Je voelt je beter, maar toch niet helemaal top – de bijwerkingen van antidepressiva

bijwerkingen van antidepressiva

Wanneer je al jaren met depressieve gevoelens kampt, kunnen antidepressiva een godsgeschenk lijken, maar is dat wel zo? In Nederland krijgen meer dan een miljoen mensen jaarlijks deze pillen voorgeschreven en dit ondanks de vele, frequent optredende bijwerkingen van antidepressiva. Heb je last van 1 of meer van deze 10 bijwerkingen? Daar kun je iets aan doen en dus hoef je niet te stoppen met de pillen. 

  1. droge mond
  2. obstipatie
  3. moeite met plassen
  4. duizeligheid
  5. sufheid
  6. slaapproblemen
  7. misselijkheid, honger of geen eetlust
  8. gejaagd gevoel
  9. hoofdpijn
  10. problemen met seks

Hoe pak ik de bijwerkingen van antidepressiva aan?

Wanneer je merkt dat je onaangename of verontrustende bijwerkingen hebt van antidepressiva, ga hiermee dan direct naar je huisarts. Ervaar je kleine ongemakken? Doe daar dan zelf iets aan.

Advertentie



1 – Droge mond

Drink veel water, kauw (suikervrije) kauwgom en poets je tanden vaak om je speekselproductie te stimuleren. Gebruik mondwater (zonder alcohol) op basis van tea tree, zeezout of ratanhia.

2 – Obstipatie

Volkoren producten, zemelen, pruimen en lekker veel groente en fruit zetten je darmen in beweging.  Drink bovendien veel water.

3 – Moeite met plassen

Plasproblemen moet je met je huisarts bespreken. Het kan nodig zijn om je medicatie aan te passen om dit probleem op te lossen. Je zou eerst groene thee of paardenbloem kunnen gebruiken, maar als dit niet direct helpt, ga dan naar je huisarts.

4 – Duizeligheid

Wanneer je snel van houding verandert, bijvoorbeeld opstaat, kan dit tot een sterke daling van de bloeddruk leiden en dat veroorzaakt duizeligheid. Om dit tegen te gaan moet je dus plotselinge en snelle bewegingen vermijden. Sta dus rustig op uit bed of vanaf de bank. En – het wordt eentonig – drink veel. Bezoek ook je huisarts om dit te bespreken.

5 – Sufheid

Met name wanneer je net met antidepressiva begonnen bent, kun je nogal eens last hebben van sufheid overdag. Het kan helpen om je pillen ’s avonds te nemen, maar vraag dit eerst aan je huisarts. Ben je overdag versuft? Bedien dan geen zware machines en ga niet autorijden.

6 – Slaapproblemen

Na een paar weken worden slaapproblemen meestal minder. Is dat niet het geval, dan kan een mild middel uitkomst bieden om te slapen. Soms is het nodig om van medicatie te veranderen.

7 – Misselijkheid, honger of geen eetlust

Bijna altijd verdwijnt de misselijkheid na een paar weken. Het kan helpen om je pillen direct na de maaltijd te nemen. Gember staat erom bekend dat het de maag kalmeert. Het helpt ook om iedere 2 uur kleine porties te eten en drinken.

8 – Gejaagd gevoel

Je kunt je zenuwachtig, gejaagd en rusteloos voelen wanneer je net met antidepressiva bent begonnen. Dat rusteloze gevoel zal na een paar weken meestal wel verdwijnen. Toch kan het heel soms zo zijn dat het gejaagde gevoel niet weggaat. Dat kan door de medicijnen komen, omdat de dosering te hoog is, maar het kan ook een voorteken zijn van verergering van de depressiviteit of van een manische depressie. Magnesium voor het slapen geeft ontspanning en een relaxed gevoel.

9 – Hoofdpijn

Hoofdpijn komt en gaat in het begin. Soms is het hardnekkig, maar na een aantal weken verdwijnt de hoofdpijn bijna altijd. Veel water (met citroen) drinken helpt.

10 – Problemen met seks

Seksuele dysfunctie kan van voorbijgaande aard zijn of helemaal niks met de medicijnen te maken hebben. Je kunt baat hebben bij extra inname van de mineralen zink en magnesium (die laatste voor je gaat slapen). Praat met je huisarts over deze problemen wanneer ze langer dan een paar weken aanhouden.

Wanneer je last blijft hebben van bijwerkingen van antidepressiva, kun je in overleg met de huisarts de dosering aanpassen, het moment van inname (’s ochtends, ’s avonds, na het eten etc.), of je kunt er voor kiezen om meerdere kleine dosering verdeeld over de dag in te nemen. Ook kun je overstappen op een combinatie van middelen of op een ander middel. Neem alle medicijnen in zoals het wordt voorgeschreven en stop niet op eigen houtje met het innemen. Ook kun je tegelijkertijd naar alternatieven kijken die je helpen om je depressie te lijf te gaan. Denk hierbij aan levensstijl, bewegen en de juist voeding (ingrediënten).

2 Reacties op "Je voelt je beter, maar toch niet helemaal top – de bijwerkingen van antidepressiva"

  1. Mijn moeder is nogal duizelig is erger geworden sinds mijn vader vorig jaar juni overleden is. Mijn zus en ik zoeken een medicijn ervoor dus dachten wij aan een antidepresief tablet. Hoe denken jullie daar over dat horen mijn zus en ik graag van u.
    Groetjes van Wilma en Lammertina

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.