Tot zonsopkomst doorgaan zonder drank of pilletjes? Het kan. Check deze alternatieven voor lang én gezond feesten.

gezond_feesten
Shares

Ondanks de nodige waarschuwingen en adviezen vooraf, gaat zo’n avondje stappen nog vaak samen met de nodige alcohol en stimulerende middelen. ‘’Het wordt dan toch net allemaal wat gezelliger’’. Gelukkig kan het ook anders. Zo houd je energie voor tien en hoef je niet bang te zijn om voortaan als ‘Sjaak Afhaak’ door het leven te gaan. Drie alternatieven voor lekker lang en gezond feesten.

  1. Alternatief 1: Energiedrankjes
  2. Alternatief 2: Hoogwaardige sportdrank
  3. Alternatief 3: Go natural

Eerst nog even de nadelen van drank en drugs op een rij:

Alcohol
Je zult begrijpen dat alcohol een toxische stof is. Maar waarom is géén toch echt beter dan 1? We hebben 3 redenen voor je op een rijtje gezet:

Advertentie1- Alcohol is een giftige stof die de spiercellen in het hart kan aantasten. Een verzwakte hartspier kan minder hard pompen wat tot verschillende klachten kan leiden zoals vermoeidheid en kortademigheid. Daarnaast maakt je lever overuren om de alcohol te kunnen afbreken, ontstaat een tekort aan belangrijke stoffen zoals vitamine B en ‘last but not least’ voor schade aan de hersencellen waardoor cognitieve functies (geheugen, taal, concentratie) achteruit gaan.

2- Overmatig alcoholgebruik leidt vaak tot slechte voedingsgewoontes. Een bittergarnituurtje smaakt opeens wel erg lekker en ook het broodje shoarma na het stappen gaat er wel heel makkelijk in. Dit komt doordat alcohol de hypothalamus ‘triggert’, het gedeelte van de hersenen dat o.a. je lichaamstemperatuur, slaapritme en dus ook het hongergevoel regelt. Ook al heb je geen honger, je krijgt toch zin om te snacken…

3- Het doet je sportprestaties teniet. Wil je afvallen, ‘’strakker’’ of gespierder voor de dag komen? Dan is alcohol vijand nummer 1!  De voordelen van het trainen in de sportschool of kilometer(s) hardlopen gaan al snel verloren bij een avondje met veel alcohol:  kracht, snelheid en ook je uithoudingsvermogen gaan achteruit. Daarnaast bevat een flesje bier 120 calorieën, een wodka Red Bull 250. En aangezien het vaak niet bij één glas blijft, betekent dat dus dat je op één avond in korte tijd misschien wel zo´n 750 calorieën binnenkrijgt. Toch zonde van al je inspanningen?

Alcohol en drugs zorgen op korte,- en lange termijn voor verschillende gezondheidsklachten.

Drugs
Bekendere ‘partydrugs’ zijn XTC, cocaïne en speed.  De nadelen van drugs zijn verschillend per middel, maar de meest algemene zijn een kans op verslaving en een slechte invloed op je gezondheid. Ook kun je er ziek, angstig of paniekerig van worden. Genoemde effecten op korte en lange termijn zijn niet niks: hersenschade, geheugenproblemen en concentratieproblemen worden het meeste genoemd, maar vergeet ook zeker niet depressie en andere psychische klachten die ontstaan na drugsgebruik.

Iedereen wil toch goed en gezond feesten?

1 – Energiedrankjes

Energiedrankjes kunnen je bij het uitgaan extra kracht en uithoudingsvermogen geven. Ideaal om minder snel uitgeput te raken. De meest gangbare ingrediënten in energiedrankjes zijn cafeïne, vitamine B, suiker. De cafeïne komt uit allerlei stofjes. Vaak zit er ook nog taurine in. Deze ingrediënten hebben niet alleen lichamelijk effect, maar ook geestelijk. Vooral de cognitieve functies nemen toe en ook krijg je een soort van euforisch gevoel. Daarbij neemt ook het uithoudingsvermogen van de spieren van je bovenlichaam aanzienlijk toe. Top zou je zeggen, maar drink er niet teveel van! Energiedrankjes werken meestal omdat er veel suiker en cafeïne in zit. Dit geeft een korte ‘sugar rush’ maar daarna helaas vaak een ‘crash’. En dat wil je natuurlijk niet tijdens een avondje feesten! Daarnaast loop je bij veelvuldig gebruik ook kans op gevaarlijke neveneffecten die een risico voor je gezondheid zijn. Denk aan hoge bloeddruk, osteoporose, prikkelbaarheid en nervositeit.

