Waarom is artisjok goed voor je spijsvertering?

waarom artisjok goed is
Shares

Artisjokhartjes in olijfolie en kruiden of met een dipsausje smaken verrukkelijk. Bedenk wanneer je dit je gasten voorzet ook eens dat je hen hiermee een van de meeste effectieve middelen tegen digestieproblemen die de natuur te bieden heeft, geeft. Bovendien kan het ook nog eens werken bij een hoog cholesterolgehalte en overgewicht. Om maar niet te spreken van het effect bij een kater! Vooral de bladeren bevatten actieve bestanddelen die gebruikt worden voor:

 1. bescherming van je lever tegen giftige stoffen
 2. ondersteuning van je lever bij het ontgiften (detox)
 3. regeneratie beschadigde levercellen
 4. verbetering van je spijsvertering
 5. ondersteuning gezondheid van hart- en bloedvaten
 6. bron van antioxidanten
 7. ondersteuning immuunsysteem
 8. voorkomen van een kater

Artisjok (Cynara scolymus) wordt van oudsher gebruikt ter ondersteuning van een gezonde spijsvertering, lever- en galfunctie. Het is een populaire mediterrane distelachtige plant, verwant aan mariadistel, en kan wel twee meter hoog worden. Laat in de zomer staat de artisjok in bloei met prachtige, paarse bloemen. Aan de basis hiervan bevindt zich het hart van de artisjok, dat is het deel wat we eten en dat een lekkere, licht bittere smaak heeft. Vooral de bladeren de actieve bestanddelen die onder andere gebruikt worden om de gezondheid van hart- en bloedvaten, de leverfunctie en de spijsvertering te ondersteunen.

AdvertentieWaarom is artisjok goed?

1 – Bescherming van je lever

De artisjokplant bevat stoffen die onze lever beschermen tegen giftige stoffen. Deze leverbeschermende werking komt onder door een mix van de werkzame stoffen cynarine, caffeïnezuur en chlorogeenzuur. Als je lever het zwaar te verduren heeft dan kun je met artisjokextract je leverfunctie ondersteunen.

2 – Ontgiften (detox)

Artisjokextract bevordert de ontgiftingscapaciteit van de lever. Dit komt vooral door de stof cynarine. Doordat deze stof de secretie van gal stimuleert worden de giftige stoffen sneller door de lever afgevoerd. Dit maakt het een populair detoxmiddel om het lichaam te ontgiften van alle afvalstoffen..

3 – Regeneratie van je lever

Een goed functionerende lever is van essentieel belang voor een goede gezondheid. Door overmatig alcoholgebruik, medicijngebruik of ziekte kunnen je levercellen beschadigen. Artisjok bevat stoffen die het herstel van deze beschadigde cellen ondersteunen.

4- Ondersteuning spijsvertering

Artisjok verbetert de spijsvertering door de gal op te wekken . De cynarine zorgt ervoor dat de lever voldoende galvloeistof aanmaakt die nodig is voor een goede vertering van vetten. In de galvloeistof zitten galzouten die de vetten verdelen in kleine druppeltjes zodat bepaalde enzymen het beter kunnen verteren.

5- Goed voor hart- en bloedvaten

Artisjok bevat stoffen die de niveaus van het slechte LDL-cholesterol, de triglyceriden en de totaalcholesterolgehalte in het bloed verlagen en het goede HDL-cholesterol verhogen. Te veel LDL-cholesterol zorgt ervoor dat de bloedvaten dichtslibben waardoor hart- en vaatziekten ontstaan.

6 – Antioxidanten

Artisjok bevat een aantal sterke antioxidanten als quercitine, ruteine, anthocyanine, cynarine, luteoline en silymarine. Uit onderzoek is gebleken dat er geen andere groente is dat meer antioxidanten bevat. De antioxidanten beschermen je tegen celschade die veroorzaakt wordt door vrije radicalen. Met artisjok ben je verzekerd van een groot aantal sterke antioxidanten die je hiervoor beschermen.

7 – Immuunsysteem

Artisjok is rijk aan prebiotische voedingsvezels en dan met name aan inuline. Wijzelf kunnen deze vezels niet verteren maar in onze darmen leven bacteriën die dat wel kunnen. Deze bacteriën hebben een belangrijke rol in het behoud van een sterk immuunsysteem en ze voorkomen obstipatie. Door voldoende prebiotische vezels te eten ondersteun je een gezonde darmflora en dus ook het immuunsysteem.

8 – Kater

Veel mensen zweren bij artisjok om een kater tegen te gaan. Artisjok voor en /of na een nachtje doorhalen en ze worden wakker zonder kater.

De werkzame stoffen in artisjok

Ondanks dat de artisjok niet de meest makkelijke groente is om te eten is deze zeker de moeite waard. Het is een uitstekende bron van vitamines en rijk aan vezels en mineralen. Daarnaast bevat de artisjokplant een aantal unieke geneeskrachtige stoffen.

 • Vitaminen: vitamine A, B1, B2,B6, foliumzuur en vitamine C
 • Mineralen: natrium, calcium, fosfor, koper, ijzer en magnesium
 • Fenolische zuren: cafeïnezuur en chlorogeenzuur
 • Flavonoïden: cynarine, quercitine, rutine, luteoline en silymarine
 • Voedingsvezels: inuline

Extracten

Er zijn hoog gedoseerde extracten verkrijgbaar van de bladeren van de artisjok. Daar zitten de meeste werkzame stoffen in. Deze worden verwerkt in voedingssupplementen of in een tinctuur. Zo ben je verzekerd van de juiste hoeveelheid werkzame stoffen om optimaal te kunnen profiteren van de gezondheidsvoordelen van artisjok.

Shares

1 Comment on "Waarom is artisjok goed voor je spijsvertering?"

 1. Prima voorlichting

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Shares