorgt voor de regulatie van onder meer stemming, gedrag en seksualiteit. Tekort kan leiden tot depressie, paniekaanvallen, gebrek aan libido, (eet)verslavingen, obsessief gedrag, (auto)agressie, verstoorde temperatuurregulatie, verminderde pijntolerantie, slaapproblemen en maagdarmklachten.
7 – Magnesium
Dit mineraal is goed voor ontspanning van spieren en voor herstel en tot rust brengen van het zenuwstelsel. Ondersteunt het lichaam bij spanningen en stress en zorgt dat je lekker slaapt.
8 – Oogkussen
Hiermee sluit je al het licht buiten én het oefent een lichte, ontspannende druk uit op voorhoofd en slapen.
9 – Lees een boek
Heel old school, want zo langzaam en misschien saai vergeleken met Netflix, maar ja je wilde immers in slaap vallen… zzzzzz.
Geef als eerste een reactie on "Tot de lunch suf van je slaappil is geen uitzondering meer"