Vijf hormonen controleren je stofwisseling & je humeur. Zo houd je ze in balans

Shares

Soms voel je je gewoon dik, slonzig, oud en moe. Je bent humeurig, kan je slecht concentreren, bent constant gestressed en zit gewoon niet lekker in je vel. In de meeste gevallen is daarvoor dezelfde boosdoener aan te wijzen: je hormoonspiegel. Welke hormonen dat zijn? Dit is onze top-5 van boosdoeners:

  1. Insuline
  2. Cortisol
  3. Ghreline
  4. Leptine
  5. Adiponectine

We hebben eigenlijk altijd geleerd dan we onze hormonen met pillen, injecties of crèmes in balans kunnen brengen en houden. Maar het is waarschijnlijk ook zo dat je anders moet gaan leven. Voeding, levensstijl en stressmanagement zijn van het grootste belang als het gaat om een goede balans in je hormoonhuishouding. Begin met zo puur mogelijk te eten. Geen voorbewerkte voeding. Voeg vervolgens dingen toe, of laten dingen weg, en kijk wat het met jou doet. Weet je bijvoorbeeld van jezelf dat je bloedsuikerspiegel nogal schommelt en dat je veel stresshormoon – cortisol – hebt, dan is het verstandig om cafeïne helemaal te vermijden.

AdvertentieVijf hormonen die jouw leven controleren

1 – Insuline

Hét hormoon als het over diabetes gaat natuurlijk, maar het kan ook invloed hebben op de rest van je lichaam door: gewichtstoename, lethargie, slapeloosheid, geïrriteerdheid en hersenmist. Wanneer je insulinespiegel erg fluctueert, kan het soms zo laag zijn dat je duizelig en licht in je hoofd wordt. Je kan zelfs ’s nachts wakker worden van een te laag bloedsuikergehalte, waardoor je de volgende dag uitgeput bent en trek hebt in suiker- en vetrijke dingen.

2 – Cortisol

Bekende stresshormoon dat aanleiding geeft tot ‘vechten of vluchten’. ’s Ochtends is de concentratie hoog, maar in de loop van de dag neemt het langzaam af. Heb je te veel cortisol? Dan zul je slaaptekort hebben, gejaagd en hongerig zijn. Ook ben je veel gevoeliger voor pijnprikkels, zijn je darmen van slag en is je weerstand slecht.

3 – Ghreline

Heb je altijd honger? Zelfs net nadat je een flinke avondmaaltijd op hebt? Dan kan het zijn dat je hongerhormoon, ghreline, oncontroleerbaar wordt als je slaaptekort hebt. Ghreline kan er ook voor zorgen dat je lichaam vet opslaat, en daar zijn we natuurlijk niet blij mee.

4 – Leptine

Vaak ook wel het verzadigingshormoon genoemd, reguleert leptine trek en energie op een goede manier. Helaas maak je geen leptine aan als je slaaptekort hebt, dus zorg er altijd voor dat je voldoende diep, rustig en ongestoord slaapt. Let op! Je kunt ook te veel leptine in je bloed hebben wat tot problemen kan leiden. Immers, het is als het hormonen betreft altijd van belang dat je in balans bent.

5 – Adiponectine

Hoe meer adiponectine in je bloed, hoe meer vet je verbrandt. Heb je meer vetweefsel? Dan is het adiponectinegehalte in je bloed lager. Magnesium is een echte aanjager van adiponectine. Dus eet donkere bladgroente, avocado’s, noten, zaden en vis.

Om je hormonen in balans te brengen is het voor iedereen belangrijk om diep ademhalen te oefenen. Als je dat doet, dan adem je zuurstofrijke lucht in en adem je het overtollige koolstofdioxide uit. Hierdoor komen hormonen vrij die stress verminderen, waardoor je kalm wordt en je brein zich goed kan focussen. Afhankelijk van het type ademhaling kun je er zelfs tegelijkertijd meer energie van krijgen. Meditatie, bidden, een mantra van een eigen favoriete zin kan ook helpen. Dit helpt je wanneer je je zorgen maakt of hyper bent om weer met beide benen op de grond te staan. Het helpt. Probeer het maar.

Shares
Shares