Wat zegt je buikgevoel? Dit moet je weten over prikkelbare darmen

Shares

Een opgeblazen gevoel, weinig eetlust, diarree, obstipatie, maagpijn, darmkrampen…? Heb je weleens aan het Prikkelbare Darm Syndroom (PDS) gedacht? Het aantal mensen dat er last van heeft, wordt steeds groter. Dit is wat je erover moet weten:

  1. Het begint met een goede darmflora
  2. Suiker en zoetstoffen irriteren je darmen
  3. Stress is een grote boosdoener
  4. Je eigen dagelijkse routine helpt
  5. Extra vezels verbeteren de darmpassage
  6. Af en toe detoxen reinigt ook je darmen
  7. Antibiotica kunnen klachten verergeren

Vooral als er iets spannends staat te gebeuren heb je er vaak meer last van. Sommigen kunnen dan al weken van te voren darmkrampen hebben of een van de andere verschijnselen. Bij vrouwen kan dit ook rond de menstruatie. PDS is de meest voorkomende chronische darmstoornis. De klachten verschillen van persoon tot persoon, en zelfs per persoon kunnen de klachten van dag tot dag verschillen. Ook een slechte huid en vermoeidheid horen erbij. Soms hebben mensen maanden achtereen klachten, gevolgd door klachtenvrije perioden om daarna weer terug te keren.

Advertentie



7 dingen die je moet weten over prikkelbare darmen

1 – Het begint met een goede darmflora

Een goede darmflora, met gezonde darmbacteriën die de werking van de darmen ondersteunen en bijvoorbeeld nodig zijn voor de opname van vitamine K, is het begin. Probiotica zorgen voor zo’n goede darmflora, onder meer door het aantal goede bacteriën te vergroten. Deze ondersteunen een gezonde spijsvertering en dat is ook van belang voor je immuunsysteem. ‘Levende’ yoghurt is een goede bron natuurlijke bron.

2 – Suiker en zoetstoffen irriteren je darmen

Vermijd suiker en ander overbewerkt voedsel. Fructose wordt steeds vaker gebruikt in allerlei drankjes en ‘magnetron’maaltijden, maar juist deze vorm wordt slecht door ons lichaam geabsorbeerd. Dit leidt in de darmen tot meer slechte darmbacteriën en tot candida. Hetzelfde geldt voor overmatig eiwit in de voeding.

3 – Stress is een grote boosdoener

Hoewel er nog veel onbekend is over PDS lijkt het erop dat ons lichaam – en onze hersenen – hiermee een reactie vertonen op stresssituaties. Je darmen worden er daar gevoeliger voor prikkels van. Dit geldt trouwens ook voor ‘lopend’ eten, iets wat uit recent onderzoek steeds vaker voorkomt

4 – Je eigen dagelijkse routine helpt

Wanneer je regelmaat in je dagen aanbrengt, doet dat vaak ook je darmwerking goed. Eet iedere dag volgens een vast patroon: weinig en vaak om te voorkomen dat je darmen extra geïrriteerd worden. Vezelrijke voeding is zijn erg belangrijk omdat vezels volume aan de ontlasting geven. Let wel goed op, want bij sommigen valt zeer vezelrijk voedsel niet goed. Drink minimaal anderhalve liter water per dag om uitdrogen en hard worden van de ontlasting te voorkomen. Het is heel belangrijk om actief te blijven. Beweging is niet alleen een goede manier om te ontspannen, het zorgt er ook voor dat je darmen gemasseerd worden.

5 – Extra vezels verbeteren de darmpassage

Voedingsvezels nemen volume in door hun vochtopnemend vermogen. Zo kunnen ze voor een sneller verzadigingsgevoel zorgen en de darmpassage verbeteren. Vezelcomplexen hebben dan ook direct een eetlustremmend effect. Psylliumvezels geven volume aan de darminhoud en maken de stoelgang soepel. De vezels stimuleren de stoelgang en zijn ook geschikt bij een reinigingskuur. Drink wel ten minste 2 liter water per dag te drinken, liefst meer.

6 – Af en toe detoxen reinigt je darmen

Afvalstoffen zijn vaak de boosdoener voor irriteren van je darmen. Door af en toe met een detoxdrankje  je lever te ondersteunen, kun je ervoor zorgen dat afvalstoffen worden afgevoerd en de prikkelende toxines geen kans krijgen.

7 – Antibiotica kunnen klachten verergeren

Antibioticakuurtje? Bedenk dan dat niet alleen de slechte bacteriën hierdoor gedood zijn, maar ook de goede in je darmen. Hierdoor is de natuurlijke balans verstoord en kunnen je darmen ook gevoeliger worden voor bijvoorbeeld vetten, koffie, chilipepers en zeer vezelrijke voeding. Vaak merk je dit wel aan een dunne, waterige ontlasting. Als je na zo’n 10-daagse kuur je weer ‘beter’ bent, voel je je vaak nog slap. Dit komt door je darmen. Je eerste doel is dus om je darmflora weer op te bouwen en je darmen in conditie te brengen. Eet regelmatig, gevarieerd en kauw goed. Dit voorkomt dat er voedsel in je darmen achterblijft waardoor er allerlei schadelijke processen optreden. Neem in het begin een goede multi om al je tekorten aan te vullen en probiotica, goede bacteriën die de darmfunctie ondersteunen en de opname van vitamines en mineralen bevorderen. Dan voel je je je kracht gewoon terugkomen.

Shares

Geef als eerste een reactie on "Wat zegt je buikgevoel? Dit moet je weten over prikkelbare darmen"

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Shares