Meer dan 3.000 prikkels per dag! Heb jij voldoende rust?

We krijgen gemiddeld 3.000 (reclame)boodschappen per dag op ons afgevuurd. Variërend van kleine Facebook-advertenties tot agressieve tv-campagnes. 90% van de prikkels laten we aan ons voorbij gaan, maar die overige 10% kan soms nadelige gevolgen hebben. Tijd om zelf rust in te bouwen! Dat doe je zo:

  • Maak het niet later dan 23:00 uur.
  • Neem routinematig rustperiodes gedurende je werkdag.
  • Hou het bij 1 afspraak per avond.
  • Plan quality-time in voor jezelf.
  • Beperk je werk tot maximaal 48 uur per week.
  • Zorg voor af en toe een weekend vrij.
  • Zet je telefoon in het weekend een dag uit!
Het is 1508, we lopen in Amsterdam over de markt en een marktkoopman roept vanuit een straatje: 10 tulpen 5 gulden! We lachen wat en lopen verder. De kaasboer komt ons op de hoek van de Stadhouderskade vriendelijk tegemoet gelopen en biedt een stuk kaas aan: vandaag krijgt u het stuk voor maar 5 gulden in plaats van 7,50! Na een uurtje over de markt geslenterd te hebben, wandelen we rustig door het Vondelpark richting huis om daar een welverdiende kop koffie te drinken. Het is 2014, we lopen hetzelfde rondje in Amsterdam over de markt. Overal om ons heen prijzen marktlui hun koopwaren aan. Plotseling gaat mijn telefoon. Ik haal een iPhone met snelle internetverbinding uit mijn broekzak en zie dat ik via WhatsApp geattendeerd wordt op een aanbieding op Facebook. Nieuwsgierig besluit ik deze te bekijken. Na het openen van de app scroll ik langs ongeveer 15 gesponsorde berichten en vind de advertentie die ik zocht enkele pagina’s lager. Wanneer ik er op klik ontvang ik direct een inschrijving voor een nieuwsbrief, wordt mijn telefoon gekoppeld aan klantgegevens en wordt opgezocht wat ik in het verleden bij hen heb gekocht. Ik besluit thuis verder te kijken en vervolg mijn weg door Amsterdam. Iedere winkel werkt met grote posters en campagnes, overal krijg je nieuwe informatie over productaanbiedingen op je afgevuurd. Wanneer je voor je rust probeert een kopje koffie te drinken in het restaurantje op de hoek komt een jonge studente met een stapel kortingsbonnen op je afvliegen waarmee je nog wat extra korting op je koffie van maar € 2,- kan krijgen. Uiteindelijk besluit ik naar huis te gaan en pak de bus. In de bus klinkt net het commercialblok op de radio door de speakers en nadat ik alle posters over verschillende feesten, kapsalons, sportscholen en scheerproducten heb bekeken, stap ik uit, loop naar huis en plof moe op de bank neer. 

3.000 prikkels

Het verschil tussen de reclame-uitingen in 1508 en de uitingen anno 2014 is gigantisch. Sinds de opkomst van de mobiele telefoon en de introductie van een wereldwijd toegankelijk internet-netwerk is het vrijwel nergens meer mogelijk om ‘onopgemerkt’ te blijven. Google weet aan de hand van onze zoekgeschiedenis wat ons interesseert, Facebook weet aan de hand van onze telefoon waar we ons bevinden en YouTube herkent naar wat voor muziek we het liefst luisteren.

Advertentie



Al deze platforms (er zijn er nog veel meer) maken dankbaar gebruik van deze data om een ondernemer, winkel of bedrijf de mogelijkheid te bieden zijn of haar klanten veel directer en concreter te bereiken dan ooit tevoren. Het resultaat: gemiddeld ruim 3.000 reclame-uitingen per dag die op ons afgevuurd worden.

