Welterusten! 20 trucs om lekker te slapen tijdens een hittegolf

Hoge temperaturen zijn heerlijk. Ik geniet ervan om op m´n blote voeten zo uit bed door het huis te lopen ´s ochtends, maar die nachten… Heet, woelen, slecht slapen (en vroeg wakker). Hoe houd je het koel tussen de lakens? Deze trucs helpen om goed te slapen tijdens een hittegolf:

 1. Katoen is koel
 2. Bevries je beddengoed of een kruik
 3. Warme lucht naar buiten
 4. De Egyptische methode
 5. Losse kleding (niet in je nakie)
 6. Neem ijs mee en creëer koude wind
 7. Koel je polsen
 8. Slaap alleen, in een hangmat en laag bij de grond
 9. Magnesium
 10. Drink veel water
 11. Een koude douche
 12. Passiebloem
 13. Doe het licht uit
 14. Natte lakens voor het raam
 15. Lichte kost
 16. Koude voeten
 17. Zet alles ’s nachts uit
 18. Thuis kamperen
 19. Breeduit liggen
 20. Boekweit en rijst

Nu we steeds meer weten over het grote belang van goede nachtrust, een paar tips en trucs (soms met een knipoog) om ook bij zomerse hitte toch lekker koel, kalm en met een diepe REM-slaap de nacht door te brengen.

Advertentie1 – Katoen is koel

Helaas. Satijnen beddengoed doet het niet voor je als je in de zomer lekker koel wil slapen. En polyester al helemaal niet. Katoen is de oplossing.

2 – Bevries je beddengoed of een kruik

Extra koud wordt het in bed als je je lakens een paar minuutjes in de vriezer stopt voor je gaat slapen (in een plastic zak). Het werkt niet de hele nacht denk ik, maar wel die eerste uren. Dat geldt ook voor een kruik. Zo uit de vriezer is het het perfecte coldpack.

3 – Warme lucht naar buiten

Zet je ventilator zo neer, dat je niet de warme lucht in je slaapkamer blijft circuleren, maar deze naar buiten blaast. Voorwaarde is wel dat je het raam openzet.

4 – De Egyptische methode

Deze inwoners van de snikhete Nijldelta, maken voordat ze gaan slapen hun lakens nat. Met je lichaamstemperatuur droog je deze vervolgens, waardoor je lichaam afkoelt. Wel handig om een grote handdoek op je bed te leggen om te voorkomen dat je matras doorweekt raakt.

slapen tijdens een hittegolf

5 – Losse kleding (niet in je nakie)

Ruimzittende, zachte katoenen shirts en broekjes zijn ideaal. Wie tijdens een hittegolf helemaal bloot gaat slapen, zal meer last hebben van het zweet dat op hun lichaam blijft plakken. Koele katoen neemt dit op.

6 – Neem ijs mee en creëer koude wind

Weet je nog dat er vroeger geen koelkasten waren en je grote blokken ijs gebruikte in ijshuizen of ijskelders? Nou, ik ook niet, maar het gebeurde wel en het is een goed idee dat je kan gebruiken in de slaapkamer. Neem een grote open pan en vul die met ijs. Zet er een ventilator bij die over het ijs in jouw richting blaast tijdens het smelten. Zo ontstaat een verkoelende, vochtige luchtstroom.

7 – Koel je polsen

Waarschijnlijk ken je deze truc wel van het sporten tijdens een hete dag. Door je polsen onder koud stromend water te houden, koel je echt snel af. Hier liggen wat grotere bloedvaten het dichtst onder je huid. Je kunt er ook koude kompressen of ice packs op leggen. Ander plekken waar je je aderen kunt voelen zijn ook geschikt: nek, ellebogen, liezen, enkels en je knieholtes.

8 – Slaap alleen en in een hangmat

Helaas blijf je echt veel koelen in je uppie. Van extra lichaamswarmte, wordt het bed alleen maar plakkerig en zweteriger in plaats van een koele oase van rust. Nog beter: slaap in een hangmat of iets anders waar de lucht rondom kan circuleren. Probeer ook om zo laag mogelijk te liggen: vergeet je hoogslaper of de zolder. Ook onder een plat dak moet je niet zijn. Ga met je matras op de (begane) grond liggen.

