Vijf maal een lente-detox

Shares

Als het aan het eind van de winter heerlijk zonnig is, krijg ik altijd acuut de neiging tot opruimen: m’n oude winterkleren gaan weg, de tuin wordt gesnoeid en ook het huis wordt flink onder handen genomen. Bij al die drukte vergeet ik dan mezelf helemaal. Terwijl zo aan het einde van de winter ook mijn lichaam wel wat nieuwe energie kan gebruiken. Weg met dat wintergevoel en tijd voor een detox van:

  1. Hersenen
  2. Huid
  3. Longen
  4. Darmen
  5. Lever

Een echte lentedetox spoelt alle ongezonde effecten van de winter weg en geeft je nieuwe energie. Doorgaans richten we ons met detoxen op de lever, maar nu ook op andere organen. Dit betekent echt niet dat ik dus een week lang op wortelsap ga leven, maar wel dat de organen die het meest te lijden hebben gehad extra ondersteuning krijgen.

AdvertentieDetox now!

1-Hersenen

Het koude weer, gebrek aan zonlicht, en stress putten je emotioneel uit. Voor een echte lentedetox probeer ik zoveel mogelijk naar buiten te gaan en met volle teugen van de eerste voorjaarszon te genieten: tennissen, wandelen, fietsen of rennen – alles is goed, als je er maar vrolijk van wordt. Oppeppend voedsel, zoals bananen en noten, eventueel een B-supplement en Q10, zijn goed voor het energiepeil. Om geestelijk helemaal bij te komen, is het goed ieder uur vijf minuten te ontspannen. Gewoon even gaan zitten en uit het raam staren is al voldoende. Je hersenen gaan beter functioneren en je blijft alert.

2-Huid

Als grootste orgaan, is de huid de barrière tussen de rest van het lichaam – spieren en organen – en de buitenwereld. Daarnaast laat de huid zien hoe we ons voelen, hoe we tegen onszelf aan kijken en hoe anderen tegen ons aan kijken. Een gezonde huid doet wonderen voor je uitstraling. Ik smeer mijn huid met UV-bescherming, vooral als de zon schijnt. Ik gebruik geen sunblock, want we hebben immers ook zonlicht nodig om vitamine D te kunnen activeren. Water is essentieel, zeker twee liter per dag. Vers fruit, groente en vette vis bevatten voedingsstoffen die je huid van binnenuit ondersteunen en dit kun je dan heel goed aanvullen met vitamine C en E, zink en omega-3 essentiële vetzuren.

3-Longen

Volwassenen zijn gemiddeld vijf keer per jaar verkouden, waarvan het meest in de winter, vaak dan ook nog achter elkaar. Wanneer je ook nog griep hebt gehad, wat dit jaar met die enorm langdurende epidemie heel veel mensen gebeurd is, hebben je longen een flinke klap gekregen. Wanneer je binnenblijft bij de verwarming kan het slijmvlies van je neus helemaal uitdrogen, waardoor deze gemakkelijker verstopt raakt. Astma veroorzaakt door huisstofmijtuitwerpselen kan verergeren door een gebrek aan ventilatie. Mijn oplossing is veel beweging en frisse lucht. Trek er op uit en neem happen vol, frisse, gezonde buitenlucht. Stimuleer je immuunsysteem met knoflook, vitamine C en zink, neem voldoende rust en ontspanning en neem zodra je ook maar het begin van een koutje merkt propolis, vlierbes en echinacea.

4-Darmen

In onze darmen worden voedsel en drank verteerd en opgesplitst in voedingsstoffen, vitamines en mineralen. Deze worden door het lichaam opgenomen en afvalstoffen worden verwijderd. Je darmen spelen bovendien een sleutelrol bij je weerstand. Om mijn darmen goed te reinigen, zorg ik ervoor om echt voldoende te drinken en eet ik meer vezels. Havermout, zilvervliesrijst en peulvruchten zitten er barstensvol mee. Manuka honing helpt wanneer mijn maag van streek is en aloë vera kan de zaak in beweging zetten bij een trage darmwerking. Probiotica zorgen ervoor dat het aantal goede bacteriën weer op peil komt en ondersteunen je weerstand.

5-Lever

Hier worden alle toxines omgezet in mindere schadelijke stoffen die vervolgens uitgescheiden kunnen worden. Extreme vormen van ontgiften werken niet altijd, doordat het lichaam ook geen voedingsstoffen binnenkrijgt die nodig zijn om dit proces goed te laten verlopen. Het is dus belangrijk dat je de organen, zoals je lever, die voor de dagelijkse ontgiften zorgen in conditie houdt. In feite houdt dit in: een ruime inname van niet-alcoholische drankjes, verse groente en fruit, lichaamsbeweging en voldoende rust en ontspanning. Artisjokextract, mariadistel en paardenbloem kunnen de leverfunctie ondersteunen.

Shares

Geef als eerste een reactie on "Vijf maal een lente-detox"

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Shares