(ook al ben je misschien net als ik 2 jaar bezig om het te bereiken)
Ooit was ik ongeveer 20 kilo zwaarder dan nu en ik heb echt alle mogelijke diëten geprobeerd. Dat werkte heel goed, tot ik weer gewoon ging eten en drinken. Dan kwamen al die kilo’s er zo mogelijk nog sneller weer aan. Dus besloot ik: dat doe ik niet meer. Ik eet wat en wanneer ik wil. Géén grote hoeveelheden en het enig waar ik niet aan mag toegeven is aan vreetbuien. En het werkte. Na 2 jaar was ik 20 kg afgevallen en het is er nog steeds af. Het geheim? Dit is het gewicht waar ik me gelukkig bij voel en op de een of andere manier is het daarom goed te beheersen. De regels zijn simpel:
- Luister naar je lichaam
- Let op je BMI en je taille
- Weet welk lichaamstype je hebt
Regelmatig lichaamsbeweging en een gezond dieet zal in de meeste gevallen voldoende zijn om jouw perfecte gewicht te beheersen zodra je dat bereikt hebt. Als dat niet zo is, dan kan er een onderliggende oorzaak zijn en is het verstandig om hierover met je huisarts te praten (nadat je eerst goed hebt vastgesteld dat je calorie-opname per dag niet te hoog is natuurlijk).
Advertentie
1 – Luister naar je lichaam: dat geeft aan wat je perfecte gewicht is
Je lichaam heeft van nature (in aanleg) zijn eigen vorm en gewicht. Heb je dat punt eenmaal bereikt, dan zal het moeilijk zijn om nog meer gewicht te verliezen. Wanneer je echt altijd moet werken aan het behoud van een bepaald gewicht – door extreem veel te sporten of jezelf te ondewerpen aan een (te) streng eetregime – dan is dat niet jouw perfecte gewicht. Met een gezond en gevarieerd eetpatroon en lichaamsbeweging die bij jou past – 30 minuten 5x in de week, en dan mag je fietsen, wandelen, huishouden doen ook meetellen – moet je zonder verdere inspanningen op dat gewicht kunnen blijven.
2 – BMI en taille/heupen verhouding
Cijfers zijn belangrijk. Dit geldt voor zowel je BMI – die voor je gezondheid tussen 19 en 24,9 moet zitten – als de verhouding van je tailleomvang gedeeld door je heupomvang. Deze laatste hangt ook samen met je geslacht en je leeftijd (zie tabel).
3 – Weet welk lichaamstype je hebt
Ben je ectomorf, mesomorf of endomorf gebouwd? Dit is heel bepalend voor hoe je er uit ziet of kunt gaan zien.
- Ectomorfen zijn lang, dun en smal gebouwd in heupen en schouders. Schijnbaar moeiteloos blijf je slank. Vaak is dat echt zo en moet je opletten niet te mager te worden. Als je deze bouw hebt, moet je er vooral aan werken om gespierd te blijven en niet een soort lange, slappe pop te worden. Dus: niet te veel cardio – 3x per week 20 minuten is voldoende om je conditie op peil te houden. Besteed wel ruim tijd aan het opbouwen van spieren, met name voor je corestabiliteit. Om op gewicht te blijven moet je veel en regelmatig eten, maar natuurlijk wel gezond. Extra eiwitten kunnen jou hierbij helpen en als je toch langer sport een energieshake.
- Mesomorfen zijn van nature gespierder dan anderen, waardoor je er atletisch, sterk en strak uit kunt zien (met wat inspanning). Voor jou is cardio gecombineerd met gewichttraining perfect. Sporten waar jij voor gebouwd bent zijn hockey en voetbal. Wanneer je dat aanvult met yoga of pilates draagt dit bij aan langere spieren en een sportievere uitstraling. Jij bent het perfecte sporttype (en waarschijnlijk goed in de meeste dingen).
- Endomorfen zijn gemiddeld van lengte en hebben zachte, ronde vormen en soms wat kortere ledematen. Helaas ben je met dit lichaamstype het meest geneigd om zwaarder te worden met alle gezondheidsproblemen van dien. Dus: cardio. Zweet het eruit en streef naar zoveel mogelijk vetverbranding. Drink hierbij groene thee, dan heb je meer energie en wordt je stofwisseling ondersteund. Ook carnitine of een vetverbrander kunnen hierbij helpen. Eet zo min mogelijk vet en lekker veel eiwitten. Heb je trek in zoet? Kies gedroogd fruit. Omdat ik er echt geen voorstander van ben om jezelf alles te ontzeggen, vind ik niet dat je streng op dieet moet. Probeer dingen die je niet zo lekker vindt, af te slaan. Of spreek met jezelf af dat je niet van ijs, slagroom en gebak houdt. Echt dat werkt! Na verloop van tijd, hoef je het echt niet meer en kost het geen moeite om desserts – die vaak de meeste calorieën bevatten – aan je voorbij te laten gaan. De eerste stap naar jouw perfecte gewicht is dan gezet.
Geef als eerste een reactie on "Vind joúw perfecte gewicht met deze 3 simpele regels"