Verwerking van de hersenen

Hoewel je waarschijnlijk meer dan 90% van deze prikkels onopgemerkt aan je voorbij laat gaan, verwerk je iedere prikkel in je onderbewustzijn. Wanneer je tien minuten op je mobiele telefoon kijkt, analyseren je hersenen iedere afbeelding, ieder filmpje en ieder audio-fragment dat voorbijkomt. Verschillende onderzoeken tonen aan dat de totale hoeveelheid reclameprikkels die een individu te verwerken krijgt boven de 6.000 per dag ligt! Afhankelijk van hoe actief je op je telefoon, social media en radio/tv bent en afhankelijk van waar je woont, loopt dit aantal verder op. Je kunt je voorstellen dat je hersenen veel moeite moeten doen al deze commerciële prikkels te verwerken. We zien dat mensen vermoeider zijn, meer slaap nodig hebben en minder fit zijn. Door de hoeveelheid informatie die men overdag te verwerken, krijgt zal het slapen ’s nachts minder makkelijk gaan; met alle gevolgen van dien. Voldoende ontspanning en wellness in je leven worden hiermee een belangrijk onderdeel van je dagelijkse routine. We worden in onze drukke en commerciële maatschappij gedwongen meer aandacht te besteden aan persoonlijke rust om zo optimaal te blijven presteren. Overmatige prikkels van buitenaf en een overdosis aan stress dragen bij aan versnelde veroudering en kunnen op latere leeftijd zelfs voor serieuze (gezondheids)problemen zorgen. Rust en ontspanning worden steeds belangrijker. Magnesium is een mineraal dat hierbij een rol speelt. Het vervult vele functies in ons lichaam en is ook nodig voor het herstel van spieren en zenuwen na inspanningen. Door onze manier van leven gebruiken we veel meer en ligt een tekort op de loer.

Je drukke privéleven

Naast een drukke baan wordt ons privéleven ook steeds drukker. Na het werk komen de afspraken met vrienden, familie, kennissen, de sportclub, de vrijwilligersbijeenkomsten, de kerk of buurtverenigingen, die allemaal een gedeelte van onze vrije tijd opeisen. Resultaat voor veel Nederlanders is een overvolle agenda. Rust en routine in het dagelijks leven zijn ver te zoeken. Toch is er een aantal dingen die je kunt doen om je lichaam rust en regelmaat te geven zonder al te grote aanpassingen in je dagelijks leven te doen:

  • Probeer afspraken in de avonduren niet later te maken dan 23.00 uur. Bewezen is dat de uren slaap die je voor 00.00 uur hebt het effectiefst zijn.
  • Probeer routinematig rustperiodes gedurende je werkdag te pakken. Dat wil zeggen: iedere 2 uur even 5 minuten muziek luisteren, een boekje lezen of een rondje lopen.
  • Hou het bij 1 afspraak per avond. Te veel afspraken inplannen in een te korte tijd zorgt voor stress en dus extra vermoeidheid. Hoewel je daar op het moment zelf geen last van zal hebben, zullen de resultaten op de lange termijn duidelijk zichtbaar zijn.
  • Plan quality-time in voor jezelf. Vrijdagavond een avondje ‘bankhangen’. Trek iets makkelijks aan, kies een goede film uit en geniet van je welverdiende rust.
  • Beperk je werk tot maximaal 48 uur per week gemiddeld over 6 weken verdeeld.
  • Zorg voor af en toe een weekend vrij. Ga naar Texel, boek een hotelletje ergens langs de kust maar zonder je vooral even af van alle dagelijkse prikkels. Een goed alternatief is overigens een dagje wellness. Probeer de grote massale resorts te vermijden, maar zoek een klein, gezellig complex in de buurt en kom een dag echt tot rust.
  • Zet je telefoon in het weekend een dag uit! Hoewel je nu waarschijnlijk denkt dat je dat niet overleeft, zal het je een hoop rust brengen.

Net zoals bij sport het geval is, is voldoende rust essentieel voor het optimaal functioneren van je lichaam en geest. Heb je je voeding en rust niet op orde, dan zullen je dagelijkse prestaties niet optimaal zijn en zelfs in zekere mate afnemen.

 

1 Comment on "Meer dan 3.000 prikkels per dag! Heb jij voldoende rust?"

  1. Kunt u ook het artikel van bronnen voorzien? Er wordt geclaimd dat dingen uit onderzoek naar voren komen, ik zou graag deze onderzoeksreports zelf willen lezen

    en wat is de definitie van “1 prikkel”?

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.