Voor angst heb je geen pillen nodig. Een natuurlijke aanpak is slimmer (en zonder bijwerkingen)

angst
Tips & trucs bij... angstaanvallen

Angst… het heeft een belangrijke functie, want het waarschuwt je voor gevaar en maakt je alert, waardoor je snel kunt reageren. Word je regelmatig ‘zomaar’ bang, dan is er iets anders aan de hand. Je zou dan kunnen spreken van een angststoornis. Je hoeft hiervoor niet direct naar de pillen te grijpen, want met eenvoudige veranderingen in leefstijl is het al mogelijk om zulke ongegronde angstgevoelens te verminderen. Daarnaast zijn er kruiden waarvan wetenschappelijk aangetoond is dat die kunnen helpen je angst onder controle te krijgen zonder de vervelende bijwerkingen van medicatie. Deze tips & trucs helpen je. Ze zijn gebaseerd op de oude gedachte mens sana in corpore sano.

Dit kun je zelf doen...
 Groene thee, volkoren producten en vette vis
 Gezond leven: slaap & beweeg
 Zoek professionele hulp

...en dit kun je beter vermijden
 Stress
 Geraffineerde suikers, cafeïne, alcohol en drugs

Heb je regelmatig last van angst- of paniekaanvallen? Je bent niet de enige, want maar liefst één op de vijf mensen lijdt hier – op enig moment – gedurende zijn of haar leven aan. Bij hen gaat de angst op een negatieve manier overheersen, waardoor de kwaliteit van leven ernstig wordt aangetast. Vaak is angst een symptoom van hevige stress en gaat het gepaard met depressiviteit. Angst is doeltreffend te behandelen met anxiolytica of antidepressiva, maar helaas is dit vaak niet zonder vervelende bijwerkingen. Inmiddels is van verschillende kruiden aangetoond dat zij ook kunnen helpen:

Advertentie



  1. Kamille
  2. Passiebloem
  3. Valeriaan
  4. Ashwagandha
  5. CBD-olie
Weetje - paniekaanvallen komen 2x zo vaak voor bij vrouwen als bij mannen.

5 Kruiden die helpen

1 – Kamille

Een van de traditionele kruiden die gebruikt worden om angst te verminderen. De bloem van de plant bevat de werkzame flavonoïde apigenine. Deze stof bindt zich aan de GABA-receptoren in de hersenen waardoor het een dempende werking heeft op de symptomen. Verder heeft het een kalmerende en ontstekingsremmende werking. Kamille wordt beschouwd als een milde rustgever en slaapopwekker.

2 – Passiebloem

Werd in Amerika traditioneel gebruikt vanwege zijn kalmerende en rustgevende eigenschappen bij angst, slapeloosheid en paniekaanvallen. De werkzame stoffen hebben een positieve invloed op de activiteit van de neurotransmitters in de hersenen waardoor er meer GABA wordt vrijgegeven. Uit onderzoek blijkt dat passiebloem (Passiflora incarnata) net zo effectief is als het medicijn oxazepam, maar dan zonder bijwerkingen.

3 – Valeriaan

De wortel van deze meerjarige plant wordt al eeuwenlang gebruikt om angst, slapeloosheid en onrust te verminderen. Het heeft een kalmerend en ontspannend effect op het zenuwstelsel. De werkzame stoffen in valeriaan hebben een GABA versterkende werking (=dempend en rustgevend) en ze zorgen ervoor dat er meer GABA wordt aangemaakt.

4 – Ashwagandha (Indiase Ginseng)

Dit kruid is een van de belangrijkste kruiden binnen de traditionele Indiase Ayurvedische geneeskunde. Ashwagandha (Whithania somnifera) heeft net als ginseng adaptogene eigenschappen. Het vermindert stress en angst. Ook heeft het een antidepressieve werking. Indiaas onderzoek toont aan dat dit kruid de cortisolspiegels blokkeert – het zogenaamde stresshormoon – waardoor angst- en paniekaanvallen afnemen.

5 – CBD-olie

Een steeds populairder wordend middel dat verlichting kan geven bij allerlei kwalen is CBD (cannabidiol), dat wordt gewonnen uit de Cannabis sativa plant. De olie bevat geen THC dus je wordt er niet high van. CBD-olie kent vele toepassingen. Naast de pijnstillende eigenschappen verlicht het ook angst en stress. Hier wordt steeds meer onderzoek naar gedaan omdat veel mensen er positief op reageren.

Wat merk je van een angststoornis?

  • constant overweldigend gevoel van angst, onrust en stress
  • kortademigheid
  • hartkloppingen
  • misselijkheid
  • pijn op de borst
  • moeilijk ademhalen
  • overmatig zweten
  • trillen
  • droge mond
  • duizeligheid

Waar komt het vandaan?