2 – Hoogwaardige sportdrank

Huuhhhh? Een sportdrank voordat je gaat stappen? Jazeker, het kan echt. Vergelijk het uitgaan met sporten: ook tijdens het uitgaan verlies je in de (warme) clubs het nodige vocht en is een stabiele bloedsuikerspiegel nodig voor goede prestaties. Op de dansvloer dan welteverstaan…

Naast vocht worden ook veel elektrolyten, zoals natrium, kalium en calcium via zweten aan het lichaam onttrokken. Het verlies hiervan kan o.a tot vermoeidheid leiden. Een hoogwaardige sportdrank helpt je de concentratie van elektrolyten (zouten) op peil te houden en zo lang mogelijk energiek te blijven. Dit komt mede door de aanwezigheid van de aminozuren L-carnitine en taurine: L-Carnitine wordt door veel duursporters gebruikt vanwege de prestatieverhogende werking. Het maakt energie vrij uit vetzuren waardoor het de vetverbranding bevordert. Taurine zorgt op zijn beurt voor de opname van glucose in de cellen waardoor het de energieproductie bevordert.

Ook met een sportdrank of natuurlijke voedingsmiddelen kan je prima een lange avond volhouden.

3 – Go natural

  • Yerba Mate- ook wel Paraguay thee genoemd – is een stimulerende kruidenthee uit Zuid-Amerika. Het is de nationale drank in Paraguay, Brazilië (zuiden) en Argentinië. Yerba maté is een thee die stimulerend werkt en zorgt voor meer energie.
  • Guarana is een rode bes waarvan het zaad gebruikt wordt. Het wordt ook nog vaak in energiedrankjes gebruikt. Je komt guarana zelfs in kauwgom tegen (best lekker!). Het werd oorspronkelijk door de Amazone-indianen gebruikt als oppeppend drankje en je komt nu nog steeds tegen als frisdrank in Brazilië. Goed voor je geheugen, je humeur en helderheid.
  • Groene thee verhoogt de vetverbranding. Dit komt door de stimulerende invloed op het proces van thermogenese, wat inhoudt dat het lichaam meer calorieën gaat verbranden. De stofwisseling wordt verhoogd waardoor meer vet wordt verbrand. Doordat je meer calorieën gaat verbranden komt er meer energie vrij. Groene thee is dus handig om lekker te kunnen blijven dansen…
  • Ginseng helpt vermoeidheid tegen te gaan. Andere voordelen van ginseng zijn de verbetering van het geheugen en concentratievermogen en versterking van je afweersysteem.
  • Acaibessen, zijn echte anti-oxidanten bommetjes die de reiniging en ontgifting van de lever bevorderen. Acai bessen,- of extract kunnen helpen vermoeidheid en uitputting tegen te gaan, maar zonder de nadelige gevolgen. Wanneer een boost nodig is, gewoon een handvol bessen eten of een lekker drankje maken.
  • Ginkgo biloba helpt in het verbeteren van het concentratie vermogen, de alertheid en denksnelheid. Ander pluspunt is dat mensen die het kruidenextract gebruikte zich kalmer en prettiger voelden en ook hun stemming erop vooruit ging.
Onze laatste tip: ENJOY your party & celebrate safe!
Shares

1 Comment on "Tot zonsopkomst doorgaan zonder drank of pilletjes? Het kan. Check deze alternatieven voor lang én gezond feesten."

  1. Heel interessant artikel, vooral de natuurlijke varianten (Gingko).

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Shares