Tarwegras, in het Latijn ‘Triticum aestivum’, is een tarwesoort die de laatste jaren enorm in opkomst is – en dan niet omdat het ze lekker is. Deze op grassprieten lijkende tarwe heeft een enorme opmars gemaakt en staat in de top 5 van superfoods. Je kunt het gras niet zomaar eten. Het moet eerst geperst worden. De pulp zit boordevol met gezonde voedingstoffen. Er wordt zelfs beweerd dat er in 100 gram vers tarwegras meer voedingsstoffen zitten dan in 2 kilo groente. Dit doet tarwegras voor je:
- ondersteunt de zuur-base balans
- beschermt tegen vrije radicalen
- ondersteunt het ontgiften
- remt ontstekingen
- ondersteunt de weerstand
Het zal dan ook niemand verbazen dat Nederlands mooiste vrouw, Doutzen Kroes, het dagelijks door een van haar shakes mengt, samen met green powder, chiazaad en water. Niet omdat het zo lekker is, maar wel omdat het zo goed voor je is! Tarwegras hoort bij de superfoods door het hoge gehalte aan voedingstoffen
Advertentie
Wat zit er in tarwegras?
- vitamines: A, B1, B2, B3, B6, C, E en K1.
- mineralen: magnesium, kalium, calcium, ijzer, broom, kobalt.
- enzymen: o.a. lipase (vetsplitsing), protease (eiwitsplitsing), amylase (zetmeelsplitsing), cytochroom-oxidase (celademhaling), en superoxide-dismutase.
- alle essentiële aminozuren.
- chlorofyl.
Tarwegras is goed voor:
1-Zuur-basebalans
De juiste zuurgraad is van essentieel belang voor een goede gezondheid. Door onze voeding en leefstijl wordt dit evenwicht verstoord en dit kan allerlei aandoeningen zoals reuma, diabetes, jicht en fibromyalgie veroorzaken. Veel processen in ons lichaam verlopen optimaal bij een zuurgraad van pH 7,35-7.45 (bloed). Tarwegras bevat magnesium, kalium en calcium die het lichaam helpen om de juiste zuurgraad te behouden.
2-Aanpak vrije radicalen
Tarwegras bevat een aantal sterke antioxidanten en enzymen die onze cellen beschermen tegen vrije radicalen. Door bepaalde processen in ons lichaam en door externe factoren zoals milieuvervuiling, straling en tabaksrook komen er vrije radicalen vrij die onze cellen kunnen beschadigen. De antioxidanten en enzymen die in tarwegras zitten, voorkomen dit.
3-Ontgiften
Tarwegras ondersteunt het ontgiftingsproces van ons lichaam. Dit komt door de hoge concentratie chlorofyl. Deze stof bindt zware metalen en het bevordert de uitscheiding van giftige stoffen via de urine en ontlasting.
4-Ontstekingsremmer
Tarwegras heeft ontstekingsremmende en antibacteriële eigenschappen. Van oudsher werd het al gebruikt bij de behandeling van wonden, zweren en huidziekten om het genezingsproces te ondersteunen.
5-Weerstand
Tarwegras bevat allerlei gezonde vitamines en mineralen die onze weerstand ondersteunen. Zo ben je goed beschermd tegen allerlei ziekmakers. Ook bevordert het een gezonde darmflora die voor een groot gedeelte bijdraagt aan een sterk immuunsysteem.
Suppletie van tarwegras
Je kunt tarwegras als poeder, capsule of tablet krijgen, maar het is ook leuk om het zelf te kweken. Nadat je de tarwekorrels in de grond hebt gestopt is het ongeveer 10 dagen later groot genoeg om te oogsten. Eenmaal geoogst moet het tarwegras geperst worden. Dit gaat het beste met een slow-juicer. Blenden heeft geen zin omdat we het niet kunnen verteren. Tarwegras is glutenvrij en daardoor ook geschikt voor mensen met een glutenallergie.
Meer weten over genoemde stoffen? Via de zoekfunctie kunt u meer informatie vinden. Deze blog is uitsluitend bedoeld als achtergrondinformatie en geeft de persoonlijke mening van de blogger weer. Er kunnen geen rechten aan ontleend worden.
Bij vitamins.nl vindt u regelmatig blogs over een scala aan onderwerpen die worden beschreven door professionals.
Geef als eerste een reactie on "Wat doet tarwegras voor je?"