9 – Magnesium

Magnesium is nodig voor het doorgeven van elektrische signalen in je zenuwcellen en heeft zo een kalmerende werking op de zenuwen. Heb je een tekort? Dan kan dat slapeloosheid veroorzaken doordat de elektrische activiteit in de hersenen kan veranderen wat als resultaat heeft dat je onrustig slaapt. Voldoende magnesium helpt je ontspannen waardoor je makkelijker in slaap kunt vallen.

10 – Drink veel water

Zorg dat je voldoende hebt gedronken voor je naar bed gaat. De hele nacht woelen en zweten kan je behoorlijk wat vocht kosten. Een flesje naast je bed is ook een goed idee. Overdrijf het niet, want dan ben je als nog om drie uur wakker – om naar de WC te gaan dan.

11 – Een koude douche

Wanneer het de hele dag heet is geweest, breng je met een koude/lauwe douche ’s avonds je lichaamstemperatuur omlaag. Bovendien spoel je ook nog eens al het zweet van je lichaam, zodat je lekker schoon en fris je bedje in kan.

12 – Passiebloem

Deze mooie plant werd eeuwen geleden al door de Maya’s, Inca’s en Azteken gebruikt, onder meer vanwege de kalmerende werking. En ze hadden gelijk. De passiebloem is licht sederend op het centraal zenuwstelsel. Zenuwachtigheid, stress, een gejaagd gevoel en rusteloosheid worden er minder door. Dus ga je ook minder woelen en draaien in een warme zomernacht en kun je ook goed slapen tijdens een hittegolf.

13 – Doe het licht uit

Het is heel simpel: ook lampen maken warmte, hoewel spaarlampen natuurlijk een stuk minder dan ouderwetse gloeilampen. Maar toch.

14 – Natte lakens voor het raam

Je kunt je hele kamer in 1x koelen door een nat laken voor het open raam te hangen. Als het een beetje waait, blaast er een koel briesje je kamer in.

15 – Lichte kost

Het is ’s zomers niet echt lekker om uitgebreide ovenschotels of stoofschotels te gaan maken. Niet fijn om te maken en eigenlijk ook niet zo lekker om te eten. Kies voor een salade of koude soep. Zo komt er ook geen extra warmte in huis. Hoe lichter je eet, hoe beter het is. Je lichaam produceert meer warmte na het eten van een steak dan na een fruitsalade of rauwe groente.

16 – Koude voeten

In je voeten, tenen en enkels liggen je aderen behoorlijk dicht onder de huid en daarom zijn met name je tenen supergevoelig voor de buitentemperatuur. Ze zijn als eerste koud in de winter, maar ook snel (te) heet in de zomer. Houd je hele lichaam koel door voordat je gaat slapen je (schone) voeten in koud water af te koelen. Heerlijk verfrissend! Of beter nog: zet een emmer of teiltje met koud water en ijsblokjes naast je bed om als het vuur uit je tenen slaat je voeten weer even onder te dompelen.

17 – Zet alles ’s nachts uit

En dat bedoel ik letterlijk. Trek alle stekkers uit het stopcontact, want ook al staan de apparaten uit ze genereren in stand by nog steeds een beetje energie. Op die manier verminder je niet alleen de warmte in je huis, maar bespaar je ook nog eens energie.

18 – Thuis kamperen

Onder de sterrenhemel koelt het sneller af dan binnen. Is het mogelijk om ergens een plekje buiten te vinden om te slapen? Doe dat dan. Heb je een tuin? Zet dan lekker een tentje op. Zeker een goed idee als je kinderen hebt die van de warmte niet in slaap kunnen komen. Gewapend met een zaklantaarn kunnen ze dan heerlijk in de koelte liggen en het nachtleven in hun eigen tuin van dichtbij bekijken.

19 – Breeduit liggen

Nu je toch alleen ligt (zie punt 8), kun je van de gelegnheid gebruik maken om je helemaal uit te rekken en je armen en benen je lichaam niet te laten raken. Zo kan er meer frisse lucht langs je lichaam komen.

20 – Boekweit en rijst

Met een boekweitkussen blijft je hoofd door een goede circulatie van lucht lekker koel, zelf in de heetste zomernachten. Met rijst kun je zelf een ijskoud compres maken. Vul er een sok mee, knoop dicht en leg het een uurtje of zo in de vriezer. Blijft minimaal 30 minuten koud. Lang genoeg om ontspannen in slaap te vallen.

Slaap lekker!

Geef als eerste een reactie on "Welterusten! 20 trucs om lekker te slapen tijdens een hittegolf"

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.