Kinderen hebben vitamine D misschien nog wel meer nodig dan volwassenen: voor sterke tanden en botten, maar ook voor een goed immuunsysteem en hart en bloedvaten. Daarnaast zijn er meerdere psychische stoornissen die vaker voor te lijken komen in groepen die een vitamine D-tekort hebben en werd een laag vitamine D-gehalte bij kinderen gevonden in samenhang met cariës en luchtweginfecties. In een Nederlands onderzoek (2015), gepubliceerd in het Journal of Nutrition bleek een groot aantal jonge kinderen een tekort te hebben. Dat is onrustbarend, zeker als je bedenkt dat je (ook in ons land) voor voldoende vitamine D kunt zorgen door:
- Voldoende zonlicht
- Voeding
- Suppletie
Het onderzoek
In het zogenaamde generatie R onderzoek van het Erasmus Medisch Centrum bleek bijna 30% van de kinderen (6 jaar oud) een tekort te hebben, 36,5% had een voldoende gehalte vitamine D en in ongeveer 1/3 van de groep was dit zelfs optimaal. De onderzoekers hebben eerst een aantal risicofactoren bepaald die samenhangen met een tekort aan vitamine D en die je niet kunt veranderen, zoals leeftijd en ras. Hoe ouder het kind, hoe bevattelijker voor een tekort en ook kinderen van Afrikaanse, Aziatische, Turkse en Marokkaanse afkomst hebben meer kans hierop dan Nederlandse of kinderen met een andere Westerse achtergrond.
Factoren die wel (door de ouders) te beïnvloeden zijn en geassocieerd worden met een laag vitamine D-gehalte werden ook onderzocht. Zo bleek dat kids die twee uur of langer Tv-kijken per dag 32% meer kans hebben op een tekort. Aan de andere kant verminderde deze kans juist met 29% bij kinderen die minimaal één uur per dag buitenspelen. Andere ongunstige factoren zijn: niet op fiets naar school gaan (zelf fietsen of achterop), een lagere leeftijd van de moeder, een lager gezinsinkomen, tweelingen en een hogere BMI van de moeder.
Advertentie
3 adviezen voor een optimaal gehalte vitamine D
1-Voldoende zonlicht
Alleen onder invloed van zonlicht wordt de inactieve vorm van vitamine D in de huid omgezet in de actieve vorm (D3). Voor kinderen geldt dat iedere dag lekker buiten spelen met blote armen en benen al een goede manier is om een tekort te voorkomen, maar ook volwassenen hebben zonlicht gewoon nodig. Zeker wanneer je een donkerdere huid hebt. Gebruik in eerste instantie géén zonnebrand, want dan kunnen de stralen niet in je huid komen en loop je als nog het risico op een tekort. Een lichtgebruinde huid staat niet alleen mooi, het is ook goed voor je vitamine D-gehalte. Niet voor niets wordt het vaak ‘Sunny vitamin’ genoemd.
2-Voeding
Vitamine D wordt in je darmen opgenomen uit de voeding en dat gaat het beste als er ook wat vet aanwezig is. Gelukkig komt die combinatie van nature ook in voedingsmiddelen voor. In de tabel een overzicht van vitamine D-rijke voeding.
3-Suppletie is soms nodig
In sommige gevallen bieden zonlicht en een gezond dieet toch niet voldoende vitamine D. Je hebt een supplement van minimaal 10 microgram per dag wanneer je op één van de volgende vragen bevestigend antwoordt:
- Ben je van Aziatische of Afrikaanse komaf?
- Ga je altijd met bedekkende kleding naar buiten?
- Kom je weinig buiten?
- Ben je zwanger of geef je borstvoeding?
- Eet je geen vlees of vette vis?
- Ben je een vrouw van boven de 50?
Voor iedereen boven de 70, is het advies sowieso om 20 mcg per dag te nemen.
Te veel?
Je loopt niet snel het risico om te veel vitamine D in te nemen. Als bovengrens voor volwassenen en kinderen vanaf 11 jaar wordt algemeen een dagelijkse hoeveelheid van 100 mcg aangegeven. Voor kinderen vanaf 1 t/m 10 jaar 50 mcg en de allerjongsten 25 mcg. Vitamine D supplementen kun je als druppels, pillen of capsules krijgen. Voor jonge baby’s wordt in Nederland de combinatie van vitamine D en K in druppelvorm voorgeschreven. Dat is een goede start voor ieder kind. Deze druppels kun je dus blijven geven als je baby op vaste voeding overgaat en later als kinderen pillen kunnen slikken, kies je een andere vorm. Voldoende zonlicht blijft daarbij natuurlijk ook belangrijk. Voor iedereen geldt: ga zo vaak het kan lekker de zon in!
Advertentie
HET AMISET STERKE BOTTENPAKKET Voeding, beweging, calcium en vitamine D zijn nodig om je botten sterk te houden. Dit pakket bevat dit. VIT D helpt je lichaam om de hormonen te produceren, die nodig zijn voor herstel bij het ouder worden, en maakt het verschil. Of het nu om je botten, tanden of spieren gaat, maar er is meer. Eenmaal in de bloedbaan wordt het omgezet in een actieve lichaamseigen steroïde (calcitrol) die ervoor zorgt dat je je vrijwel direct vrolijker voelt en minder 'depri'-buien hebt. Vitamine D3 wordt door ons lichaam in de huid aangemaakt onder invloed van intens ultraviolet licht uit de zon. Voldoende zon, voldoende vitamine D3. Voldoende vitamine D lijkt bij volwassenen spieren en gewrichten te helpen ontspannen en haargroei te ondersteunen. Vitamine D zet ook op een meetbare manier cellen 'aan' in je hersenen, hart, huid, afweersysteem, geslachtsorganen, (bij)schildklier, prostaat, borsten, maagdarmkanaal, botten, nieren, bijnieren en zenuwstelsel. In ons 'zonarme' land ligt een tekort aan vitamine D op de loer. Calpro is een 3-in-1 formule op basis van een kwalitatief hoogwaardige vorm van calcium, voldoende vitamine K2 en zeer goed biologisch beschikbare vitamine D3 om het behoud van sterke botten te ondersteunen wanneer je onvoldoende zuivel binnenkrijgt. Magnesium is een mineraal dat belangrijk is om voldoende energie te hebben en noodzakelijk om geestelijk en lichamelijk te ontspannen, herstellen en sterker te worden. Magnesiumlactaat heeft een hoge biologische beschikbaarheid. Het meeste magnesium (drie vijfde deel) zit in botten, waar het twee dingen doet: het helpt om calcium op te nemen en maakt de botstructuur. In samenwerking met calcium ondersteunt magnesium de samentrekking en ontspanning van de spieren rond skelet, ingewanden, hart en longen. Het zit in hoge concentraties in de meest actieve delen van het lichaam: hersenen, hart en lever. Magnesium activeert ook talloze enzymen en helpt bij de overdracht van signalen in ons zenuwstelsel.
Laat een reactie achter