Wat is de rol van een vitaminetekort bij flauwvallen?

Flauwvallen heeft vele oorzaken, waarvan we er in een eerdere blog al een aantal genoemd hebben. Die staan meestal niet op zich. Er zijn heel veel dingen die eraan kunnen bijdragen dat je flauwvalt, waaronder vitamine- en mineralentekort en een onbalans in mineralen. Een dieet rijk aan voedingsstoffen kan helpen om de rol van een vitaminetekort bij flauwvallen te voorkomen. Dit zijn de dingen waar je op moet letten:

  1. Vitamine B12
  2. Foliumzuur
  3. IJzer, vitamine D en vitamine C
  4. Mineralenbalans

Rol van vitaminetekort bij flauwvallen

Als je hersenen niet voldoende bloed krijgen, dan reageert je lichaam daarop door het bewustzijn te verliezen. Het blijkt dat (een tekort aan) sommige vitamines hier een rol bij spelen, zoals vitamine B12. Heb je een vitamine B12-tekort, dan kun je als gevolg daarvan bloedarmoede ontwikkelen door een verminderde DNA-productie. Het gevolg: je voelt je slapjes, moe en licht in het hoofd. Bloedarmoede door ijzertekort kan ervoor zorgen dat het vitamine D-gehalte daalt. Een tekort aan vitamine C kan de opname van ijzer tegengaan, waardoor dus bloedarmoede ontstaat. En dat kan de aanleiding zijn voor flauwvallen.

Advertentie



1 – Vitamine B12

B12 is verantwoordelijk voor de aanmaak van rode bloedcellen en ondersteunt de efficiency van het zenuwstelsel. Naarmate je ouder wordt, loop je meer kans op een vitamine B12-tekort. Zo’n tekort kan er uiteindelijk voor zorgen dat je bloedarmoede krijgt. Dit komt doordat een tekort leidt tot een verminderde DNA-productie. Als dat gebeurt kun je je slap gaan voelen of licht in je hoofd. Daarbij komt dat dit vitaminetekort bij flauwvallen een rol speelt doordat het leidt tot een verminderde zenuwfunctie.

2 – Foliumzuur

Een tekort aan foliumzuur leidt ook tot bloedarmoede (anemie). Dit komt vooral voor bij mensen die te veel drinken, slecht eten, geen goede absorptie van foliumzuur hebben of hun voedsel te lang koken. Ook zijn er speciale groepen, zoals zwangere vrouwen en zuigelingen die extra suppletie nodig hebben. Folimzuurdeficiëntie anemie verschilt van B-12deficiëntie anemie doordat in het eerste geval er geen neurologische uitval is. De symptomen zijn: vermoeidheid, kortademigheid, flauwvallen, hartkloppingen, je slap voelen en vergeetachtigheid.

3 – IJzer, vitamine D en vitamine C

De meestvoorkomende vorm van anemie (bloedarmoede) wordt veroorzaakt door ijzertekort. Dit mineraal is nodig om zuurstof aan de rode bloedcellen te binden en vervolgens door je hele lichaam te transporteren. Heb je een ijzertekort? Dan kan deze bloedarmoede leiden tot een verminderde opname van vitamine D. Een bekende oorzaak van deze bloedarmoede is vitamine C-tekort. Hierdoor wordt er namelijk minder ijzer uit je voeding opgenomen. Je valt flauw doordat de bloedstroom naar je hart vermindert, er minder zuurstoftransport in je hele lichaam is en doordat je kortademig wordt.

4 – Elektrolytenbalans

De mineralen natrium, chloor en kalium zijn elektrolyten die een belangrijke rol spelen in het reguleren van de celactiviteit. Een te laag natriumgehalte in je bloed, we spreken dan van hyponatriëmie, wordt veroorzaakt doordat of je lichaam te veel vocht vasthoudt of te veel natrium uitscheidt. Zodra je elektrolyten niet meer in balans zijn, heeft dit effect op je zenuwstelsel. Dit veroorzaakt hoofdpijn, misselijkheid, kramp, vermoeidheid, disoriëntatie en uiteindelijk flauwvallen. Zo’n tekort kan ontstaan door intensieve training (bijvoorbeeld voor een marathon). Zo zou 4% van de deelnemers aan de Ironman hyponatriëmie hebben.

Geef als eerste een reactie on "Wat is de rol van een vitaminetekort bij flauwvallen?"

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.