Waarom doe jij het eigenlijk nog? Er zijn 18.858 redenen om te stoppen met roken: sterfgevallen in één jaar

Waarom zou je nog roken? Het is duur, het stinkt, je mag het nergens doen – gezellig een sigaretje opsteken gaat niet echt meer op als je in de parkeergarage staat of buiten in een afgeschreven bushokje. Kijken we naar de sterf- en ziektegevallen waarbij roken de directe oorzaak is, komen er schokkende getallen naar boven. Onbegrijpelijk dat niet iedereen wil stoppen met roken. Onderzoek heeft uitgewezen dat elk sigaretje ongeveer 7 minuten van je leven kost en dat 14% van de totale ziektelasten per jaar – direct, dan wel indirect – de oorzaak zijn van roken. Iedere 6 seconde sterft er wereldwijd iemand aan de gevolgen van roken. In 2011 zijn er in Nederland 18.858 mensen gestorven aan de directe gevolgen van roken. Als dat niet voldoende redenen zijn om te stoppen! De naakte feiten:

  • Longkanker: 8.728
  • COPD: 4.800
  • Slokdarmkanker: 859
  • Coronaire hartziekten: 1.555
  • Overige: 2.961
Roken, de meest voorkomende verslaving ter wereld. Wanneer je eenmaal begonnen bent, is het moeilijk er weer mee te stoppen. Gezellig tijdens een biertje in de kroeg, maar met dodelijke gevolgen. Per jaar sterven er wereldwijd ongeveer 4.000.000 mensen aan de gevolgen van roken. Zo gevaarlijk, en toch komen we er niet vanaf.

Roken is al een paar jaar in de meeste horecagelegenheden niet meer toegestaan. Toch weerhoudt het ons niet af en toe een sigaretje op te steken. Schreeuwende teksten op pakjes sigaretten, gigantische prijsstijgingen (door verhoogde accijnzen) en steeds minder plekken waar openbaar gerookt mag worden moeten er voor zorgen dat het gebruik van sigaretten terugloopt. We zien een langzame terugloop van de hoeveelheid rokers in Nederland. Daar waar in 2012 nog 23% van de Nederlandse bevolking rookte was dit in 2013 nog 21%. Als we uitgaan van gemiddeld 17.000.000 Nederlanders betekent dit dat 3.570.000 Nederlanders wel eens of dagelijks roken. Naast de directe gevolgen van roken sterven veel mensen aan het ‘mee-roken’. De kans op longkanker is bij mensen die in één ruimte samenleven 25% hoger. Zeker op baby’s en kinderen heeft de aanwezigheid van rokers zeer negatieve gevolgen voor de gezondheid. Ondanks de zeer verontrustende cijfers is dit voor veel rokers nog steeds niet voldoende om die sigaretten aan de kant te leggen. Hoewel de wil er wel is (90% van de rokers heeft ooit geprobeerd te stoppen) lukt het maar een klein gedeelte van de rokers om daadwerkelijk de sigaretten voorgoed aan de kant te schuiven (30%). Stoppen met roken vergt een groot doorzettingsvermogen en een aantal stevige disciplines, maar aan bovenstaande cijfers te zien is het zeker al die moeite waard.

AdvertentieDiscipline

We hebben een aantal punten voor je op een rijtje gezet die je gaan helpen te stoppen. Het zijn geen wondermiddeltjes maar het zal je lichaam helpen sneller ‘af te kicken’ van de nicotineverslaving.
Allereerst starten we met het belangrijkste van stoppen met roken: discipline! Begin alleen met afkicken wanneer je 100% zeker weet dat je van het roken af wil en er ook alles aan wil doen want het is absoluut niet makkelijk en het vergt veel doorzettingsvermogen. Wanneer je deze beslissing gemaakt hebt zijn er een aantal dingen waar je op kan letten:

Voeding

Je voeding bepaalt voor een groot gedeelte hoeveel “zin” je hebt in een sigaret. Witte suiker, snoep, chips, bier, wit-brood, witte rijst en witte pasta bevatten veel geraffineerde koolhydraten. Deze voedingsmiddelen maken je stofwisseling lui en maken het makkelijk voor je lichaam om voedsel om te zetten in vet. Ook zal je merken dat je na een uurtje echt trek krijgt in een sigaret. Probeer ook blok-kaas en rood vlees te mijden. Ze vertragen je spijsvertering wat nogal vermoeiend kan zijn. Dit geldt ook voor de trek in cafeïne: zo veel mogelijk weerstaan! Koffie geeft je geen energie, maar maakt energiereserves die opgeslagen zitten in je bijnieren los. Gebruik cafeïne dus met mate. Uit je rokersperiode kun je je vast nog wel herinneren dat een sigaret bij een kop koffie erg verleidelijk is. Probeer koffie dus zo min mogelijk te nuttigen.

