Vitamine B6 gevaarlijk? Niet als je niet te veel binnenkrijgt. Dan geeft het je nieuwe energie!

Shares

Het blijft een punt van discussie dat door (te veel) vitamine B6 tintelingen aan handen en voeten zouden ontstaan. En ja, het is zo de B6 invloed heeft op je zenuwen. Het is zelfs noodzakelijk voor een normale werking van je zenuwstelsel, maar nu incidentele meldingen van bijwerkingen in het nieuws komen wordt deze vitamine in een wel heel erg kwaad daglicht gezet. Terwijl het gewoon noodzakelijk is om goed te functioneren:

  • Het is essentieel voor je zenuwstelsel.
  • Vitamine B6 behoort tot de vitamines met de meeste functies in het lichaam: het maakt meer dan 100 biologische processen mogelijk.
  • Vitamine B6, ook wel pyridoxine, helpt om je hart gezond te houden, heeft een positief effect op je geheugen en bij het tegengaan van osteoporose.
  • Het wordt in een hoge dosering gebruikt bij wisselende stemmingen tijdens de menstruatiecyclus. Dit zou ermee te maken hebben dat het je hersenen en zenuwstelsel in goede conditie houdt. Roken, alcohol en de pil kunnen het gehalte vitamine B6 verlagen.
  • Droom je nooit? Dan kan dit wijzen op een tekort. Net als hoofdpijn, en bloedarmoede waarbij het ijzergehalte van je bloed wel goed is.
  • Vitamine B6 krijg je met je voeding binnen door het eten van volkoren producten, peulvruchten als kidneybonen en linzen, noten en zaden, bananen, haver, soja en gist.
  • Vitamine B6 zit dus in een groot aantal uiteenlopende voedingsmiddelen maar u kunt het ook als supplement nemen, hetzij op zichzelf of als deel van een B-complex. Omdat vitamines in de B-groep hun werk over het algemeen beter doen als ze samen zijn is deze laatste je beste keuze.

B-healthy

Heb je een langdurig tekort aan vitamine B6? Dan kun je last krijgen van symptomen als depressiviteit, verwarring en ontstekingen aan de huid. Een tekort merk je aan je energieniveau. Om energie vrij te maken uit glycogeen is B6 noodzakelijk. Wie een gezond voedingspatroon heeft, krijgt in principe voldoende van de aanbevolen hoeveelheid van 1,5-2 mg per dag binnen.

Advertentie



Is jouw opname van B6 te laag? Daar schuilt het gevaar in dat het homocysteïnegehalte, een eiwit in je bloed, gaat stijgen. Dit is nog waarschijnlijker als je ook te weinig foliumzuur en B12 opneemt. Dit moet je echt vermijden, omdat een verhoogd homocysteïnegehalte de kans op hartziekten en hersenbloedingen vergroot. Een ander mogelijk gevolg van een tekort aan B6 is bloedarmoede, want het speelt een rol bij de aanmaak van hemoglobine, de stof in rode bloedcellen die zuurstof vervoert naar onze weefsels. En te weinig zuurstof zorgt er voor dat je moe bent.

Wat je moet weten over vitamine B6

Vitamine B6 is essentieel voor een gezond zenuwstelsel, omdat het onmisbaar is bij de aanmaak van neurotransmitters, waaronder serotonine en dopamine, die nodig zijn voor de communicatie tussen zenuwcellen. Hierdoor is het lichaam beter bestand tegen de effecten van stress. Wetenschappers hebben onderzoek gedaan naar de relatie tussen vitamine B6 en neurologische aandoeningen als toevallen, chronische pijnklachten, depressies, hoofdpijn en de ziekte van Parkinson. Tot dusver is gebleken dat B6 belangrijk is om je hersenen en zenuwstelsel tiptop in orde te houden.

In november 2015 kwam er een verhaal in de pers over Sven Kramers medische dossier en de dol van B6. Hierin geeft de topsporter zelf aan dat de vitamine ‘misschien 10% van het hele probleem is geweest‘. Zoals uit het verhaal van Sven Kramer blijkt, moet je opletten – wanneer je geen klachten van een tekort hebt – om niet langdurig een hoge dosering te gebruiken. Veel multivitamines bevatten ook B6.

Door alle commotie die er rond de vitamine is ontstaan, wordt op dit moment een maximale inname per dag van 25 mg geadviseerd. De NPN heeft bij de Universiteit van Maastricht een onderzoek gestart naar de bijwerkingen waarvan de resultaten in 2017 naar verwachting bekend zullen worden.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd op 14 november 2015. Deze laatste versie is geschreven op 2 september 2016.

Shares

Geef als eerste een reactie on "Vitamine B6 gevaarlijk? Niet als je niet te veel binnenkrijgt. Dan geeft het je nieuwe energie!"

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Shares