Vasten… tijdelijke rage of blijvertje?

vasten
Shares

Nog steeds niet met afvallen begonnen? Dan is vasten dé manier om hier een kickstart mee te maken, maar er zijn ook andere redenen om te gaan vasten. Dus zijn er meer varianten van het vasten met verschillende doelen, zoals gewichtsverlies, je energieker voelen of je sportprestaties verbeteren. Wij hebben deze 3 voor je uitgezocht:

  1. Sportvasten
  2. Intermittent fasting
  3. Sapvasten

Al iemand tegen het lijf gelopen die aan het vasten is? (Top)- sporters en recreatieve sporters, maar ook de ‘foodies en fitties’ hebben inmiddels het vasten ontdekt.

Advertentie1 – Sportvasten

Sportvasten bestaat uit een combinatie van bewegen en vasten ondersteund met voedingssupplementen. In het kort bestaat sportvasten uit 10 dagen heel weinig eten gecombineerd met korte trainingen. Met deze trainingsmethode wordt gestreefd om het lichaam de ‘metabole switch’ van suiker- naar vetverbranding te laten maken: het lichaam spreekt dan de vetreserves aan om meer vetten in plaats van glycogeen als brandstof te gebruiken. Dit zou dan resulteren in een afname van (visceraal) buikvet.

Sportvasten in hoofdlijnen
Dag 1 t/m 3: afbouwen voedingsinname
Dag 4 t/m 6: geen voedingsinname (max 150 ml fruitsap per hoofdmaaltijd)
Dag 7 t/m 10: voedingsinname wordt weer opgebouwd

Gedurende deze 10 dagen moet er elke dag een cardiotraining worden gedaan (roeien, hardlopen, fietsen) bij een persoonlijke hartslagzone van 125 tot 144 hartslagen per minuut. Om de tekorten aan voedingsstoffen, vitamines en mineralen aan te vullen, wordt aanbevolen om extra multivitamine, magnesium of zink, omega 3-visolie en aminozuren in te nemen. Vooral de laatste zorgt ervoor dat de hersenen de suikers krijgen die nodig zijn om goed te kunnen functioneren.

Voordelen Nadelen
gewichtsverlies fysiek en mentaal zwaar
hogere vitaliteit verlies van spiermassa
beter uithoudingsvermogen daling van het rustmetabolisme wat na het sportvasten tot extra vetopslag kan leiden.

2 – Intermittent Fasting

Intermittent fasting is een eetpatroon, waarbij je vastperiodes afwisselt met periodes van eten. Het gaat er hierbij vooral om wanneer je eet en niet wat je eet. Intermittent fasting kan op verschillende manieren worden gedaan, maar de meest bekende is de ‘leangains’ methode. Hierbij deel je je dag op in een ‘eating window’ en een ‘fast window’. Tijdens het vasten mag je geen calorieën tot je nemen, dit doe je alleen in je eating window. Over het algemeen zijn de eating windows 4-8 uur, en is de vastperiode dus 16-20 uur. Bijvoorbeeld: van 00:00-16:00 (16 uur) eet je niets en drink je alleen caloriearme dranken. Van 16:00-00:00 (8 uur) ben je vrij om te eten en drinken wat je wil. Ook al gaat het bij intermittent fasting om wanneer je eet en niet wat je eet, het advies blijft natuurlijk om in deze periode zo gevarieerd mogelijk te eten. Denk dan vooral aan groente, fruit, vezels, gezonde vetzuren en voldoende eiwitten.

Voordelen Nadelen
Terugdringen van risicofactoren: hoge bloeddruk, totaal en LDL cholesterol, ontstekingen en hoge bloedsuikerspiegel. Het vasten zelf. Zeker in de 1e weken kan het erg wennen zijn. Routines kosten altijd tijd om ze te doorbreken, dus ook met vasten.
Gewichtsverlies: vasten met tussenpozen stimuleert de productie van groeihormoon wat leidt tot toename van spiergroei waardoor je stofwisseling versnelt en je sneller gewicht verliest. Het inplannen van je maaltijden. Heb je een druk leven dan kan het lastig zijn om de maaltijden in te plannen.
Controle: door het instellen van een ‘eating window’ heb je automatisch minder ruimte om te snacken. Dat alleen al helpt heel veel bij het verliezen van vet. Sociale barrières: je ‘moet’ je houden aan je vastperiode. Tijdens de lunch op het werk zit je opeens zonder bord aan tafel en je collega’s met vragende gezichten.

3- Sapvasten

Sapvasten is vorm van vasten waarbij je een bepaalde periode –meestal een week- alleen maar vloeibaar voedsel tot je neemt. Voornaamste doel is het lichaam te ontgiften en afvalstoffen kwijt te raken. Vooral bewerkt voedsel, zoals koekjes, snacks, kant- en klaarmaaltijden en frisdranken zorgen voor een verstoring van je spijsverteringssysteem. Hierdoor bouwen de afvalstoffen zich op in je lichaam wat tot verschillende klachten kan leiden: denk aan vermoeidheid, hoofdpijn en een onzuivere huid. Hoofdzakelijk worden verse groenten en fruit als basis voor de sappen gebruikt. Als aanvulling kun je door de sap eventueel nog enkele andere ingrediënten mengen, zoals kruiden en specerijen. Denk dan aan gember, peterselie, munt, koriander, basilicum, rode peper, kurkuma en kaneel. Aangezien je met deze shakes alleen vaak niet voldoende voedingstoffen binnenkrijgt, wordt ook vaak geadviseerd een aantal voedingssupplementen te nemen: een multivitamine, vitamine D, magnesium, zink en visolie en algenextract. Verder wordt aanbevolen om veel groene thee en / of kruidenthee, en water te drinken.

Voordelen Nadelen
gewichtsverlies afbraak van spierweefsel
minder gezondheidsklachten te weinig voedingsstoffen
betere stoelgang Vaak een hongergevoel
LET OP!

Wanneer je om met een van de bovenstaande vastenmethodes aan de slag te gaat, ga dan goed voorbereid aan de slag of schakel professionele begeleiding in.
Shares

Geef als eerste een reactie on "Vasten… tijdelijke rage of blijvertje?"

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Shares