Vijf feiten over rimpels die iedereen moet weten

rimpels

Zo rond je dertigste beginnen ze te komen: rimpels. Eerst klein en onschuldig in de buurt van je ogen en misschien dat ook je vel van je lichaam niet overal meer even strak is. Niemand ontkomt eraan. Dus dook ik in de vraag: wat gebeurt er eigenlijk als je rimpels krijgt en ging ik op zoek naar antwoorden op de volgende vragen:

  1. Wat is een rimpel?
  2. Wanneer begint het?
  3. Is de zon echt zo slecht voor je huid?
  4. Kun je rimpels krijgen van wat je eet?
  5. Hoe kan ik voorkomen dat het erger wordt?

1 – Wat is een rimpel?

Onze huid bevat twee eiwitten die zorgen voor stevigheid – collageen zorgt ervoor dat het strak en zacht blijft en elastine zorgt ervoor dat je huid weer terugveert als je er op drukt of in knijpt. Wanneer je ouder wordt, nemen de hoeveelheden van deze eiwitten af waardoor je huid slap en rimpelig wordt.

Advertentie



2 – Wanneer begint het?

Eind 20, begin 30 kun je de eerste rimpeltjes zien. Belangrijke factoren die hierbij een rol spelen: je genen (en daar heb je weinig invloed op) en je levensstijl – waar je dus heel veel invloed op hebt. Roken, lang en vaak onbeschermd in de zon zitten, gewichtsverlies en acne hebben allemaal een negatief effect. Wanneer je gezicht minder onderhuids vet heeft, zal je huid niet zo strak gespannen staan en daardoor zie je rimpeltjes eerder. Door acne ontstaan vrije radicalen die veel schade aan collageen en elastine kunnen brengen. Hierdoor loop je grote kans op vroegtijdige veroudering van je huid. Vitamine C kan, ook als je jong bent en last hebt van acne, helpen om je collageen aan te maken. Sigarettenrook bevat een extreem hoog gehalte vrije radicalen, die het DNA van huidcellen verwoesten en daardoor je huid sneller verouderen. Bovendien vernauwen de bloedvaten zich door roken, ook in je huid. Dit heeft een negatief effect op de aanvoer van zuurstof naar je huid. Antioxidanten binden de strijd aan met de vrije radicalen, maar niks werkt beter dan stoppen met roken.

3 – Is de zon echt slecht voor je huid?

Ja. UV-licht breekt collageen en elastine af. Dus de eerste plekken waar rimpels zullen ontstaan zijn die delen van je lichaam die veel aan het zonlicht blootgesteld staan, zoals je handen en je gezicht. Een goede bescherming van je huid is dus altijd belangrijk. Je hebt iedere dag wel wat zonlicht nodig voor een goede aanmaak van vitamine D, maar zorg ervoor dat je huid nooit verbrandt.

4 – Kun je rimpels krijgen van wat je eet?

Van alcohol droog je uit en vochttekort in je lichaam betekent automatisch ook te weinig vocht in je huid, ook in je collageenvezels. Om stevig te blijven, heeft collageen ook voldoende vocht nodig. Water drinken helpt dus echt om je huid zacht en in een goede conditie te houden. Daarnaast zorgt alcohol ook voor een behoorlijke belasting van je lever. Hierdoor worden andere stoffen minder afgebroken en krijg je onderhuidse opslag van deze afvalstoffen waardoor de conditie van je huid verslechtert. Suiker (in grote hoeveelheden) is ook slecht voor je huid. Het veroorzaakt een proces dat glycatie genoemd wordt: de suikers binden zich aan het collageen, waardoor het weefsel verstijft en er meer rimpels en oneffenheden optreden.

5 – Hoe kan ik erger voorkomen?

Dagcrème met een beschermingsfactor heb je iedere dag nodig, ook in de winter. Mocht je onverwacht wat langer buiten zijn, dan ben je altijd beschermd. Ga je zeker de zon in? Smeer – of spray – je dan altijd in met een zonbeschermingsproduct. Wanneer je gezond bent, zal ook je huid er beter uitzien. Eet dus lekker veel vers fruit en iedere dag groente. Deze bevatten vitamines en mineralen en spelen zo een rol bij de vorming van collageen- en elastinevezels. Bijkomend voordeel is dat wanneer je dat echt iedere dag doet, je bloedsuikerspiegel beter in balans blijft en je minder suikerbehoefte gaat hebben. Essentiële vetzuren zijn ook belangrijk voor een goede huid. Vette vis, noten en zaden, zoals paranoten en vlaszaad, zitten bomvol deze vetzuren. Antioxidanten – vitamine A, C en E – zijn ook essentieel. Sommige huidverzorgingsproducten bevatten deze vitamines en je kunt ze ook als supplement nemen. Hyaluronzuur is een natuurlijke vochtinbrenger voor je huid en ook dit vind je in crèmes en supplementen. Het aminozuur arginine kan een verbinding aan gaan met suiker in het lichaam en op die manier glycatie tegengaan. Af en toe een detoxdrankje zorgt ervoor dat je lever goed blijft functioneren in het verwerken van toxines en er geen opslag in – en belasting van – je huid optreedt.

Rimpels zijn dan misschien niet te voorkomen, maar je kunt de stevigheid en elasticiteit van je huid wel ondersteunen om erger te voorkomen.

1 Comment on "Vijf feiten over rimpels die iedereen moet weten"

  1. Aloë vera is ideaal geen potje maar t vocht vd plant zelf. K zal snel de verandering en mn dochter ook al??

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.