Dat vitamine K in de lever wordt aangemaakt en essentieel is voor de bloedstolling dat wist ik al. Immers pasgeborenen krijgen deze vitamine als aanvulling op de voeding. Inmiddels wordt uit diverse onderzoeken duidelijk dat deze vetoplosbare vitamine uit verschillende soorten bestaat en dat met name vitamine K2 van belang is voor een gezonde vaatwand.
Hart, bloedvaten en botten
In de loop van de tijd is men er door onderzoeken achtergekomen dat met name een eiwit in vitamine K2 aderverkalking in bloedvaten remt. Vitamine K1 kan dit in principe ook, maar het is veel minder effectief omdat het op een andere manier getransporteerd wordt en zich bijvoorbeeld meer op de leverfunctie richt. Vitamine K2 komt direct terecht waar het zijn moet, bij de bloedvaten en de botten. Ook wordt steeds duidelijker dat vitamine K botontkalking, insulineresistentie(syndroom) en gewrichtsontsteking tegengaat en bijdraagt aan de bescherming tegen (cognitieve) veroudering. Een belangrijke functie van vitamine K is het activeren van enzymen die de calciumhuishouding reguleren en verkalking van zachte weefsels en ontkalking van de botten tegengaan. Vitamine D versterkt de effecten van vitamine K tegen onder meer osteoporose en arteriosclerose. Bij een onderzoek onder de bevolking van Rotterdam bleek dat degenen met de hoogste inname vitamine K2 uit voeding 50% minder kans hadden om dood te gaan aan hart- en vaatziekten en dat er onder hen ook 50% minder aderverkalking plaatsvond dan bij mensen met een lage inname van vitamine K2. Dat is echt spectaculair. Vitamine K1 had dat effect niet. Ook is er onderzoek dat heeft aangetoond dat vitamine K2-suppletie leidt tot minder botverlies bij vrouwen na de overgang.
Advertentie
Vitamine K2 tekort
Een tekort kan het gevolg zijn van een te lage inname van vitamine K met de voeding, maar ook door alcoholisme, (chronische) leverziekte, maagdarmziekten (waaronder chronische diarree, coeliakie, ziekte van Crohn en ingrepen in het maagdarmkanaal of medicijngebruik, bijvoorbeeld antibiotica die de darmflora aantasten. Omdat vitamin K vetoplosbaar is en het zich nestelt in vetweefsel, hebben mensen met een verhoogd vetpercentage mogelijk ook meer kans op een functioneel vitamine K-tekort.
90 microgram per dag (minimaal)
Onder meer Nederlandse kaas en kwark bevatten vitamine K2. Een zeer hoge concentratie zit in het Japanse product natto, dat wordt gewonnen uit gefermenteerde sojabonen. Om de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van 90 microgram per dag binnen te krijgen, moet je ongeveer 180 gram kaas eten. Dat heeft ook zo weer zijn nadelen, want in kaas zitten naar verhouding vrij veel verzadigde vetten, waardoor het gunstige effect van vitamine K2 mogelijk deels weer geneutraliseerd wordt. De werkzame stof zit vooral gefermenteerde sojabonen, die de basis vormen van het Japanse product natto, maar wat wij in Nederland niet zo lekker vinden. Professor Cees Vermeer, een Nederlandse onderzoeker die al 40 jaar bezig is met het onderzoek naar vitamine K en de laatste 20 jaar naar K2, heeft onlangs gezegd dat hij zelf minstens 180 microgram per dag inneemt door een supplement te slikken. Hij vindt het van het grootste belang dat iedereen doordrongen wordt van de gunstige effecten van K2 voor gezonde bloedvaten.
Geef als eerste een reactie on "Vitamine K2 voor een gezonde vaatwand"