Het is niet bekend wat de oorzaak van angststoornissen is en hoe je het krijgt – behalve in bijzondere gevallen zoals PTSS. Men denkt dat erfelijkheids- en omgevingsfactoren beide een rol spelen. Wel is aangetoond dat de frontalehersenactiviteit afneemt en dat de activiteit in de thalamus toeneemt. Verminderde activiteit in de frontale hersenen veroorzaakt verwardheid, disoriëntatie en een grotere neiging tot impulsief gedrag. Een actievere hypothalamus duidt op een overload aan sensorische (zintuigelijke) prikkeling met als gevolg dat je waarneming van de werkelijkheid verandert. Angst wordt dus gereguleerd in ons brein en neurotransmitters spelen hierbij een belangrijke rol. Er zijn stimulerende en remmende neurotransmitters die elkaar in balans houden. GABA (gamma-aminoboterzuur) is een van de primaire remmende neurotransmitters die een sleutelrol spelen bij het kalmeren van het zenuwstelsel waardoor het effectief ingezet kan worden om de symptomen van angst te verminderen. Daarnaast kun je door gezond te leven bijdragen aan het verminderen van je klachten. Mens sana in corpore sano niet waar?

Tips en trucs die je angst en symptomen verminderen

 Groene thee, volkoren producten en vette vis

Als je niet voldoende drinkt kun je een geïrriteerd, vermoeid en angstig worden. Door voldoende water te drinken voorkom je dat je uitdroogt. Groene thee is een gezond alternatief dat tevens kalmerend werkt, het bevat namelijk l-theanine dat de hoeveelheid GABA in de hersenen verhoogt. Volkorengranen bevatten een aantal voedingsstoffen die voordelen kunnen hebben om angst te verminderen. Ze bevatten tryptofaan dat we nodig hebben om serotonine aan te maken. Dit is een kalmerende neurotransmitter. Daarnaast zijn ze rijk aan magnesium. Een magnesiumtekort wordt in verband gebracht met angst. Andere bronnen van magnesium zijn noten en zaden, donkergroene groenten zoals peulvruchten, spinazie en boerenkool. Onderzoek toont aan dat hoge doseringen omega-3 de symptomen van angst en depressies kunnen verminderen. Omega-3 vetzuren zitten in vette vis als zalm en makreel, visolie is een goed alternatief. Er zijn ook plantaardige bronnen zoals lijnzaad(olie), avocado’s en olijfolie.

 Gezond leven: slapen en bewegen

Een slaaptekort kan angst veroorzaken of versterken. Probeer minimaal 8 uur per nacht te slapen. Als je slecht slaapt kunnen magnesium en valeriaan het inslapen ondersteunen. Lichaamsbeweging is een van de beste manieren om angst te verminderen. Door te bewegen komen er endorfine en serotonine in je hersenen vrij waardoor je je beter gaat voelen. Beweeg minimaal 2,5-3 uur per week, dagelijks 30 minuten is nog beter.

Professionele hulp

Als angst je leven gaat beheersen is het raadzaam om professionele hulp te zoeken. Angst is te behandelen, een eerste stap kan een bezoek zijn aan de huisarts. Samen kun je een behandeling kiezen die bij je past. Veel mensen hebben baat bij cognitieve gedragstherapie of praattherapie.

Stress

We zijn allemaal druk. Er wordt veel van ons verwacht en dat zorgt voor stress. Acute stress is normaal maar als het chronisch wordt dan kan dit allerlei vervelende lichamelijke klachten veroorzaken waaronder angst en paniekaanvallen. Probeer bij stress op tijd te ontspannen en de oorzaak van stress weg te nemen.

Geraffineerde suikers, cafeïne, alcohol en drugs

Er zijn genoeg redenen om suikervrij te eten. Veel geraffineerde suiker eten wordt in verband gebracht met angst en paniekaanvallen. Als je suikerinname aan de hoge kant is kun je beter minderen. Beperkt je koffie inname zoveel mogelijk als je gevoelig bent voor angst en paniekaanvallen. Grote hoeveelheden cafeïne kunnen dit namelijk versterken. Ondanks dat koffie diverse gezondheidsvoordelen heeft kun je beter niet meer dan 4 koppen per dag drinken. Om angstgevoelens te onderdrukken wordt er regelmatig gegrepen naar alcohol en drugs. Deze verdovende middelen kunnen averechts werken en de angst versterken. In perioden van angst kun je alcohol en drug dus beter vermijden.

1 op 5

20% van de mensen krijgt in zijn leven – op enig moment – te maken met een angststoornis. Er worden verschillende categorieën onderscheiden:

  • gegeneraliseerde angststoornis
  • paniekstoornis
  • posttraumatische stressstoornis (PTSS)
  • fobieën
  • sociale fobie

3 Reacties op "Voor angst heb je geen pillen nodig. Een natuurlijke aanpak is slimmer (en zonder bijwerkingen)"

  1. En hoe zit het als je veganist bent dus geen dode dieren eet?

  2. Laat maar ik last te snel.. zie het al staan 😉

  3. Ja dat heb ik all 1 jaar nog steeds, 2 weken / maand voel me prima en dan paar weken minder. Dat heb ik gekregen omdat ik vorig jaar veel stress had en bad trip kreeg van truffels, toen begon het. Kan zijn dat ik nog 4 jaar hiermee ga zitten hangt er vanaf hoe ik hiermee zal omgaan. Tot nu toe gaat het wel beter, voel me niet meer heel duizelig en kan beter slapen. ?

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.