Als alternatief kan je er voor kiezen veel water met citroensap te drinken of groene thee. Beide reinigen je lichaam en zorgen ervoor dat afvalstoffen afgevoerd worden. Tevens brengt het je stofwisseling op gang waardoor je nieuwe energie zult krijgen.

Een goede detox

Je lichaam is verontreinigd door het roken. Afhankelijk van hoe lang je rookt hebben zich afvalstoffen in je lichaam opgeslagen en die wil je natuurlijk zo snel mogelijk kwijt. Een goede detox kan daar bij helpen. Het zorgt voor een algehele schoonmaak van je lichaam en dat merk je binnen enkele dagen. Je zal merken hoe lekker je je kan voelen zonder sigaret en het verlangen naar een sigaret veel minder sterk ervaren!

Sport

Het leukste van stoppen met roken is het waarnemen van resultaten. Begin met sporten en ervaar hoe snel je conditie vooruit zal gaan wanneer je eenmaal gestopt bent. Tijdens je rokersperiode was 10 minuten hardlopen te veel gevraagd, maar nu je gestopt bent moet dat doel toch te halen zijn? Daarnaast zal je merken dat spiermassa sneller groeit en dat je je fitter gaat voelen. Doordat je lichaam zich minder druk hoeft te maken over de afvoer van schadelijke stoffen heeft het meer tijd over om zich te richten op bijvoorbeeld de aanmaak van spiermassa. Daarnaast worden je bloedvaten schoner waardoor voedingsstoffen sneller door je lichaam verspreid worden.

Trucjes

Er zijn een aantal kleine trucjes die je kan proberen wanneer de trek naar een sigaret echt te groot wordt:

  • Drink als je de verleiding echt niet kunt weerstaan een groot glas lauw water. De kans is groot dat je hier iets misselijk van wordt en de trek in een sigaret dus kwijtraakt.
  • Ga na het eten iets actiefs doen, bijvoorbeeld het huis stofzuigen, een rondje buiten wandelen of sporten. Door je gedachten te verzetten, verlies je de aandacht voor die sigaret. Een zuurtje helpt ook om tegemoet te komen aan dat ‘mondgevoel’ dat je graag wilt hebben.
  • Houd in je achterhoofd dat je lichaam fysiek maar 1 minuut behoefte heeft aan nicotine. Na die ene minuut nemen je hersenen de verslaving over en heeft je lichaam allang geen behoefte meer aan nicotine.
  • Gebruik kauwgom. Niet alleen je adem wordt er een stuk frisser van, maar ook de trek in een sigaret vermindert sterk. Doordat je het gevoel hebt iets te eten, zal de drang naar een sigaret afnemen.

Hulpmiddelen

Tegenwoordig zijn er een heleboel hulpmiddelen op de markt verkrijgbaar die allemaal stuk voor stuk helpen je te stoppen met roken. Mooi, zal je vast denken. Helaas mislukken veel pogingen tot stoppen ondanks dat. Denk eraan wanneer je aan een hulpmiddel begint dat het slechts een hulpmiddel is. Geen vervanging voor een echte sigaret en hoe goed fabrikanten hun best ook doen, het zal nooit zo smaken of aanvoelen als een echte ‘peuk’. De motivatie en discipline moet vanuit jezelf komen maar een hulpmiddel kan je soms wel een extra steuntje in de rug geven!

Gepubliceerd op 20 oktober 2014. Geredigeerd op 19 december 2016.

Geef als eerste een reactie on "Waarom doe jij het eigenlijk nog? Er zijn 18.858 redenen om te stoppen met roken: sterfgevallen in één jaar"

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.