Wat zijn de gevolgen van antibiotica?

Shares

Een antibioticakuur zorgt ervoor dat een bacteriële infectie in het lichaam wordt bestreden. Het grote nadeel van antibiotica is echter dat het niet alleen de slechte bacteriën te lijf gaat, maar ook nuttige darmflora. Een vraag die veel van ons dus bezighoudt: wat zijn de gevolgen van antibiotica?

Antibiotica richten zich, na het innemen, op het verwijderen van bacteriën uit het lichaam. Hierbij wordt echter geen onderscheid gemaakt tussen goede en slechte bacteriën.

Goede bacteriën

Om ons lichaam optimaal te laten functioneren bevinden zich tal van goede bacteriën in ons lichaam. Onder andere de spijsvertering en weerstand is erg gebaat bij deze goede bacteriën. Alleen in je mond bevinden zich al rond de 700 verschillende soorten bacteriën. Deze bacteriën beschermen je mond tegen ontstekingen en je tanden/kiezen tegen bederf.

AdvertentieOnze darmflora bevat ongeveer 100 biljoen bacteriën, tienmaal zo veel als het aantal cellen in het menselijk lichaam

Ook in onze darmflora zijn veel soorten bacteriën actief. Tussen de 100 en 600 soorten houden zich actief bezig met onze spijsvertering. Als we van alle soorten de hoeveelheid bacteriën bij elkaar optellen komen we uit op 1014 (10 tot de macht 14). Dat is 100 biljoen – tien maal zoveel als het aantal menselijke cellen in een lichaam – met een totaalgewicht van 1 tot 1,5 kilogram.

Al deze bacteriën zijn essentieel voor het optimaal functioneren van het menselijk lichaam. Maar wat gebeurt er met deze bacteriën wanneer we antibiotica slikken?

Bacterie-killer

Antibiotica zijn ontwikkeld als bacterie-killer. Dit is in principe goed want de bacterie die jouw aandoening veroorzaakt wordt hiermee ook gedood. Helaas maakt antibiotica nog geen onderscheid tussen goede en slechte bacteriën. Hierdoor worden ook de bacteriën in mond- en darmflora agressief aangevallen.

Doordat je deze bacteriën hard nodig hebt kan het zijn dat je je, na het innemen van een antibioticakuur, zwak voelt. Het lichaam heeft tijd nodig om te herstellen en in sommige gevallen komt het zelfs voor dat de schadelijke bacterie, waarvoor de antibiotica gebruik werd, het lichaam heeft verlaten maar de complicaties van de antibioticakuur je alsnog ziek laten voelen.

Herstel na de kuur

Je lichaam heeft na het gebruik van een antibioticakuur de tijd nodig om te herstellen. In veel gevallen is het, door het ontbreken van de goede bacteriën, tijdelijk niet mogelijk nutriënten (zoals vitamines, mineralen, etc.) op te nemen uit je voeding.
Als tegenaanval kan je ervoor kiezen een probioticakuur te gaan volgen. Probiotica bevatten veel goede bacteriën (per theelepel net zoveel als bijvoorbeeld enkele liters biologische yoghurt). Neem na een antibioticakuur dagelijks probiotica en houdt dit vol voor ongeveer 3 weken. Ga daarna over op tweemaal per week.

Shares

Geef als eerste een reactie on "Wat zijn de gevolgen van antibiotica?"

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Shares