Flauwvallen. Het is echt niet alleen iets voor ‘ zwakke’ vrouwen in nostalgische, romantische films. Het kan ons allemaal gebeuren en het gaat zo snel dat je het meestal niet kunt tegenhouden. Wat gebeurt er nu precies als je flauwvalt – en zou het kunnen duiden op een ernstigere oorzaak?
De oorzaak…
Flauwvallen wordt veroorzaakt door een tijdelijk verlies van het bewustzijn en het kan je ook gebeuren als geen Victoriaanse vrouw in een superstrak korset bent. Er zijn duizenden redenen waardoor je kunt flauwvallen. Jason Statham tegenkomen is natuurlijk de voornaamste, maar andere zijn: te snel opstaan, uitputting en uitdroging door de hitte, constipatie en plassen, extreme sportbeoefening, hoesten, stress, shock en pijn, menstruatie, afname van het bloedsuikerniveau, zwangerschap, bloedarmoede, bepaalde medicijnen, zoals die tegen hoge bloeddruk en angina en een abnormaal hartritme.
Advertentie
Hoe veroorzaken al deze dingen flauwvallen?
Elk van deze factoren veroorzaakt lage bloeddruk wat betekent dat je hersenen onvoldoende zuurstof krijgen om goed te functioneren. Flauwvallen is het proces waarbij er je hersenen niet voldoende bloed krijgen en in reactie hierop verlies je het bewustzijn. Je belandt in een horizontale positie en dat betekent dat je hart en hoofd op de zelfde hoogte komen. Zo kan het bloed je hoofd beter bereiken, omdat je hart dan minder heftig hoeft te pompen. Dus je kunt zeggen dat flauwvallen de manier is waarop je lichaam probeert om weer in balans te komen.
Wat gebeurt er als je flauwvalt?
Dit hangt van de oorzaak af, maar meestal is er een algemeen patroon. Voor je het bewustzijn verliest voel je je licht in je hoofd en draaierig, heb je heftige hartkloppingen, word je misselijk en begin je te zweten. Je zicht kan wazig worden, omdat er een afname is in de bloedstroom naar het achterste deel van de hersenen waar het visuele centrum zich bevindt. Delen van de hersenen die ervoor zorgen dat je rechtop blijft, beginnen uit te vallen zodat je je hoofd niet meer rechtop kunt houden en duizelig wordt. Bovendien zie je bleek omdat het bloed uit je gezicht wegtrekt.
Wat kan ik er aan doen?
Je hoeft niet altijd flauw te vallen als je maar snel genoeg gaat liggen en je benen omhoog legt, zodat het bloed terug kan stromen naar de hersenen. Als dat niet mogelijk is, ga dan met je hoofd tussen je benen zitten. De duur van zo’n black-out varieert van seconden tot minuten en het kan wel 10 minuten of langer duren voor je je weer normaal voelt. Sta niet te snel weer op want dan kan het weer gebeuren.
Hoe kan ik het voorkomen?
Leer symptomen te herkennen die het flauw vallen aankondigen en voorkom zaken die het kunnen veroorzaken zoals plotseling van houding veranderen of stoffige ruimtes. Als je last hebt van flauwvallen door stress, probeer dan eens een kalmerende tinctuur zoals een Bach bloesemremedie. Bij PMS kunt je teunisbloemolie gebruiken en een ijzersupplement tegen bloedarmoede. Als u diabetes hebt of snel last hebt van een laag bloedsuikerniveau, is het handig om altijd een koolhydraatrijke reep met een laag GI zoals een mueslireep bij u te hebben.
Moet ik naar mijn huisarts?
Ja. Als je last blijft houden van andere symptomen zoals toevallen, pijn op de borst of ademnood en indien je al een bestaande medische aandoening hebt, zoals diabetes of hoge bloeddruk. Je moet in ieder geval even langs de huisarts al is het maar om er zeker van te zijn dat het alleen maar ging om een keertje flauw vallen. Als het dan nog een keer gebeurt, hebben je huisarts en jijzelf een referentiepunt. In zeldzame gevallen kan er een ernstiger probleem aan de hand zijn, zoals een abnormaal hartritme, hartdefect, diabetes, bloedverlies of een minihartaanval.
Geef als eerste een reactie on "Wat gebeurt er bij flauwvallen?"